Kawa mielona z limitowanej edycji Coffee of the Year 2024 Peach Fuzz, 200 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.

Szczegóły

Dedykowana odcieniowi Peach Fuzz, znanego teraz jako Kolor Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie unikatowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation”. Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!

Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki, w poszukiwaniu niezrównanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!

Wyjątkowa metoda obróbki: „peach co-fermentation”.

Obróbka kawy poprzez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy miłośników kawy na całym świecie i zachwycił setki podniebień. Jak to się robi?

Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta tworzy idealne warunki dla różnych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które podczas fermentacji wykonują swoje zadania.

Zanim jednak rozpocznie się cały proces, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie przez 8 dni aż do uzyskania odpowiedniego stężenia stopni Brixa i wartości pH.

Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach przez 150 godzin. Stopnie Brixa i wartość pH są przez cały czas monitorowane, by zapewnić odpowiednie warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.

Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania idealnego poziomu wilgoci 10-11% – potem mogą być wypalane!

*****

Kraj | Kolumbia

Region | Huila 

Farma | „Monteblanco” zarządzana przez Rodrigo Sanchez a

Wysokość n.p.m. | 1730 m

Odmiany arabiki | Bourbon, Caturra 

Obróbka | Myta, peach co-fermentation

Profil palenia | Średni

Nuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmel

Rekomendowane metody parzenia: wszystkie ręczne metody parzenia (V60, Chemex, itd.), jak i przenie prosto w kubku. 

Składniki: zmielone, palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu. 

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia:

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Producent
Kraj pochodzenia

Wymiary i waga

Waga

Obsługa i pielęgnacja

Czy jest to kawa aromatyzowana?
Czy współfermentacja z brzoskwiniami jest eksperymentalną metodą obróbki?
Czy jest to kawa o wysokiej kwasowości?
Jak najlepiej zaparzyć tę kawę?
Czy będę w stanie wyczuć smak brzoskwiń?

Recenzje

5.00
4 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Maja

    Inne kawy tego typu mają jak dla mnie zbyt dużą kwasowość, ale tu jest bardzo subtelna, wyczuwam nawet lekką goryczkę.

  2. Iza P.

    Owocowo i aromatycznie na maksa! Kawa tak słodka, że ciastko niepotrzebne.

  3. Tomek

    Polecam każdemu, niesamowite doznania

  4. Maria

    O ja Cię, zdecydowanie czuć brzoskwinie!!!!! Użyłam French Pressa i do tej pory dom pachnie owocami

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!