D.
G.
Min.
Sec.
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Marzy ci się ekscytująca podróż na plantacje kawy zlokalizowane w najdalszych zakątkach globu? Kawa single origin (jednorodna) to zaproszenie na taką przygodę – i to bez wychodzenia z domu! Każda kawa z jednego źródła dociera do nas z tego samego regionu uprawnego. Pozwala to doświadczyć wyjątkowych smaków, stworzonych przez lokalny mikroklimat, glebę i tradycyjne metody upraw. Od Etiopii po Kolumbię, zbierane ręcznie ziarna kryją w sobie wiele tajemnic. To tu zaczyna się twoja podróż: zanurz się w świat kaw single-origin i odkryj swoją ulubioną!
Opakowanie twojej kawy może zawierać wyrażenia: „single origin” lub „blend” (mieszanka). Blendy składają z ziaren, rosnących w różnych zakątkach globu. Z kolei kawy single origin składają się z ziaren, których pochodzenie można prześledzić do jednego regionu, a czasem nawet do jednej farmy. Dowiedzmy się, co czyni kawy rosnące na poszczególnych kontynentach tak wyjątkowymi!
Etiopia, Kenia, Rwanda, Uganda… Kawa jednorodna rosnąca w tych państwach posiada często nuty owoców, jagód, kwiatów, kawy lub wina. Jest zazwyczaj również bardzo soczysta. Racząc się tego typu naparem, możesz zacząć się zastanawiać, czy faktycznie pijesz kawę!
Ziarna z okolic Myanmaru i Wietnamu charakteryzują się gorzkimi, „ciężkimi” nutami smakowymi, jak przyprawy, czekolada, tytoń, czerwone wino czy drewno.
Pochodzące z Brazylii, Kolumbii czy Peru, południowoamerykańska kawa pojedynczego pochodzenia zazwyczaj jest dobrze zbalansowana i naturalnie słodka. Możesz wyczuć nuty czekoladym orzechów czy owoców. Mówiąc ogólnie, kawa single origin z Ameryki Południowej jest zazwyczaj mniej kwaskowata od tej z Afryki i delikatniejsza od tej z Azji.
Kawy z Gwatemali, Hondurasu, Kostaryki czy Nikaragui posiadają wyjątkowo szeroki profil smakowy. Mogą to być owoce tropikalne, a nawet orzechy. Ziarna z Ameryki Środkowej mają odważne smaki. Gdy raz spróbujesz kawy z tego regionu, z łatwością odróżnisz ją od innych kaw już zawsze.
Prawda jest taka, że nie ma jednej odpowiedzi. Różne kawy single origin nadają się do różnych metod parzenia (jak na przykład kawa espresso czy kawa przelewowa). Są one również dostępne w różnych formach (kawa ziarnista, mielona, czy wysokiej jakości kawa speciality). Oznacza to, że każda odmiana posiada własne zalety. Mówiąc ogólnie, kawa jednorodna to świetny wybór dla osób ceniących wysoką jakość i wyjątkowe niuanse smakowe.
Kawy ziarniste przemówią do osób, chcących mieć kontrolę nad każdym etapem procesu parzenia. Możesz samodzielnie zmielić ziarna, dostosowując grubość do używanej metody parzenia. Może to być ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kawiarka, French press, Chemex, Aeropress, zaparzacz cold brew czy drip.
Na co zwracać jednak uwagę przy wyborze? Szczególnie polecana jest single origin kawa ziarnista palona jasno lub średnio. Niemniej jednak każdy stopień palenia zaskoczy cię szeroką gamą intensywnych aromatów i odważnych smaków.
Oferta produktów Przyjaciół Kawy obejmuje ziarna kawy o różnych smakach od wielu producentów. Jednak nasza najszczersza rekomendacja musi paść na Black Crow White Pigeon, naszą własną linię kaw speciality. Uwielbiane i docenione przez kawowych koneserów, te kawy jednorodne oferują wyjątkowe doświadczenia smakowe i wiele intrygujących odkryć.
