Skip to content
[siteorigin_widget class=”Turbo_Slider_Widget”][/siteorigin_widget]

Już surowe indonezyjskie ziarna kawy, różnią się od innych. Szarozielony kolor, niezwykły zapach i podłużny kształt ziaren zwiastują wyjątkowość. Dominującą odmianą kawy Tim Tim w Indonezji jest naturalna hybryda Arabiki i Robusty. Ponadto Indonezyjczycy przetwarzają kawę przy użyciu unikalnej metody Giling Basah, która nie jest używana nigdzie indziej na świecie. Brzmi interesująco? Dopóki jej nie spróbujesz, nie przekonasz się na własne oczy. Już po pierwszym łyku poczujesz bogate body, które konsystencją przypomina czerwone wino. Po chwili, kawa ujawnia słodycz cynamonu i karmelu, a wszystko łączy się z wyraźną nutą brązowego cukru. Wybierz się na wycieczkę do Indonezji z filiżanką kawy w swoim domu!

 

[siteorigin_widget class=”Custom_Info_Block_List_Widget”][/siteorigin_widget]

ODMIANA

Tim Tim, Ateng

Dominującą odmianą kawy Tim Tim w Indonezji jest naturalna hybryda Arabiki oraz Robusty. Jest ona bardziej odporna na szkodniki, zawiera więcej kofeiny, nadaje kawie pełne body i ziemiste nuty smakowe. Jednocześnie 100% odmiana arabiki Ateng, która jest również bardzo popularna na Sumatrze, dodaje owocowości typowej dla Arabiki i nadaje jej subtelne nuty smakowe.

PROCES

Giling Basah

Jest to unikalny indonezyjski sposób obróbki ziaren kawy. Po fermentacji i umyciu ziarna nie są całkowicie osuszane – wciąż mokre (zachowują 25-30% wilgoci) przechodzą przez specjalną maszynę do obierania i dopiero wtedy proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie ziarna nabierają szarawo-zielonego bogatego koloru i niezwykłego zapachu. Kwasowość kawy maleje, a jej smak staje się jeszcze bardziej intensywny.

OCENA SCA

84/100

Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.

REGION

Sumatra

Ze względu na doskonały klimat i naturalną różnorodność biologiczną indonezyjska wyspa Sumatra jest idealna do uprawy wyjątkowej kawy. Kawa z Sumatry fascynuje intensywnym smakiem. W palecie dominują nuty ziemi, tytoniu, wina, orzechów i przypraw.

WYSOKOŚĆ

1450 – 1700 m

Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.

PALENIE

Ciemne

Ciemny poziom palenia ujawnia i podkreśla paletę smaków indonezyjskiej kawy Sumatra.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

ZIARNA KAWY SPECIALITY

Indonesia Sumatra, 250 g

45.00 zł

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Zalecane metody parzenia

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Na wczesny poranek – intensywna kawa z kawiarki Moka

Prawdziwy Włoch nie wyobraża sobie początku dnia bez kawiarki Moka. Kawa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna, intensywna i natychmiast Cię obudzi.

 

Przyjaciele Kawy doradzają: użyj już podgrzanej wody do kawiarki Moka, wybierz drobniejszy sposób zmielenia kawy (ale niezbyt drobny), nie ubijaj jej i zdejmij ekspres do kawy z kuchenki, gdy tylko zacznie bulgotać. Jeśli dodasz trochę gorącej wody do przygotowanej kawy, smak będzie słodszy.

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Na lunch – doskonałe espresso z ekspresem do kawy SAGE

Czy wiesz, że wypicie espresso po obiedzie poprawia trawienie? Przygotuj swoje idealne espresso za pomocą tego ekspresu Sage, jak prawdziwy barista. Dodaj ziarna, świeżo zmiel je bezpośrednio do filtra, ubij, zamontuj kolbę w urządzeniu i ciesz się idealną kawą wypełniającą filiżankę. Espresso wykonane z indonezyjskich ziaren Sumatry jest jednym z najdoskonalszych!

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Na popołudnie – Cold Brew z Asobu

Kawa przygotowywana z „Cold Brew” Asobu jest wyjątkowo bogata, winna i jednocześnie słodka w smaku. Dodaj zmieloną kawę, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin.

 

Pij samą lub doprawioną innymi składnikami. Niezwykle komponuje się z mlekiem migdałowym i kostkami lodu – przypomina w smaku likier (tego trzeba spróbować!).

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Slider_List_Widget”][/siteorigin_widget]