Już surowe indonezyjskie ziarna kawy, różnią się od innych. Szarozielony kolor, niezwykły zapach i podłużny kształt ziaren zwiastują wyjątkowość. Dominującą odmianą kawy Tim Tim w Indonezji jest naturalna hybryda Arabiki i Robusty. Ponadto Indonezyjczycy przetwarzają kawę przy użyciu unikalnej metody Giling Basah, która nie jest używana nigdzie indziej na świecie. Brzmi interesująco? Dopóki jej nie spróbujesz, nie przekonasz się na własne oczy. Już po pierwszym łyku poczujesz bogate body, które konsystencją przypomina czerwone wino. Po chwili, kawa ujawnia słodycz cynamonu i karmelu, a wszystko łączy się z wyraźną nutą brązowego cukru. Wybierz się na wycieczkę do Indonezji z filiżanką kawy w swoim domu!
ODMIANA
Tim Tim, Ateng
Dominującą odmianą kawy Tim Tim w Indonezji jest naturalna hybryda Arabiki oraz Robusty. Jest ona bardziej odporna na szkodniki, zawiera więcej kofeiny, nadaje kawie pełne body i ziemiste nuty smakowe. Jednocześnie 100% odmiana arabiki Ateng, która jest również bardzo popularna na Sumatrze, dodaje owocowości typowej dla Arabiki i nadaje jej subtelne nuty smakowe.
PROCES
Giling Basah
Jest to unikalny indonezyjski sposób obróbki ziaren kawy. Po fermentacji i umyciu ziarna nie są całkowicie osuszane – wciąż mokre (zachowują 25-30% wilgoci) przechodzą przez specjalną maszynę do obierania i dopiero wtedy proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie ziarna nabierają szarawo-zielonego bogatego koloru i niezwykłego zapachu. Kwasowość kawy maleje, a jej smak staje się jeszcze bardziej intensywny.
OCENA SCA
84/100
Kawę ocenia się pod kątem jakości na podstawie skali stworzonej przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenę obejmuje: pochodzenie, wygląd (skazy) surowego ziarna, właściwości aromatyczne i smakowe już zaparzonej kawy. Kawa otrzymuje status „Specialty” tylko wtedy, gdy uzyska więcej niż 80 punktów na 100.
REGION
Sumatra
Ze względu na doskonały klimat i naturalną różnorodność biologiczną indonezyjska wyspa Sumatra jest idealna do uprawy wyjątkowej kawy. Kawa z Sumatry fascynuje intensywnym smakiem. W palecie dominują nuty ziemi, tytoniu, wina, orzechów i przypraw.
WYSOKOŚĆ
1450 – 1700 m
Im wyższe położenie drzewa kawy, tym bardziej złożony, głębszy i ciekawszy smak.
PALENIE
Ciemne
Ciemny poziom palenia ujawnia i podkreśla paletę smaków indonezyjskiej kawy Sumatra.
ZIARNA KAWY SPECIALITY
Indonesia Sumatra, 250 g
45.00 zł
Zalecane metody parzenia
Na wczesny poranek – intensywna kawa z kawiarki Moka
Prawdziwy Włoch nie wyobraża sobie początku dnia bez kawiarki Moka. Kawa przygotowana w ten sposób jest niezwykle aromatyczna, intensywna i natychmiast Cię obudzi.
Przyjaciele Kawy doradzają: użyj już podgrzanej wody do kawiarki Moka, wybierz drobniejszy sposób zmielenia kawy (ale niezbyt drobny), nie ubijaj jej i zdejmij ekspres do kawy z kuchenki, gdy tylko zacznie bulgotać. Jeśli dodasz trochę gorącej wody do przygotowanej kawy, smak będzie słodszy.
Na lunch – doskonałe espresso z ekspresem do kawy SAGE
Czy wiesz, że wypicie espresso po obiedzie poprawia trawienie? Przygotuj swoje idealne espresso za pomocą tego ekspresu Sage, jak prawdziwy barista. Dodaj ziarna, świeżo zmiel je bezpośrednio do filtra, ubij, zamontuj kolbę w urządzeniu i ciesz się idealną kawą wypełniającą filiżankę. Espresso wykonane z indonezyjskich ziaren Sumatry jest jednym z najdoskonalszych!
Na popołudnie – Cold Brew z Asobu
Kawa przygotowywana z „Cold Brew” Asobu jest wyjątkowo bogata, winna i jednocześnie słodka w smaku. Dodaj zmieloną kawę, zalej zimną wodą i odstaw na 12 godzin.
Pij samą lub doprawioną innymi składnikami. Niezwykle komponuje się z mlekiem migdałowym i kostkami lodu – przypomina w smaku likier (tego trzeba spróbować!).
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.