D.
G.
Min.
Sec.
Niezależnie od tego, jaką metodę czy przepis wybierzesz, każda decyzja i czynność, której podejmiesz się podczas parzenia, będzie odzwierciedlona w wyjątkowym profilu smakowym. Zapraszamy cię więc do odkrycia świata kawy z Przyjaciółmi Kawy, gdzie przy kubku najwspanialszego naparu świata poznamy się nieco lepiej.
Każdy chce pić najlepszą kawę, ale to wybór w ogromnym stopniu uzależniony od indywidualnych preferencji. Dla niektórych dobra kawa jest łagodna, dla innych jest mocna lub ma wyraźnie zaznaczoną kwasowość. Co daje naparowi smak i aromat? Za sekretem stoją dwa główne gatunki kawy ziarnistej: arabica i robusta. Arabica jest bardziej subtelna, ma większą kwasowość i bardziej zniuansowany smak – od nut owoców i jagód, aż po kwiatowe, czy nawet czekoladowe aromaty. Na drugim biegunie znajduje się kawa robusta, która cechuje się większą mocą, intensywniejszym, a czasami wręcz gorzkim smakiem, opisywanym często jako ziemisty i orzechowy. By osiągnąć balans, obydwa gatunki kaw są ze sobą mieszane w uzupełniające się nawzajem mieszanki arabiki i robusty pozwalające zrównoważyć łagodność i intensywność, kwasowość i gorycz.
Czy obił ci się o uszy termin „pas kawowy” (ang. coffee belt)? To region, w którym uprawiana jest kawa, rozciągający się między częściami Afryki, Azji, a także Ameryki Środkowej i Południowej. Pas kawowy oferuje idealne warunki klimatyczne, glebę i wysokości do uprawy ziaren kawy. Państwa takie jak Etiopia i Kenia w Afryce, Wietnam i Indonezja w Azji, a także Brazylia, Kolumbia i Gwatemala w Ameryce Środkowej i Południowej znane są z upraw kawy. Każdy z tych regionów dodaje własnej, wyjątkowej charakterystyki i smaku do świata kawy.
Pochodzenie kawy gra kluczową rolę w kształtowaniu jej smaku – w końcu każdy region nadaje ziarnom wyjątkowych cech. Metoda obróbki i stopień palenia również mają wpływ na finalny smak, ale ich rola odgrywana jest już po zbiorach. Oto zbiór najważniejszych informacji o regionach, z których pochodzi twoja kawa:
Ta grupa obejmuje ziarna rosnące w Etiopii, Kenii, Rwandzie, Tanzanii i Ugandzie. Duże wysokości i wyjątkowy klimat tych regionów nadaje jasnej kwasowości i kwiatowego posmaku. Kawa afrykańska jest znana z żywych, złożonych smaków, często kojarzonych z nutami owoców, kwiatów, herbaty lub wina.
To ziarna hodowane w Indiach, Papui Nowej Gwinei, Sumatrze i Wietnamie. Kawa z Azji jest zazwyczaj „cięższa”, bardziej gorzka, z przewodzącymi nutami przypraw, czekolady, tytoniu, czerwonego wina czy drewna. Bogate, ziemiste smaki tego regionu często skutkują kubkiem kawy o pełniejszym body i niższej kwasowości, co czyni je idealnymi dla miłośników intensywniejszej, mocnej w smaku kawy.
Uprawiane w Boliwii, Brazylii, Kolumbii i Peru, kawy z Ameryki Południowej często cechują się nutami czekolady, orzechów i owoców. Łagodny klimat i zróżnicowane wysokości składają się na zbalansowane, gładkie profile smakowe, które są zarówno przystępne, jak i różnorodne. Te kawy są zazwyczaj słodsze, mniej kwasowe od odmian afrykańskich, ale delikatniejsze od azjatyckich.
