Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g

Nie jest już produkowany

Szczegóły

Jako zdobywca prestiżowej nagrody “Cup of Excellence” w 2021 roku, ta wyjątkowa odmiana zasługuje na uwagę, jaką ostatnio cieszy się wśród koneserów kawy. Luksusowa Geisha, jeden z licznych podgatunków arabica, z pewnością zachwyci Twoje podniebienie i pobudzi wyobraźnię. Wachlarz jej aromatów i smaków jest naprawdę hipnotyzujący: od tropikalnych owoców marakuji i mango po brzoskwinie, wiśnie i czarną herbatę. 

Ziarna te dotarły do nas aż z gwatemalskiej plantacji kawy El Injerto, która działa od 1874 roku. Posiadłość El Injerto rozciąga się na 447 ha ziemi: większość z nich jest położona na wysokości 1500-2000 metrów nad poziomem morza. Gospodarstwo obfituje w krzewy kawowe, pachnące drzewa owocowe, liczne gatunki zbóż i kolorowe kwiaty. Teren otaczają wielowiekowe lasy, które wydają się być w dużej mierze nienaruszone, zapewniając gospodarstwu wyjątkowe warunki klimatyczne i czystą górską wodę źródlaną. Na terenie posiadłości żyją również różne gatunki flory i fauny, co sprawia, że kawa jest częścią naturalnego, zróżnicowanego ekosystemu. Roczna suma opadów wynosi około 1800-2000 mm, wilgotność względna powietrza 75%, a średnia temperatura utrzymuje się na poziomie około 23°C. Gleba jest wulkaniczna, głęboka i bogata w substancje organiczne. Takie właśnie warunki są niezbędne do produkcji najlepszych kaw na świecie. 

Od ponad 20 lat konkurs “Cup of Excellence” (COE) jest pionierem uczciwości i przejrzystości w przemyśle kawowym. Poziom kontroli, jakiemu poddawane są kawy COE, nie ma sobie równych nigdzie indziej. Oznacza to, że jakość tych kaw również nie ma sobie równych.

Podaż tej kawy jest wyjątkowo niska, dlatego należy ona do linii limitowanej-Limited Edition Line.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta jest oznaczona jako Specialty. Zgodnie z systemem klasyfikacji SCA uzyskuje ona 90,51 punktów na 100 możliwych.

KRAJ: Gwatemala

REGION: Huehuetenango 

FARMA: El Injerto 

WYSOKOŚĆ: 1920 m

ODMIANA: Geisha

PROCES: Mycie

STOPIEŃ PALENIA: Jasny

NUTY SMAKOWE: Owoce marakuji, Wiśnia, Czarna herbata, Mango, Brzoskwinia

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Przewodnik po smakach
Brzoskwinia Czarna herbata Mango Marakuja Wiśnia
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika Kawa Specialty
Kawa typ
Kawa ziarnista
Stopień palenia Jasny
Mniej prażenia Więcej prażenia

Specyfikacja techniczna

Kraj pochodzenia:
Litwa
Rodzaj ziaren kawy:
100% Arabika, Kawa Specialty

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Kawa ziarnista
Kawa rodzaj
Single-origin
Producent
Przyjaciele Kawy
Regiony pochodzenia kawy
Gwatemala
Stopień palenia
Jasny
Kraj pochodzenia
Litwa
EAN
6468474034107
Wynik w skali SCA
90.5100
Proces
Mokry
Odmiana Arabica
Geisha / Gesha
Rodzaj ziaren kawy
100% Arabika, Kawa Specialty

Wymiary i waga

Waga
200 g

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Dodatkowe informacje

Gdzie ta kawa jest wypalana?
Jaka jest różnica między kawą specialty a zwykłą?
Jak metoda obróbki mokrej wpływa na smak kawy?
Dlaczego ta kawa jest tak droga?
Do jakich metod parzenia nadają się te ziarna kawy?

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Kawa ziarnista Specialty Guatemala El Injerto, 200 g”


Idealne razem

To też może Ci się spodobać