D.
G.
Min.
Sec. opis.
Perfekcyjny kubek kawy to kwestia smaku. Niektórzy wolą smaki lekkie, subtelne, inni wolą zaś odważne i pysznie kwaskowate. Jednak co czyni napar wyjątkowym…? Główne elementy układanki to dwa podstawowe rodzaje ziaren kawy: arabica i robusta. Dowiedzmy się więc, czym są mieszanki kaw arabica i robusta i poznajmy stojące między nimi różnice!
Istnieją dwa podstawowe rodzaje ziaren kawy: to arabica i robusta. Tworząca ponad 60% światowego rynku kawowego arabica uważana jest za odmianę o wyższej jakości. Znana z delikatności, przyjemnej kwasowości i szerokiej gamy smaków: od owocowych, aż po czekoladowe.
Różnica między arabicą a robustą jest taka, że arabica to delikatniejsza, mniej gorzka odmiana o niższej zawartości kofeiny. Kawa robusta, ma mocniejszy, gorzki smak, który jest opisywany jako ziemisty, orzechowy lub czekoladowy. Chociaż w skali roku krzaki robusty produkują więcej wiśni kawowca, tworzy ona jedynie 30% kawowego rynku. Wszystko to ponieważ kawa ziarnista robusta sama w sobie bywa nieco goryczy, a jej smaki same w sobie nie są zbyt złożone. Rozwiązanie stworzone, by łączyć w sobie najlepsze cechy obu światów to mieszanka arabica i robusta (blend). Tworzy ona idealny balans gładkości, mocy, kwasowości i goryczy w każdym kubku.
Kwasowość kawy w dużej mierze zależna jest od jej typu, a w tym wypadku arabica jest znana z podkreślonej kwasowości. Kawa ziarnista arabica często cechuje się żywszym, owocowym profilem smakowym z nutami. Mogą wahać się one od cytrusów aż po jagody, co dodaje orzeźwiającego, złożonego smaku. Dla kontrastu, kawa ziarnista robusta miewa zazwyczaj mocniejszy, bardziej gorzki smak z ziemistymi, orzechowymi nutami i niższą kwasowością.
Kawowi eksperci kochają tworzyć różnorodne połączenia w nadziei na znalezienie tego idealnego. Jeśli chodzi o mieszanie odmian arabica i robusta, istnieją 3 najpopularniejsze proporcje. Kawa 70% arabica 30% robusta daje espresso o niższej kwasowości. Klasyczna proporcja kawa 80% arabica 20% robusta skutkuje bogatym, aromatycznym smakiem. 90% arabica 10% robusta tworzy gładki napar.
Niektórzy miłośnicy kawy obstają przy kawie ziarnistej, inni wolą mieloną, a jeszcze inni kochają kapsułki. Mieszanka arabica i robusta to coś, co można znaleźć w każdej formie. Niezależnie od tego, jaki jest twój ulubiony styl parzenia, możesz cieszyć się najlepszymi cechami obu odmian. Jeśli szukasz perfekcyjnej kawy blend, masz szczęście! W asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz szeroki wybór kaw. Od najpopularniejszych marek, aż po niszowych producentów, jak i naszych własnych linii kaw.
Kawa ziarnista pozwala ci zdecydować, jak grubo lub drobno zmielona będzie twoja kawa. Co więcej, eksperymentując z różnymi metodami parzenia możesz odkrywać nowe smaki swojej kawy. Jeśli szukasz czegoś gładkiego, a jednocześnie mocnego w smaku, polecamy mieszanki kaw Caprisette, uwielbiane przez miliony. Nasza bestsellerowa Caprisette Fragrante zadowoli miłośników tradycyjnych kawowych smaków. Ta pyszna kawa blend pachnie jak masło orzechowe i posiada słodkie nuty czekoladowych cukierków. Subtelny posmak orzechów włoskich nadaje cudownego smakowego wykończenia.
Nie masz w domu młynka, albo jesteś zbyt zajęta na samodzielnie mielenie? Bez obaw! Kawa mielona to wygodna alternatywa. Po prostu sięgnij po zmielone ziarna i użyj ich od razu do przygotowania ulubionego naparu! Jeśli jesteś fanką słodkich dodatków (jak cukier, mleko czy śmietanka), do gustu z pewnością przypadnie ci mieszanka arabica i robusta. Ten duet jest często używany, by tworzyć bogate w smaku, odważne espresso, dokładnie takie, jakim raczą się Włosi. Nasze mieszanki kaw Caprisette posiadają cudowny aromat i lekki, owocowy smak, idealny dla fanów kaw czarnych, jak i mlecznych.