Ziarna rosnące w Gwatemali, Meksyku, Nikaragui i Salwadorze charakteryzują się wyjątkowo zróżnicowanym profilem smakowym. Spodziewaj się wszystkiego od owoców tropikalnych, aż po orzechy. Mówiąc ogólnie, każda kawa z Ameryki Środkowej posiada szczególnie wyraźny smak i prawdziwie wyjątkowy charakter.
Kawowe mieszanki często zawierają w sobie ziarna z różnych regionów, oferujące zróżnicowane smaki. Jednak jeśli chcesz doświadczyć smaku konkretnego regionu, idealnym wyborem będzie dla ciebie kawa single origin. Pochodzi ona z jednego regionu, a czasem wręcz z jednej uprawy. Pozwoli ci to w pełni docenić subtelne różnice, które są wynikiem konkretnych warunków, podkreślając wyjątkowy charakter każdego miejsca.
Wybór spośród najpopularniejszych metod parzenia kawy – espresso i kawy przelewowej – to nie tylko kwestia smaku, ale też stylu życia. Dla niektórych ważniejsza jest intensywność i skoncentrowany smak dający energetycznego „kopa”, dla innych ważna jest delikatna, długotrwała przyjemność. Jeśli lubisz mocną, bogatą w smaku kawę, którą można przygotować w kilka minut, twoim najlepszym wyborem będzie kawa espresso.
Jeśli jednak doceniasz możliwość powolnego, dłuższego cieszenia się gładkim w smaku naparem, kawa przelewowa stanie się twoją niekwestionowaną miłością. To jak dwa różne style życia, które mogą łączyć się w ciągu dnia zgodnie z twoimi własnymi oczekiwaniami i potrzebami. Gama produktów Przyjaciół Kawy obejmuje najlepsze produkty od producentów kawy do espresso i przelewu. Spróbuj obydwu i odkryj swój własny smak!
Niezbędny ekwipunek w podróż do idealnego kubka kawy – kawa ziarnista. Użycie całych ziaren daje ci przestrzeń do eksperymentów i bezpośrednio wpływa na smak jak i body twojej kawy. Dopasowując poziom grubości mielenia i wybierając różne metody parzenia możesz odkryć całą gamę wyjątkowych smaków. Kawa ziarnista jest też mniej narażona na tlen, wilgoć i światło, dzięki czemu jej wyjątkowe cechy pozostają z nami na dłużej. Dzięki temu możesz cieszyć się świeżą kawą przez dłuższy okres. Oferujemy ziarna znanych, jak i niszowych marek, jak i szeroką gamę z linii produktów Przyjaciół Kawy.
To jeden typ kawy, który stanowi zaledwie 10% rynku. Co to za typ? Kawa speciality (specialty coffee). Dlaczego? Wszystko ze względu na rygorystyczne systemy kontroli jakości Specialty Coffee Association (SCA). Oceniane są różne cechy: aromat, smak, posmak, balans smaków, kwasowość, body, czystość, słodycz, itd. Jedynie kawy, którym przyznano nie mniej niż 80 na 100 możliwych do zdobycia punktów, otrzymują tytuł specialty. Jeśli chcesz więc odkryć najlepsze ziarna, kawa speciality jest tym, czego szukasz.
Kawa mielona to jeden z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na przygotowanie kubka aromatycznego naparu – w końcu jest ona przygotowana do twojej wybranej metody parzenia. Typ kawy, stopień palenia, grubość mielenia i wybrana metoda parzenia wpływają na to jak wiele cennych cech jesteś w stanie wydobyć. Oferujemy kawy mielone od producentów z całego świata, o różnych stopniach palenia, grubości mielenia, w tym również opcje organiczne i bezkofeinowe. Możesz również wybrać kawy przygotowane do konkretnych metod parzenia: zarówno espresso, jak i kawy przelewowej.
