Podróż po świecie kawy. Włochy
Legendę włoskiej kawy znają wszyscy, mimo że w tym kraju nie rosną nawet krzewy kawowca. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy to weneccy kupcy zapoznali całą Europę z luksusowym napojem kawowym, natomiast pod koniec XIX wieku Włosi jeszcze bardziej zaznaczyli swoją obecność w świecie kawy – to właśnie wtedy narodziła się legendarna kultura espresso.
Słowo espresso ma wiele znaczeń:
01.
Najpopularniejszy przepis na napój kawowy, który stanowi również bazę dla innych popularnych napojów, od americano po latte macchiato.
02.
Metoda palenia i mielenia kawy opracowana specjalnie dla ekspresów do kawy, dlatego też słowo to jest tak często spotykane na opakowaniach kawy.
03.
Najpopularniejsza metoda parzenia kawy wśród współczesnych kawoszy.
Kawa ziarnista i mielona w stylu włoskim
Taka kawa jest zazwyczaj ciemniej palona, a na jej opakowaniu można znaleźć napis “espresso”. Dłuższy czas palenia sprawia, że doskonale nadaje się do ekspresów i kawiarek typu. Jest również mniej kwaśna i charakteryzuje się gorzkimi nutami – w smaku takiej kawy wyczuwalna jest czekolada, przyprawy i drewno. Im dłużej ziarna są palone, tym więcej olejków się uwalnia – skutkuje to gęstą konsystencją przygotowanego napoju. Jeśli na opakowaniu kawy mielonej spotkamy się z napisem “espresso”, oznacza to, że jest ona drobniej zmielona, dzięki czemu podczas procesu ekstrakcji szybciej ujawnią się jej najlepsze właściwości.
KUP ⟶
MIT
Czy ziarna kawy espresso są przeznaczone wyłącznie do parzenia espresso?
Jeśli na opakowaniu kawy znajduje się napis “espresso”, oznacza to, że nadaje się ona do parzenia metodą espresso – stopień palenia jest nieco ciemniejszy i/lub ziarno jest drobniej zmielone. Z takich ziaren można przygotować wszystkie rodzaje napojów kawowych: od espresso i czarnej kawy po napoje na bazie mleka.
Certyfikowane włoskie espresso
Espresso jest prawdziwym symbolem Włoch. Jeden magiczny łyk prawidłowo przygotowanego espresso odsłania całą głębię jego smaku i odkrywa całą paletę kawowych smaków. Ponadto stanowi ono bazę dla wszystkich innych napojów parzonych w ekspresach do kawy. Aby zachować dziedzictwo włoskiego espresso, Włoski Narodowy Instytut Espresso ustanowił jasne wymagania dotyczące prawidłowego przygotowania espresso:
Włoskie metody parzenia kawy
Automatyczne ekspresy do kawy
Filiżanka doskonałego włoskiego espresso wymaga odpowiedniego sprzętu do parzenia tej kawy. Mowa o ekspresach ciśnieniowych, które podczas przygotowywania kawy wykorzystują ciśnienie 9 barów. Pierwszy ekspres do kawy został opatentowany przez Angelo Moriondo, włoskiego wynalazcę z Turynu, już w 1884 roku. W dzisiejszych czasach można wybierać spośród szerokiej gamy ekspresów do kawy. Wybór tego typu urządzenia pozwoli Ci na przygotowanie idealnego espresso ze świeżo zmielonych ziaren kawy za pomocą jednego przycisku.
WYBIERZ ⟶
Półautomatyczne (manualne) ekspresy do kawy
Jeśli uwielbiasz eksperymentować i chcesz poczuć się jak prawdziwy domowy barista, polecamy wybór półautomatycznego ekspresu do kawy. Pozwoli Ci on przygotować idealne espresso bez wychodzenia z domu. Kawa przygotowana w ten sposób ujawni całą głębię smaku ukrytą w ziarnach. Ponadto, tego typu ekspresy są tak piękne, że z pewnością będą ozdobą nawet najbardziej ekstrawaganckiego domu.
Kawiarki
Wynalezione w 1933 roku przez Alfonso Bialetti, kawiarki są obecnie prawdziwymi ikonami włoskiej kawy, nierozerwalnie związanymi z włoskim stylem życia. Chociaż kawa parzona w tych naczyniach jest czasem określana mianem espresso, nie jest to do końca prawdą. Ciśnienie w nich stosowane wynosi zaledwie 1,5 bara. Przygotowany napój jest jednak pod pewnymi względami podobny do espresso – smak jest intensywny, konsystencja gęsta, a w palecie smakowej przeważają nuty goryczkowe. Kawa parzona w kawiarce doskonale nadaje się dla miłośników tradycyjnych kawowych smaków.
Czy ekspresy do kawy przygotowują tylko espresso?
Ekspresy do kawy nie są przeznaczone wyłącznie dla miłośników espresso. Przygotowują one również inne napoje na bazie espresso – od czarnej kawy i americano po latte macchiato i cappuccino.
Kawa w stylu włoskim
Możesz wybrać, które pliki cookie chcesz, abyśmy używali. Niektóre z nich są niezbędne i nie można ich wyłączyć.
Te pliki cookie są niezbędne do prawidłowego działania naszej witryny i nie można ich wyłączyć. Nie zbierają żadnych danych identyfikujących użytkownika.
Te pliki cookie pozwalają nam zoptymalizować naszą witrynę i zobaczyć źródła ruchu w witrynie. Korzystamy w tym celu z platformy Google Analytics. Zebrane dane nie identyfikują Cię i nie są udostępniane podmiotom trzecim. Włączenie tych plików cookie umożliwi Ci korzystanie z naszej wtyczki czatu na żywo i tym samym otrzymanie pomocy od naszych konsultantów.
Nikt nie lubi reklam w Internecie – zwłaszcza tych zupełnie nieistotnych. Te pliki cookie pozwalają nam identyfikować Twoje potrzeby i dostarczać tylko najbardziej odpowiednie oferty. Będziesz widzieć reklamy, nawet jeśli nie włączysz tych plików cookie, ale nie będą one dostosowane do Twoich potrzeb i zainteresowań.