Kawa ziarnista Single Origin Indonesia Kopi Luwak, 250 g

Szczegóły

Kawa o intensywnym, bogatym i wyjątkowo mocnym aromacie, w którym pojawiają się nuty czekolady i orzechów. W smaku przypomina karmel i pozostawia długotrwały słodki posmak.
Kopi Luwak to prawdziwy luksus i unikat w świecie kawy. Bardzo ograniczone zapasy tej indonezyjskiej kawy przetwarzane są w wyjątkowy sposób – w przewodzie pokarmowym azjatyckiego łaskuna palmowego, zwanego lokalnie „luwakiem“. Te podobne do wiewiórek zwierzątka żywią się jagodami kawowca, a następnie wydalają niestrawione ziarno. W procesie tym ziarna kawy zmieniają swoją strukturę i uzyskują wyjątkowo łagodny aromat i smak.
Szczególny smak kawy Kopi Luwak wynika z samego procesu jej pozyskiwania. Enzymy żołądkowe luwaka działają na ziarna kawy i rozkładają białka. Zanim ziarna zostaną wydalone, pozostają przez jakiś czas w przewodzie pokarmowym, gdzie zaczynają lekko fermentować. Proces zachodzący w przewodzie pokarmowym luwaka jest w zasadzie podobny do procesu stosowanego przy produkcji słodu. W jego wyniku kawa traci swoją gorycz i zyskuje ekskluzywny smak.
HISTORIA: Kiedy po raz pierwszy słyszymy o kawie Kopi Luwak, nieodmiennie pojawia się pytanie – kto tę kawę odkrył? W czasach kolonizacji całe plony z plantacji kawy zbierali Holendrzy, a miejscowi rolnicy utracili możliwość picia i sprzedawania kawy. Zauważyli jednak, że ziarna kawy można znaleźć w odchodach zwierząt nazywanych przez nich luwakami. Mieszkańcy zbierali te ziarna kawy, myli je, suszyli i prażyli na własny użytek. Ku ich wielkiemu zaskoczeniu smak kawy okazał się wręcz wyborny, znacznie lepszy niż zwykłej kawy – w ten właśnie sposób odkryto tę egzotyczną kawę. Pod koniec XX wieku kawa Kopi Luwak rozprzestrzeniła się po całym zachodnim świecie i stała się prawdziwą sensacją.
Zapasy tej kawy są bardzo niskie, dlatego zawsze jest ona sprzedawana jako LIMITED-EDITION.
KRAJ: Indonezja
REGION: Central Java
FARM: małe gospodarstwa
WYSOKOŚĆ: 1500 m 
ODMIANA: Typica
OBRÓBKA: Luwak
PALENIE: średnio ciemne
PALETA SMAKÓW: czekolada, orzech laskowy, karmel

Specyfikacja techniczna

Kraj pochodzenia:

Rodzaj ziaren kawy:

100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Kawa rodzaj
Producent
Regiony pochodzenia kawy
Stopień palenia
Kraj pochodzenia
Odmiana Arabica

Typicaí

Rodzaj ziaren kawy

100% Arabika, Kawa Specialty

Wymiary i waga

Waga

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
Magazyn centralny/międzynarodowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Dodatkowe informacje

Gdzie ta kawa jest wypalana?
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?
Czy są to ziarna arabica czy robusta?
Czy ta kawa jest bezpieczna w spożyciu?
Czy dostępne są mniejsze opakowania?

Recenzje

3.33
21 opinie
38%
14%
19%
0%
28%
  1. Anonim

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!