Kapsułki do ekspresu to popularny wybór wśród tych wiecznie zabieganych, albo ceniących sobie prostotę przygotowania. Wypełnione świeżo mieloną kawą, której smak jest szczelnie zamknięty, oferują szybki i prosty proces parzenia. Potrzebujesz jedynie kompatybilnego ekspresu kapsułkowego, który sam zajmie się wszystkim – nawet stopień koniecznej konserwacji jest minimalny. Co więcej, kawa w kapsułkach pozwoli ci cieszyć się szerokim wyborem, od słodkich kaw mlecznych, aż po klasyki jak kawa czarna czy espress.
Nasza gama produktów obejmuje szeroki wybór kapsułek do najpopularniejszych systemów, jak kapsułki do Nespresso i kapsułki do NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Oczywiście znajdziesz też kapsułki Dolce Gusto® od Nestlé. Gdyby tego było mało, oferujemy specjalne linie Przyjaciół Kawy stworzone do tych systemów. Linia CHiATO stworzona jest do urządzeń Dolce Gusto®, oferując gładkie, kremowe smaki – idealne do cappuccino czy karmelowych latte. Linia Caprisette stworzona jest do urządzeń Nespresso.
Kawa w saszetkach do Senseo to wybór popularny wśród tych, którzy chcą przygotować ulubiony napar szybko i łatwo. Aby przygotować pełen smaku kubek czarnej kawy, delikatne cappuccino czy pyszne latte z kremową pianką, nie potrzeba specjalnych umiejętności. Potrzebne są ci jedynie saszetki do Senseo i ekspres Senseo, a w kilka sekund będziesz mieć możliwość cieszenia się ulubionym naparem, Przyjaciele Kawy oferują szeroką gamę opcji, od kaw intensywnych, aż po łagodne, napary mleczne, a nawet kawę bezkofeinową.
Cenisz sobie bogaty i intensywny smak kawy?Jest wiele sposobów na przygotowanie perfekcyjnego espresso, a saszetki ESE (Easy Serving Espresso) należą do najszybszych i najlepszych z nich. Dzięki nim możesz zaparzyć espresso i inne napary na jego bazie, z mlekiem, syropami, czy dowolnymi ulubionymi dodatkami. Saszetka ESE zawiera zmieloną kawę, skompresowaną do idealnej grubości pod espresso. Dzięki temu przygotowanie jest szybkie i bezproblemowe. Potrzebujesz jedynie ekspresu do kawy kompatybilnego z saszetkami E.S.E. i wybranej saszetki, a już wkrótce będziesz cieszyć się wysokiej jakości kawą w domowym zaciszu.
Szukasz wygodnej alternatywy dla zwykłej kawy? Kawa rozpuszczalna potrzebuje jedynie zalanie gorącą wodą 0 to szybki, łatwy sposób przygotowania, który nie pozostawia fusów. Kawa instant posiada wiele różnych odmian smakowych i wariantów. Przyjaciele Kawy oferują jedynie kawę rozpuszczalną najwyższej jakości – organiczną, przyjazną weganom, bezkofeinową, bez dodatku cukru, słodzoną, z mlekiem w proszku, czy aromatyzowaną wanilią, orzechami włoskimi, rumem bądź karmelem. Nie zapominaj, że kawa rozpuszczalna może być też świetnym składnikiem do różnych kawowych napojów czy koktajli.
Kochasz kawę ale chcesz ograniczyć dzienne spożycie kofeiny? Kawa bezkofeinowa to świetna alternatywa. Jest niemalże identyczna jak zwykła kawa, ale pozbawiona kofeiny, dzięki czemu nie powoduje niepożądanych efektów. Oferujemy opcje bezkofeinowe klasy premium w najpopularniejszych formach. Dla tych, którzy szukają bogatego, ale nie nazbyt intensywnego, stworzyliśmy Lullaby Decaf z linii Caprisette. Ta aromatyczna, łagodna kawa posiada słodkie nuty orzechów nerkowca, subtelne akcenty kakao i odrobiny drewna.