Jeśli chodzi o najwyższej jakości kawy speciality (specialty coffee), ziarna 100% arabica są tym, z czym spotkasz się najczęściej. Mieszanki kaw speciality zyskują jednak na popularności nie bez powodu! Łącząc różne typy ziaren można osiągnąć smak, który nie jest zbyt intensywny w żadnym obszarze, co czyni je wyjątkowo różnorodnymi i odpowiednimi do różnych metod parzenia. Mieszanka arabica i robusta pozwala uzyskać napar, który jest zarówno delikatny i intensywny, z nutką kwasowości i przyjemną goryczką.
Tym, co odróżnia kapsułki do kawy jest szeroka gama smaków. Niezależnie od tego, czy wolisz mocne espresso, czy lekkie cappuccino, znajdziesz kapsułki do kawy dla siebie. Tak jak każdy inny typ kawy, kapsułki są ściśle związane z typem ziaren, którymi są wypełnione. Jeśli szukasz różnorodnych smaków w swoim espresso lub kawie czarnej, wybierz kapsułki z 100% arabicą. Są znane z wyjątkowo gładkiego, subtelnego smaku. Jeśli jednak szukasz idealnego balansu, gdzie naturalna słodycz arabiki łączy się z mocnymi nutami robusty, idealnym wyborem będzie kawa arabica z robustą. W naszej ofercie znajdziesz szereg kapsułek kompatybilnych z najpopularniejszymi ekspresami, jak kapsułki do ekspresów Nespresso i kapsułki do ekspresów NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Do tych drugich świetnym wyborem będzie CHiATO, linia własna Przyjaciół Kawy: w ofercie znajduje się niejedna pyszna mieszanka arabica i robusta.
Istnieje wiele sposobów na cieszenie się idealnym espresso. Jednym z najszybszych są saszetki ESE. Potrzebna jest ci jedynie ekspres na saszetki ESE i… pyszne saszetki ESE! Saszetki do kawy są wypełnione odmianą 100% arabica lub mieszanką arabiki z robustą. Którą wybrać? Dla miłośników dobrze zbalansowanych smaków, idealnie sprawdzi się blend arabiki i robusty. Jest to popularny wybór wśród miłośników kaw w stylu włoskim: arabica daje naparowi gładkości smaku, podczas gdy robusta dodaje pełnego body i pysznej kremowości.
Kawa w saszetkach do Senseo to dziś popularny wybór: jest łatwa w użyciu i posiada wiele pysznych wariantów smakowych. Przyjaciele Kawy w swojej ofercie posiadają szeroką gamę saszetek zarówno dla fanów kaw czarnych, jak i mlecznych. Nie zapomnij, że finalny rezultat zależy od typu ziaren, którymi wypełniona jest saszetka. Jeśli preferujesz wyjątkowo aromatyczne napary, wybierz saszetkę wypełnioną czystą arabiką. By zyskać klasyczny napar o kremowej teksturze, spróbuj mieszanki kaw.
Szukasz kawy, która przyrządzisz bez bałaganu? Kawa rozpuszczalna, wymaga jedynie, by zalać ją wodą i… gotowe! Nie przejmuj się także smakiem: jeśli chodzi o kawę rozpuszczalną możesz wybierać spośród wielu różnych wariantów, od delikatniejszych, aż po mocniejsze. By uniknąć podjęcia złej decyzji, daj się pokierować odmianie ziaren. Kawa instant to zazwyczaj blend arabiki i robusty. Robusta zawiera dwa razy tyle kofeiny, co arabica, więc to combo jest idealne dla tych, którzy szukają czegoś mocnego i intensywnego – idealne dla fanów kaw czarnych!
Kochasz pić kawę, ale chcesz ograniczyć dzienną dawkę kofeiny? Kawa bezkofeinowa to świetna opcja dla ciebie! To kawa przyrządzona przy pomocy zwykłych ziaren, które zostały po prostu pozbawione kofeiny. Jeśli chodzi o smak, wszystko zależy od konkretnej odmiany ziaren. 100% arabica jest znana z owocowych, kwiatowych smaków i lekkiego body. Z drugiej strony, robusta cechuje się odważniejszym smakiem o nieco wyższej goryczy. Dobra wiadomość jest taka, że idealnie łączą się one jako blend!
