D.
G.
Min.
Sec.
38,49 zł -30% 54,99 zł
“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.
Rozdział 1
White Pigeon prezentuje:
Kuszące aromaty dojrzałych jagód, czarnych porzeczek i rozkosznie słodkiej wanilii wypełniają powietrze. Jest też nuta bergamotki, przypominająca aromatyczną filiżankę Earl Grey… Lekka kwasowość, podobnie jak w przypadku leśnych jagód, tańczy na podniebieniu, sprawiając, że to doświadczenie jest jeszcze mniej prawdopodobne do zapomnienia.
Takie smaki i aromaty mogą pochodzić tylko z odległych krain Etiopii, słynących na całym świecie z owocowych, kwiatowych, winnych i herbacianych kaw. Nic dziwnego, że kraj ten nazywany jest również “miejscem narodzin kawy”. Lecąc wysoko nad Yirgacheffe, jednym z najbardziej znanych etiopskich regionów uprawy kawy, można podziwiać niezliczone rozległe pola, z których każde ma inny kształt, ale wszystkie zapewniają pożywienie soczystym krzewom kawowym należącym do najstarszych podgatunków arabica w Etiopii. W pobliżu wiszą ogromne hamaki wypełnione ziarnami kawy, ręcznie zbieranymi i starannie przetwarzanymi przez lokalnych rolników. Gdy minie nie mniej niż 12 tygodni, a ziarna z powodzeniem wchłoną każdą odrobinę słońca, jaką mogą uzyskać, kontynuują swoją podróż, błogosławiąc wiele zakątków świata swoimi niezwykłymi smakami.
Twój White Pigeon
Podsumowanie:
Kraj pochodzenia | Etiopia
Region | Yirgacheffe
Producent | Drobni rolnicy
Wysokość | 1800-2000 m
Odmiana Arabiki | Heirloom
Proces | Mokra
Profil palenia | Średni
Ocena SCA | 85 na 100
Paleta smaków | Jagody, czarna porzeczka, wanilia
Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso.
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
*****
“Black Crow White Pigeon” to opowieść o wyjątkowych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…
Unia Europejska
100% Arabika, Kawa Specialty
Kawa ziarnista
Single-origin
Przyjaciele Kawy
Afryka
Średni
6468474052521
85.0000
Mokry
Heirloom
250 g
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Podczas stosowania procesu obróbki mokrej, ziarna są najpierw oddzielane od wiśni, a następnie poddawane fermentacji i suszeniu. Kawa poddana takiej obróbce zyskuje szczególnie “czysty” smak, dzięki czemu łatwiej zidentyfikować dominujące nuty. Często jest też bardziej owocowa.
Te ziarna kawy nadają się dobrze do wszystkich metod parzenia, czy to espresso, czy filtr, czy też do zaparzania bezpośrednio w filiżance.
Ethiopia Yirgacheffe to jedna z naszych najlepszych afrykańskich kaw specialty. Jak większość kaw z tego regionu, może pochwalić się żywą kwasowością, która jest ceniona przez koneserów kawy na całym świecie. Należy pamiętać, że ten rodzaj kwasowości nie ma nic wspólnego z nadmiernie kwaśnym smakiem kawy niskiej jakości. W przeciwieństwie do tej ostatniej, ta jest przyjemnie słodka, owocowa i pysznie jagodowa. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
anna m. 1 lipca, 2022
Przepyszna!!! Zdecydowanie moja ulubiona. AM
Wojciech D. 24 marca, 2020
Twój komentarz
Nazwa
Adres email
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.