Młynek do kawy La Pavoni “Cilindro” jest wykonany ręcznie w Mediolanie, we Włoszech, dlatego też nie ma sobie równych pod względem wzornictwa produktu. Jego korpus wykonany jest z chromowanego aluminium, a antypoślizgowa podstawa zwiększa stabilność młynka.
POJEMNIK NA KAWĘ ZIARNISTĄ Z TRITANU
Pojemnik na ziarna w tym młynku ma pojemność 600 g. Materiał, z którego jest wykonany – TritanTM – gwarantuje, że pojemnik na ziarna jest wolny od BPA i odporny na uderzenia.
PŁASKIE FREZY Z HARTOWANEJ STALI
Płaskie frezy pozwalają uzyskać cząstki o bardziej jednorodnej wielkości w porównaniu z tymi, które powstają w przypadku frezów stożkowych. Hartowana stal gwarantuje długotrwałą wydajność. Średnica frezów jest prawie profesjonalna i wynosi 50 mm, a same frezy są w stanie mielić z prędkością 1,2-1,6 g/s.
BEZSTOPNIOWA MIKROMETRYCZNA REGULACJA MIELENIA
Młynek posiada pokrętło regulacyjne z płynną mikrometryczną regulacją mielenia. Młynki bezstopniowe posiadają nieskończoną ilość ustawień mielenia, co pozwala na precyzyjne dostosowanie stopnia zmielenia, a tym samym procesu ekstrakcji. To sprawia, że są idealne do parzenia espresso.
WYŚWIETLACZ LCD
Za pomocą wyświetlacza LCD można sterować następującymi funkcjami młynka: wybór pojedynczej lub podwójnej dawki, kontrola ustawień czasu, wybór trybu ciągłego oraz użycie funkcji blokady. W trybie ciągłym (który jest właściwie ręcznym dozowaniem), można kontynuować dozowanie kawy do 60 sekund.
PRZEŁĄCZNIK MIELENIA
Po naciśnięciu, przełącznik pozwala na rozpoczęcie lub zatrzymanie mielenia w dowolnym momencie. Wspornik został zaprojektowany tak, aby pasował do różnych typów portafiltrów (dźwigniowych i półprofesjonalnych). Jego wysokość może być regulowana w celu zwiększenia lub zmniejszenia odległości od wylotu kawy.
***
Firma La Pavoni, założona w 1905 r. i obecnie działająca z siedzibą w Mediolanie, zdobyła pozycję wiodącego producenta ekspresów do kawy espresso w sektorze rynku high-end.
Na razie nie ma opinii o produkcie.