Zestaw kawy ziarnistej Specialty Yirgacheffe + Kenya Kariru + Indonesia Sumatra

131,23  -25%

Na stanie w naszym magazynie centralnym (możliwość zakupu online).
Dostawa może wynieść 1 – 3 dni roboczych * 90% zamówień jest dostarczanych następnego dnia.

Szczegóły

Kawa ziarnista Speciality „Ethiopia Yirgacheffe“, 250 g


Zaparzona kawa ma klarowną konsystencję i zrównoważony smak. Po zaparzeniu wyczuć można silny aromat dojrzałych jagód, czarnej porzeczki, wanilii, a nawet herbaty Earl Grey. W smaku są wyczuwalne słodycz i kwasowość jagód leśnych, które następnie ustępują lekkiemu i słodkiemu posmakowi, który zachwyca przez długi czas. Prawdziwy skarb dla miłośników afrykańskiej kawy.

W Etiopii, uważanej za ojczyznę kawy, dzikie drzewa kawowca rosną już od tysiącleci, a miłośnicy kawy z całego świata czekają na odkrywanie nowych odmian kawowca i na radość płynącą z próbowania nowych smaków. Kawy z Etiopii są bardzo cenione ze względu na ich charakterystyczne nuty smakowe – lekkie, jagodowe, kwiatowe, a nawet przypominające herbatę – które oczarowują swoim aromatem i smakiem. Te starożytne arabskie odmiany kawy ze słynnego regionu w Etiopii, Yirgacheffe, zostały poddane obróbce na mokro i naturalnemu suszeniu w specjalnych hamakach przez co najmniej 12 tygodni.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 85 na 100 punktów.

KRAJ: Etiopia

REGION: Yirgacheffee

FARMA: małe gospodarstwa

WYSOKOŚĆ: 1800-2000 m 

ODMIANA: Heriloom

PROCES: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: jagoda, czarna porzeczka, wanilia

Kawa ziarnista Speciality „Kenya Kariru“, 250 g

Kawa ta charakteryzuje się łagodnym i dobrze zrównoważonym smakiem. Jej słodkość przypomina dojrzałe maliny i jabłka, a lekka kwasowość – czerwoną porzeczkę. Wyróżnia się długo trwającym i wyjątkowo słodkim posmakiem jagody.

Kenia staje się coraz bardziej znana koneserom kawy na całym świecie z powodu charakterystycznego wyraźnego smaku uprawianej tu kawy, który jest przez nich wysoce ceniony. Ziarna kawy SL 34 i SL 28 uprawiane są na farmie Kariru Spółki Baragwi. Uprawy odbywają się na żyznych ziemiach wulkanicznych w regionie Kirinjaga, na zboczach góry Kenia (1800–1900 m n.p.m.). Następnie do obróbki uzyskanych ziaren kawy używa się wyłącznie czystej wody z rzeki Kamweti, a następnie ziarna są suszone naturalnie w gorącym afrykańskim słońcu.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 87,5 na 100 punktów.

KRAJ: Kenia

REGION: Kirinyaga

FARMA: Baragwi coop.

WYSOKOŚĆ: 1800-1900 m

ODMIANA: SL 34, SL 28

OBRÓBKA: Washed

PALENIE: średnie

PALETA SMAKÓW: malina, czerwona porzeczka, jabłko 


Kawa ziarnista Speciality „Indonesia Sumatra“, 250 g

Kawa ziarnista o słodkim aromacie brązowego cukru. Karmelowy smak z nutą cynamonu i głębokim posmakiem czerwonego wina. Ekskluzywna kawa przypominająca smak grzanego wina.

Na wyżynie Gayo w regionie Aceh, położonym na wyspie Sumatra w Indonezji, drobni rolnicy zrzeszeni w spółdzielnię Koptan Gayo Beseri uprawiają specjalną wysokogatunkową kawę. Na jej wyjątkowy smak wpływ ma doskonały klimat, bogata przyroda oraz to, co Indonezyjczycy nazywają GILING BASAH, czyli specjalny sposób obróbki ziaren kawy. W tej metodzie ziarna kawy po fermentacji i wypłukaniu nie są całkowicie suszone. Lekko jeszcze wilgotne ziarna (około 25-30% wilgoci) wrzucane są do specjalnej maszyny obłuskującej i dopiero potem proces suszenia jest kontynuowany. W rezultacie kwasowość kawy jest znacznie zredukowana, a jej smak staje się bardziej intensywny – w ten właśnie sposób ziarna kawy nabierają smaku prawdziwej kawy indonezyjskiej.

Ze względu na wyjątkową jakość i smak, kawa ta uznawana jest za kawę speciality. W rankingu SCAA zdobyła 84 na 100 punktów.

KRAJ: Indonezja

REGION: Sumatra, Aceh, Gayo

FARMA: Koptan Gayo Beseri

WYSOKOŚĆ: 1450-1700 m 

ODMIANA: Tim tim, Ateng

OBRÓBKA: Giling Basah

PALENIE: ciemne 

PALETA SMAKÓW: czerwone wino, brązowy cukier, cynamon

Specyfikacja techniczna

Kraj pochodzenia:

Specyfikacja techniczna

Podstawowe cechy

Kawa typ
Producent
Kraj pochodzenia

Wymiary i waga

Waga

Wysyłka

Magazyn krajowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
Magazyn centralny/międzynarodowy (możliwość zakupu online)
Brak na stanie
ul. Pańska 77/79, Warszawa
Brak na stanie
ul. Ludwika Rydygiera 16/U7, Warszawa
Brak na stanie
ul. Stefana Okrzei 8/U4, Warszawa
Brak na stanie

Recenzje

0
0 opinie
0%
0%
0%
0%
0%

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Zestaw kawy ziarnistej Specialty Yirgacheffe + Kenya Kariru + Indonesia Sumatra”