D.
G.
Min.
Sec. opis.
38,49 zł -30% 54,99 zł
“BLACK CROW WHITE PIGEON”. WYJĄTKOWE HISTORIE O KAWIE.
Rozdział 24
White Pigeon prezentuje:
Bogate nuty czekolady i karmelu otwierają się przed tobą w akompaniamencie odświeżającej, kwaskowatej nuty jabłek i cytryn. Wokół ciebie, w powietrzu rozwija się niezwykła słodycz…
Z kolumbijskiego regionu Huila, znanego z wyjątkowych kaw specialty, zielona kawa trafia do Vancouver w Kanadzie, gdzie zlokalizowana jest siedziba Swiss Water Decaf. Po przybyciu na miejsce, przy użyciu najbardziej zaawansowanych technologii na świecie przeprowadzana jest dekofeinizacja – proces ten nosi nazwę firmy, która go stworzyła.
Podczas subtelnej obróbki używana jest tylko czysta woda. Zielone ziarna są zanurzane w ciepłej wodzie, co powoduje rozpuszczenie się kofeiny i cząsteczek smakowych. Potem w tej samej wodzie zanurzona jest nowa porcja ziaren: kofeina się rozpuszcza, jednak smak zostaje w ziarnach, ponieważ woda jest już nasycona cząsteczkami smaku. W ten sposób z kawy pozbywamy się 99,9% kofeiny, zachowując jednocześnie jej aromaty i smaki. Ten delikatny, łagodny proces dekofeinizacji jest stosowany jedynie do najwyższej jakości kaw specialty.
Twój White Pigeon
Podsumowanie:
Kraj pochodzenia | Kolumbia
Region | Huila
Producent | Swiss Water Decaf
Wysokość upraw | 1000+ m
Odmiana arabiki | Castillo, Caturra, Colombia, Typica
Obróbka | Swiss Water Decaf
Stopień palenia | Średni
Wynik oceny kawy według SCA | 81.5 na 100
Profil smakowy | Jabłka, karmel, cytryna
Zalecane metody parzenia: wszystkie metody parzenia, w tym espresso.
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.
*****
“Black Crow White Pigeon” to opowieść o niezwykłych historiach związanych z kawą. Główni bohaterowie tej opowieści – Czarna Wrona i Biały Gołąb – uosabiają niezwykle zróżnicowaną paletę smaków kaw specialty: od ciemnych, głębokich, ziemistych nut po lekkie, subtelne aromaty. Każdy możliwy cud smaku mieści się na tej długiej skali, zaczynając od nieodgadnionej ciemności i powoli przekształcając się w rodzaj bieli, która zapiera dech w piersiach. Każda kawa, wraz ze swoją wyjątkową historią, kryje się w pięknym opakowaniu, które może przypominać nowy rozdział w czytanej książce: starannie ponumerowane rozdziały sięgają od 1 do 24. Zanurz się głęboko w nowych doświadczeniach z “Black Crow White Pigeon”: odkryj historie, które opowiada każdy rozdział, zanurz się w wyjątkowych smakach i wyrusz w podróż tak pachnącą, że nie da się jej zapomnieć. Rozpocznij swoją osobistą podróż od dowolnego rozdziału…
Unia Europejska
100% Arabika, Kawa Specialty
Kawa ziarnista
Single-origin
Przyjaciele Kawy
Kolumbia
Średni
6468474052828
81.5000
Swiss Water
Caturra, Typica
Bezkofeinowa
250 g
Ta kawa jest wypalana przez naszych partnerów na Litwie, w jednej z najlepszych lokalnych palarni.
Ta kawa ziarnista nadaje się do wszystkich metod parzenia, zarówno do espresso, zaparzaczy przelewowych i do zaparzania bezpośrednio w filiżance.
Kawa specialty obejmuje tylko najlepiej oceniane odmiany na świecie. Zastanawiasz się kto je ocenia i jak to robi ? Otóż ocena leży w rękach certyfikowanych degustatorów kawy. Oceniają oni jakość prezentowanej im kawy w oparciu o skalę stworzoną przez Specialty Coffee Association (SCA). Ocenie podlegają cztery kryteria: pochodzenie, wygląd zielonych ziaren, aromat przygotowanego napoju oraz jego cechy smakowe. Tylko kawy, które uzyskają od 80 do 100 punktów, mogą być słusznie określane mianem “specialty”.
Jest to jedna z najlepszych kaw bezkofeinowych, jakie kiedykolwiek mieliśmy przyjemność spróbować. Została pozbawiona kofeiny przy użyciu innowacyjnej technologii dekofeinizacji Swiss Water®, która jest znana jako najlepsza na świecie. Taka dekofeinizacja jest szczególnie delikatna: wykorzystuje wyłącznie czystą wodę (bez żadnych chemikaliów!) i sprawia, że najwspanialsze aromaty i smaki ziaren są w pełni zachowane.
Tak, ta mieszanka składa się z ziaren kawy z podgatunków Castillo, Caturra, Colombia i Typica, które należą do odmiany arabica.
Edyta M. 18 kwietnia, 2023
Twój komentarz
Nazwa
Adres email