Najlepsza kawa może być wybrana w oparciu o twoje urządzenie do parzenia kawy i ulubioną metodę jej przygotowania. Metody parzenia kawy odgrywają kluczową rolę w kształtowaniu się smaku, więc eksperymentowanie ze znanymi ci kawami w różnych metodach może pozwolić ci na odkrycie nowych cech. Z drugiej strony, używanie zaufanej metody pozwala na odkrycie różnych kaw.
Na początku warto wspomnieć, że kawa do ekspresów dzieli się na kawę do metod ciśnieniowych i przelewowych (o czym pisaliśmy wyżej). Pierwsza nadaje się do parzenia espresso, do którego wymagana jest kawa do ekspresu ciśnieniowego (w tym kawa do ekspresu automatycznego i kawa do ekspresu kolbowego). Znajdziesz ją poprzez słowo „espresso”, umieszczone zazwyczaj na opakowaniu. Zazwyczaj zawiera ziarna palone ciemno lub średnio.
Z drugiej strony, kawa do ekspresu przelewowego charakteryzuje się maślanym, jedwabistym body i poczuciem czystości smaku. Zawiera ziarna palone jasno lub średnio. Jeśli decydujesz się na kawę mieloną, upewnij się, że jest zmielona nieco grubiej.
Jeśli chcesz cieszyć się tradycyjną, włoską kawą, kawa do kawiarki powinna być wybrana spośród ciemniej palonych ziaren. Jeśli lubisz eksperymenty, spróbuj jasnego bądź średniego palenia. Twój wybór sprawi, że kubek zdominuje intensywna pikantność, lub łagodna owocowość.
To kolejny prosty i szybki sposób na przygotowanie mocnej kawy o pełnym body. Kawa do French pressa pięknie rozwija swój smak, gdy jest przygotowana z użyciem średnio i grubo mielonych ziaren. Jeśli chodzi o poziom palenia, w tej kwestii jest nieco więce dowolności. Gorzka kawa to rezultat użycia ciemno palonych ziaren, podczas gdy lżejsze, bardziej łagodne smaki wymagają użycia ziaren palonych średnio bądź jasno.
Ta metoda parzenia wymaga więcej uwagi. Średnio mielona kawa do Chemexa da najpyszniejsze rezultaty. Ta grubość mielenia pozwoli na osiągnięcie idealnego balansu, a jasno i średnio palone ziarna zapewniają łagodny, lekki smak.
Jeśli szukasz łagodnej, delikatnej kawy, która nie jest tak mocna jak espresso, kawa do dripa i zaparzacza przelewowego to idealny wybór. Średnio i jasno palone ziarna sprawdzą się idealnie. Te pierwsze oferują balans słodyczy i kwasowości, a drugie zaskakują owocowymi, żywymi smakami.
Ta metoda parzenia oferuje wyjątkowe doświadczenia smakowe, od lekkiego espresso, po zimną, orzeźwiającą kawę. Kawa do Aeropressu jest przygotowana z użyciem zmielonych ziaren, z których grubością możesz eksperymentować. Pamiętaj jednak, że im większa grubość mielenia, tym mniejsza intensywność smaku (i vice versa).
Kawa parzona na zimno to wyjątkowy rytuał przygotowania kawy bez użycia gorącej wody, dzięki czemu światło dzienne mogą ujrzeć najbardziej wyróżniające się nuty smakowe. By uzyskać intensywne cold brew, najlepiej sprawdzą się ziarna palone jasno i średnio – pozwolą one na wydobycie pełnego, gładkiego profilu smakowego naparu.
Dobra kawa może być odkryta poprzez nieustanne próbowanie. W naszej ofercie znajdziesz aż 100 różnych typów kawy, które świetnie sprawdzą się w każdym urządzeniu i metodzie parzenia. Jeśli chcesz odkryć nowe smaki, zrób to wybierając nasze zestawy kaw. Niektóre z nich oferują ten sam typ kawy, inne zaś oferują większą różnorodność, pozwalając na spróbowanie i odkrycie nowych profili smakowych.
