Limitowane ziarna kawy Coffee of the Year 2024 Peach Fuzz, 200 g

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.

Szczegóły

Dedykowana odcieniowi Peach Fuzz, znanego teraz jako Kolor Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie unikatowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation”. Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!

Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki, w poszukiwaniu niezrównanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!

Wyjątkowa metoda obróbki: „peach co-fermentation”.

Obróbka kawy poprzez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy miłośników kawy na całym świecie i zachwycił setki podniebień. Jak to się robi?

Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta tworzy idealne warunki dla różnych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które podczas fermentacji wykonują swoje zadania.

Zanim jednak rozpocznie się cały proces, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie przez 8 dni aż do uzyskania odpowiedniego stężenia stopni Brixa i wartości pH.

Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach przez 150 godzin. Stopnie Brixa i wartość pH są przez cały czas monitorowane, by zapewnić odpowiednie warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.

Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania idealnego poziomu wilgoci 10-11% – potem mogą być wypalane!

*****

Kraj | Kolumbia

Region | Huila 

Farma | „Monteblanco” zarządzana przez Rodrigo Sanchez a

Wysokość n.p.m. | 1730 m

Odmiany arabiki | Bourbon, Caturra 

Obróbka | Myta, peach co-fermentation

Profil palenia | Średni

Nuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmel

Rekomendowane metody parzenia: wszystkie, łącznie z espresso.

Składniki: palone ziarna kawy.

Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu. 

Informacje dodatkowe

Kraj pochodzenia:

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Producent
Kraj pochodzenia

Wymiary i waga

Waga

Obsługa i pielęgnacja

Czy jest to kawa aromatyzowana?
Czy współfermentacja z brzoskwiniami jest eksperymentalną metodą obróbki?
Czy jest to kawa o wysokiej kwasowości?
Jak najlepiej zaparzyć tę kawę?
Czy będę w stanie wyczuć smak brzoskwiń?

Recenzje

5.00
5 opinie
100%
0%
0%
0%
0%
  1. Jan

    Świetnie smakuje zrobiona przelewem albo z lodem, a espresso też wychodzi niezłe – wyrazisty i orzeźwiający smak!

  2. Daniela

    Jeszcze nigdy czegoś podobnego nie piłam! Bardzo owocowa, ale praktycznie bez kwasku. Nie wiem, czy rzeczywiście wyczuwam brzoskwinie, ale na pewno coś zbliżonego. Dzięki!

  3. Barbara B.

    Ale pachnie brzoskwiniami!

  4. Marek G.

    Nigdy wcześniej czegoś takiego nie próbowałem. Nie lada przeżycie, suuuper!

  5. Kasia

    Co za aromat! Przechodzi wszelkie oczekiwania. Po prostu się zakochałam😍

Powiedz nam więcej o produktach zakupionych w naszym sklepie. Twoja opinia ma zanczenie!