Kawa mielona to idealny wybór, jeśli szukasz wyjątkowych smaków i aromatów, które są jeszcze łatwiejsze do osiągnięcia. Ten typ kawy zazwyczaj jest mielony z myślą o konkretnej metodzie, więc rozważ to, której będziesz używać. Czy będzie to ekspres automatyczny, urządzenie ciśnieniowe, ekspres przelewowy, kawiarka, French press, Chemex, Aeropress, zaparzacz do cold brew?
Tak, jak kawa ziarnista, mielone kawy single origin sprawdzą się najlepiej, jeśli zostały wypalone jasno lub średnio. Spodziewaj się odważnych smaków i wyrazistych aromatów typowych dla konkretnych regionów uprawnych. Dla twojej wygody, możesz użyć naszego przewodnika smaku, by odkryć kawy o twoich ulubionych nutach smakowych.
Przeglądając naszą ofertę odmian single-origin, sugerujemy rzucić okiem na kawy mielone z własnej linii Przyjaciół Kawy – Black Crow White Pigeon. Znajdziesz je w różnych grubościach mielenia: od drobnej, aż po grubą.
Kawa speciality (specialty coffee) cechuje się szczególnie wysoką jakością, ocenianą w oparciu o zestaw surowych kryteriów. Wiesz już, że kawa pojedynczego pochodzenia może być przypisana do konkretnego regionu lub farmy, co dodaje kolejnej warstwy transparentności i gwarantuje wysoką jakość. Choć kawa jednorodna często bywa określana jako „speciality”, niekoniecznie musi tak być. Jeśli konkretna odmiana single-origin nie została oceniona, a Specialty Coffee Association nie przyznało jej tytułu „speciality”, oznacza to, że nie może ona konkurować z najlepszymi kawami na świecie. Z drugiej strony, większość (jeśli nie całość) kawy speciality to kawa single-origin. Dzieje się tak, ponieważ rzadko kiedy są one mieszane z innymi odmianami, ponieważ same w sobie uważane są za wyjątkowe. Z pewnością powinieneś rzucić okiem na ofertę Black Crow White Pigeon!
Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnej kawy single-origin, zastanów się nad typem ziaren, które wchodzą w jej skład. Istnieją dwa główne typy ziaren: arabica i robusta. Choć zdarzają się mieszanki arabiki i robusty single-origin, większość odmian tej kategorii to 100% arabica. Kawa ta odznacza się zazwyczaj odważnymi, egzotycznymi nutami. Mieszanki arabiki i robusty są mniej wyraziste, dające jednak bardziej zbalansowany smak.
Zarówno kawa jednorodna jak i mieszanka posiadają swoje własne zalety. Jeśli lubisz eksperymentować i odkrywać nowe smakowe niuanse, kawa z jednego źródła będzie świetnym wyborem. Miłośnicy powtarzalności i balansu mogą jednak w większym stopniu upodobać sobie mieszanki.
Kawa single origin jest wyjątkowa, ponieważ (jak już wiesz) zawiera ziarna uprawiane na tym samym kontynencie lub w tym samym regionie. Skutkiem jest wyjątkowy smak, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Tymi wyjątkowymi odmianami warto raczyć się bez dodatków pokroju cukru i mleka, co czyni je idealnymi do espresso i podobnych metod parzenia. Wiesz też, że kawy jednorodne powinny być palone jasno lub średnio.
W przeciwieństwie do odmian single-origin, mieszanki kaw zawierają ziarna z wielu różnych regionów. Idealnie nadają się zarówno do kaw czarnych, jak i mlecznych, co czyni je bardziej elastycznym wyborem. Większość mieszanek palona jest średnio lub ciemno, dzięki czemu świetnie łączą się z ekspresami automatycznymi, jednak gorzej z ręcznymi metodami parzenia.
Potrzebujesz pomocy?
Jeśli interesuje cię kawa, w naszej ofercie jest jej ponad 100 różnych typów, więc jesteśmy tu, jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze! Po prostu wyślij nam wiadomość lub zadzwoń. A może przyjacielska pogawędka przy kawie brzmi lepiej? W naszych sklepach stacjonarnych zawsze jesteś mile widziana!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.