Skip to content

Podróż po świecie kawy. Włochy

Legendę włoskiej kawy znają wszyscy, mimo że w tym kraju nie rosną nawet krzewy kawowca. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy to weneccy kupcy zapoznali całą Europę z luksusowym napojem kawowym, natomiast pod koniec XIX wieku Włosi jeszcze bardziej zaznaczyli swoją obecność w świecie kawy – to właśnie wtedy narodziła się legendarna kultura espresso.

Podróż po świecie kawy. Włochy

Legendę włoskiej kawy znają wszyscy, mimo że w tym kraju nie rosną nawet krzewy kawowca. Wszystko zaczęło się w XVI wieku, kiedy to weneccy kupcy zapoznali całą Europę z luksusowym napojem kawowym, natomiast pod koniec XIX wieku Włosi jeszcze bardziej zaznaczyli swoją obecność w świecie kawy – to właśnie wtedy narodziła się legendarna kultura espresso.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Słowo espresso ma wiele znaczeń:

[siteorigin_widget class=”Custom_Info_Block_List_Widget”][/siteorigin_widget]

01.

Najpopularniejszy przepis na napój kawowy, który stanowi również bazę dla innych popularnych napojów, od americano po latte macchiato.

02.

Metoda palenia i mielenia kawy opracowana specjalnie dla ekspresów do kawy, dlatego też słowo to jest tak często spotykane na opakowaniach kawy.

03.

Najpopularniejsza metoda parzenia kawy wśród współczesnych kawoszy.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

Kawa ziarnista i mielona w stylu włoskim

Taka kawa jest zazwyczaj ciemniej palona, a na jej opakowaniu można znaleźć napis “espresso”. Dłuższy czas palenia sprawia, że doskonale nadaje się do ekspresów i kawiarek typu. Jest również mniej kwaśna i charakteryzuje się gorzkimi nutami – w smaku takiej kawy wyczuwalna jest czekolada, przyprawy i drewno. Im dłużej ziarna są palone, tym więcej olejków się uwalnia – skutkuje to gęstą konsystencją przygotowanego napoju. Jeśli na opakowaniu kawy mielonej spotkamy się z napisem “espresso”, oznacza to, że jest ona drobniej zmielona, dzięki czemu podczas procesu ekstrakcji szybciej ujawnią się jej najlepsze właściwości.

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]

MIT

Czy ziarna kawy espresso są przeznaczone wyłącznie do parzenia espresso?

Jeśli na opakowaniu kawy znajduje się napis “espresso”, oznacza to, że nadaje się ona do parzenia metodą espresso – stopień palenia jest nieco ciemniejszy i/lub ziarno jest drobniej zmielone. Z takich ziaren można przygotować wszystkie rodzaje napojów kawowych: od espresso i czarnej kawy po napoje na bazie mleka.

Certyfikowane włoskie espresso

Espresso jest prawdziwym symbolem Włoch. Jeden magiczny łyk prawidłowo przygotowanego espresso odsłania całą głębię jego smaku i odkrywa całą paletę kawowych smaków. Ponadto stanowi ono bazę dla wszystkich innych napojów parzonych w ekspresach do kawy. Aby zachować dziedzictwo włoskiego espresso, Włoski Narodowy Instytut Espresso ustanowił jasne wymagania dotyczące prawidłowego przygotowania espresso:

  • Porcja kawy mielonej 7 g ± 0,5
  • Temperatura wody (z ekspresu do kawy) 88°C ± 2°C
  • Temperatura napoju w filiżance 67°C ± 3°C
  • Ciśnienie pompy9 barai ± 1
  • Czas ekstrakcji 25 s ± 5 s
  • Lepkość przy 45°C juures 45°C > 1,5 mPa s
  • Zawartość tłuszczu > 2 mg/ml
  • Zawartość kofeiny < 100 mg/cup
  • Ilość napoju w filiżance (łącznie z cremą) 25 ml ± 2,5
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

MIT

Czy ziarna kawy espresso są przeznaczone wyłącznie do parzenia espresso?

Jeśli na opakowaniu kawy znajduje się napis “espresso”, oznacza to, że nadaje się ona do parzenia metodą espresso – stopień palenia jest nieco ciemniejszy i/lub ziarno jest drobniej zmielone. Z takich ziaren można przygotować wszystkie rodzaje napojów kawowych: od espresso i czarnej kawy po napoje na bazie mleka.

Włoskie metody parzenia kawy

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

01.

Automatyczne ekspresy do kawy

Filiżanka doskonałego włoskiego espresso wymaga odpowiedniego sprzętu do parzenia tej kawy. Mowa o ekspresach ciśnieniowych, które podczas przygotowywania kawy wykorzystują ciśnienie 9 barów. Pierwszy ekspres do kawy został opatentowany przez Angelo Moriondo, włoskiego wynalazcę z Turynu, już w 1884 roku. W dzisiejszych czasach można wybierać spośród szerokiej gamy ekspresów do kawy. Wybór tego typu urządzenia pozwoli Ci na przygotowanie idealnego espresso ze świeżo zmielonych ziaren kawy za pomocą jednego przycisku.

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]

02.

Półautomatyczne (manualne) ekspresy do kawy

Jeśli uwielbiasz eksperymentować i chcesz poczuć się jak prawdziwy domowy barista, polecamy wybór półautomatycznego ekspresu do kawy. Pozwoli Ci on przygotować idealne espresso bez wychodzenia z domu. Kawa przygotowana w ten sposób ujawni całą głębię smaku ukrytą w ziarnach. Ponadto, tego typu ekspresy są tak piękne, że z pewnością będą ozdobą nawet najbardziej ekstrawaganckiego domu.

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget_Custom”][/siteorigin_widget]

03.

Kawiarki

Wynalezione w 1933 roku przez Alfonso Bialetti, kawiarki są obecnie prawdziwymi ikonami włoskiej kawy, nierozerwalnie związanymi z włoskim stylem życia. Chociaż kawa parzona w tych naczyniach jest czasem określana mianem espresso, nie jest to do końca prawdą. Ciśnienie w nich stosowane wynosi zaledwie 1,5 bara. Przygotowany napój jest jednak pod pewnymi względami podobny do espresso – smak jest intensywny, konsystencja gęsta, a w palecie smakowej przeważają nuty goryczkowe. Kawa parzona w kawiarce doskonale nadaje się dla miłośników tradycyjnych kawowych smaków.

[siteorigin_widget class=”Custom_Button_with_url”][/siteorigin_widget]

MIT

Czy ekspresy do kawy przygotowują tylko espresso?

Ekspresy do kawy nie są przeznaczone wyłącznie dla miłośników espresso. Przygotowują one również inne napoje na bazie espresso – od czarnej kawy i americano po latte macchiato i cappuccino.

Kawa w stylu włoskim

[siteorigin_widget class=”Custom_Product_Loop_Widget”][/siteorigin_widget]