Dedykowana odcieniowi Peach Fuzz, znanego teraz jako Kolor Roku 2024, kawa ta została poddana absolutnie unikatowej obróbce nazwanej „peach co-fermentation”. Czy należysz do osób, którym wyczucie nut smakowych wymienionych na opakowaniu kawy przychodzi z trudem? Zaufaj nam: tak kawa na 100% będzie wyjątkiem. Dzięki specjalnej metodzie obróbki po zaparzeniu kawa odkrywa naturalny smak nektaru brzoskwini, egzotycznego mango i słodkiego karmelu. Będziesz się zastanawiać, czy naprawdę pijesz kawę!
Ta limitowana kawa dotarła do nas aż z kolumbijskiego regionu Huila, gdzie położona jest farma „Monteblanco”. Jej właściciel, Rodrigo Sanchez od lat eksperymentuje z innowacyjnymi metodami obróbki, w poszukiwaniu niezrównanych smaków. Odnosi w tym niemałe sukcesy: wysiłek Rodrigo został nagrodzony wieloma nagrodami!
Wyjątkowa metoda obróbki: „peach co-fermentation”.
Obróbka kawy poprzez dodanie do niej owoców to stosunkowo nowy wynalazek, który rozbudził ciekawość tysięcy miłośników kawy na całym świecie i zachwycił setki podniebień. Jak to się robi?
Rodrigo Sanchez do tej mieszanki wybrał dwie odmiany arabiki: Bourbon i Caturra ze względu na ich uniwersalność i żywą, naturalną słodycz. Słodycz ta tworzy idealne warunki dla różnych mikroorganizmów takich jak lactobacillus i saccharomyces cerevisiae, które podczas fermentacji wykonują swoje zadania.
Zanim jednak rozpocznie się cały proces, owe mikroorganizmy (pozyskiwane z roślin kawowca rosnących na plantacji) są mieszane z brzoskwiniami, owocami tropikalnymi i nektarem owocowym. Owocowy roztwór fermentuje następnie przez 8 dni aż do uzyskania odpowiedniego stężenia stopni Brixa i wartości pH.
Zbierana ręcznie kawa jest następnie mieszana z roztworem i przechowywana w zamkniętych pojemnikach przez 150 godzin. Stopnie Brixa i wartość pH są przez cały czas monitorowane, by zapewnić odpowiednie warunki do rozwinięcia się słodyczy i nut owoców tropikalnych.
Ziarna są następnie suszone na słońcu aż do uzyskania idealnego poziomu wilgoci 10-11% – potem mogą być wypalane!
*****
Kraj | Kolumbia
Region | Huila
Farma | „Monteblanco” zarządzana przez Rodrigo Sanchez a
Wysokość n.p.m. | 1730 m
Odmiany arabiki | Bourbon, Caturra
Obróbka | Myta, peach co-fermentation
Profil palenia | Średni
Nuty smakowe | Brzoskwinia, mango, karmel
Rekomendowane metody parzenia: wszystkie, łącznie z espresso.
Składniki: palone ziarna kawy.
Warunki przechowywania: przechowywać zamkniętą w suchym, ciemnym, chłodnym miejscu.
Marek G.
Nigdy wcześniej czegoś takiego nie próbowałem. Nie lada przeżycie, suuuper!
Kasia
Co za aromat! Przechodzi wszelkie oczekiwania. Po prostu się zakochałam😍