Podczas gdy miejsce narodzin kawy zazwyczaj znajduje się daleko, palone są tuż za naszymi drzwiami. Czemu szukać ziaren palonych w Brazylii, Azji, Afryce czy Ameryce, gdy najlepszych roasterów znajdziemy za rogiem? Polskie palarnie kawy, palące kawę w mniejszych ilościach najlepiej zachowują smak i charakterystykę aromatyczną danych ziaren. Dzięki temu kawa jest zawsze świeża, odważna w smaku i pełna intensywnych aromatów!
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy znudzonym tym samym smakiem każdego dnia, nie musisz zmieniać ziaren ani metod parzenia – wybierz syrop do kawy, a kilka kropli zamieni twoje doświadczenie smakowe. Zaledwie jedna lub dwie krople mogą zamienić zwykłe espresso, latte czy cappuccino w smaki wanilii, karmelu, czekolady, czy nawet egzotycznych owoców. Dzięki syropom z łatwością przyjdzie ci eksperymentowanie i stworzenie idealnych kawowych kombinacji we własnym domu.
Kochamy kawę tak bardzo, że zdecydowaliśmy się zaangażować w proces jej tworzenia. Uważnie wybieramy najlepsze ziarna, regiony i stopnie palenia, by stworzyć własne linie kaw Przyjaciele Kawy:
Caprisette. Jeśli szukasz bogatej w smaku kawy do codziennych kawowych rytuałów, polecamy ci rozpocząć podróż od popularnej linii Caprisette. Najczęstszy wybór wśród naszych fanów, łączący mieszanki arabiki i robusty, a nawet oferujący ziarna w 100% arabica. Linia ta oferuje szeroki wybór nut smakowych, od czekoladowych i jagodowych, aż po akcenty przypominające likier. Kawy dostępne są zarówno w formie ziarnistej, mielonej, jak i w kapsułkach kompatybilnych z systemem Nespresso.
Black Crow White Pigeon. Możesz też odkryć naszą selekcję kaw specialty. Znajdziesz tu naszą wyjątkową linię Black Crow White Pigeon, która wyróżnia się bogatymi, regionalnymi smakami. Te kawy oferują spektrum aromatów – od bogatych, odważnych nut, przez delikatne, lekkie smaki. Jednak dopiero ich spróbowanie pozwala je docenić w pełni.
Parallel. Dla tych stojących w rozkroku między kawą specialty i mieszankami, polecamy linię Parallel, która łączy w sobie najlepsze cechy obu światów, oferując niesamowity balans smaków. By uczynić wybór łatwiejszym, możesz odkrywać nasze kawy filtrując przez ocenę SCA. Dzięki temu łatwo poznasz wysokiej jakości kawy w oparciu o ich wynik.
CHiATO. Dla bardziej złożonych smaków, linia CHiATO oferuje mielone odmiany aromatyzowane wypełnione nutami takimi jak crème brûlée, orzechy włoskie, likier Amaretto i karmel. W tej linii znajdziesz również kapsułki kompatybilne z systemem Dolce Gusto, zarówno w wydaniu klasycznym, jak i bardziej wyjątkowym, jak karmelowe latte czy kakao.
Potrzebujesz pomocy w wyborze?
Pomożemy ci wybrać spośród 100 różnych typów kawy, odmian, stopni palenia, mielenia i innych cech, by wybrać kawę, która będzie najbliższa twoim preferencjom. Skontaktuj się z nami w najwygodniejszej dla ciebie formie – zadzwoń lub napisz. A jeśli przed podjęciem decyzji chcesz spróbować , odwiedź nasz fizyczny sklep, gdzie zawsze zaserwujemy ci pyszną kawę, by pomóc w podjęciu wyboru!
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.