Dla tych, którzy unikają kofeiny Przyjaciele Kawy stworzyli Caprisette Lullaby Decaf. To wyjątkowa mieszanka arabica i robusta z Brazylii, Gwatemali i Indii. Skutkiem jest gładka w smaku, aromatyczna kawa o nutach orzechów nerkowca, jak i subtelnych akcentach kakao i drewna.
Wybór idealnej kawy to coś więcej, niż tylko wybór odpowiedniej odmiany ziaren. Musisz też myśleć o tym, jak ją zaparzysz. Metody parzenia dzielą się na dwie kategorie: ciśnieniowe i przelewowe. Eksperymentując z różnymi metodami odkryjesz, że każda mieszanka kaw może rozwinąć szereg smaków i innych właściwości.
Kawa przelewowa to ponadczasowy ulubieniec tych, którzy zamieniają parzenie kawy w rytuał. Niezależnie od tego, czy parzysz kawę w urządzeniach ręcznych, na przykład w Chemexie, we French pressie, w AeroPressie, w dripie, na zimno czy w urządzeniach automatycznych – w ekspresie przelewowym, istnieje wiele sposobów, by przygotować pyszną kawę przelewową.
Nie chodzi jednak tylko o metodę parzenia – w grę wchodzi również sama kawa. Tak, jak ze wszystkimi innymi typami, możesz zaparzyć kawę przelewową z użyciem różnych ziaren. Jednak jeśli lubisz mieszanki arabiki z robustą, kawy przelewowe nie sprawdzają się najlepiej z blendami. Dłuższy czas parzenia i niższe ciśnienie odkrywają subtelne niuansy smakowe ziaren, jak charakterystyczna gorycz robusty. To dlatego czysta arabica jest lepszym wyborem, jeśli chodzi o kawę przelewową. Jest łagodniejsza, mniej gorzka, ma mniej kofeiny i więcej wyjątkowych smaków, które są dokładnie tym, czego szukamy w dobrych naparach przelewowych.
Niektórzy wolą delikatniejsze smaki, innym smakuje intensywna, gorzka kawa espresso. Kawy do ekspresów (w tym do ciśnieniowego, do automatycznego lub do kolbowego) i kawy do kawiarki oferują drugą charakterystykę. Wybierając odpowiednią kawę do tych metod parzenia, zwróć uwagę na to, czy jest to 100% arabica, czy też blend. Ci, którzy szukają różnorodności w espresso lub kawie czarnej powinni wybrać ziarna odmiany 100% arabica. Z kolei fani zbalansowanych smaków, gdzie naturalna owocowość arabiki łączy się z goryczą robusty, będą bardziej zadowoleni, gdy w ich ekspresie zawita mieszanka arabica i robusta.
Robusta posiada około 30 różnych nut smakowych, podczas gdy arabica ma ich nawet 1000. Chcesz spróbować ich wszystkich? Zestawy kaw są idealne dla osób, które chcą zanurzyć się bezpośrednio w świat różnych smaków kawy. Kupno takiego zestawu pozwoli ci doświadczyć zarówno lekkich, owocowych nut arabiki, jak i bogatych w smaku, głębokich akcentów robusty. Dodatkowo, zestawy kaw czynią eksperymentowanie i odkrycie ulubionej mieszanki kaw dużo prostszym.
Czy wiesz, że wiele niesamowitych palarni kawy mamy tuż pod nosem. Nie musisz decydować się na mieszanki arabiki i robusty z miejsc tak odległych jak Brazylia, Azja, Afryka czy Ameryka! Kawa lokalnie palona nie tylko daje fanom czarnego naparu możliwość doświadczenia największej świeżości, ale pozwala im także połączyć się z lokalną kulturą kawową. Niech twój kubek wypełni wyjątkowy blend kaw wypalony niemalże u twoich drzwi!
Masz pytania?
Potrzebujesz pomocy, by zdecydować się jaka kawa będzie dla ciebie odpowiednia? Nie ma problemu! Po prostu zadzwoń do nas albo napisz maila. Chcesz porozmawiać o kawie sącząc przy tym pyszny napar? Wpadnij do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie poznasz naszych konsultantów na żywo!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.