Kawa bezkofeinowa

O kawie Caprisette
Przedstawiamy najlepszy sposób na odkrycie ulubionego smaku kawy: wypróbuj Caprisette, kawę uwielbianą przez miliony. Kawa Caprisette produkowana przez Przyjaciół Kawy cieszy się zasłużoną popularnością ze względu na doskonały smak. Niezależnie od tego, czy preferujesz intensywne espresso czy kremowe latte, nasza wyjątkowa kawa ma profil palenia, który nadaje się do szerokiej gamy metod parzenia. Dołącz do milionów kawoszy, którzy już zakochali się w Caprisette – z pewnością pokochasz ją i Ty!Mieszanki kaw Caprisette
Jak uzyskać filiżankę perfekcyjnej kawy? Naszym zdaniem trzeba po prostu eksperymentować, a kawy od Przyjaciół Kawy idealnie się do tego nadają! Kawy speciality z linii Black Crow White Pigeon pozwolą Ci wypróbować szereg profili sensorycznych, a z kolei mieszanki Parallel charakteryzują się doskonałą jakością… No i jest jeszcze kawa Caprisette dostępna w szerokiej gamie smaków – idealna do picia na co dzień. Można ją parzyć zarówno w ekspresie automatycznym, jak i bezpośrednio w filiżance albo za pomocą French Pressa, kawiarki czy ekspresów przelewowych (choć już niekoniecznie sprawdzi się w przypadku ręcznych zaparzaczy przelewowych). Kawa Caprisette jest dostępna w wielu wyjątkowych smakach. Dla fanów napojów mlecznych mamy Crema – która cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem od momentu wypuszczenia na rynek. Dla osób preferujących naturalną słodycz mamy Dolce Vita. Jeśli chcesz rozkoszować się kawą bez kofeinowego kopa, wybierz bezkofeinową Lullaby Decaf. Warto również wypróbować mieszanki Fragrante i Belgique. Fragrante była pierwszą mieszanką z serii Caprisette, która pozostaje jedną z najpopularniejszych. Wszystko dzięki nutom czekolady i orzechów tak charakterystycznym dla kawy brazylijskiej. Równie mocno rozchwytywana jest palona w Belgii kawa Belgique. Wszystkie kawy Caprisette są dostępne w sprzedaży jako niezmielone ziarna kawy. Jeśli jednak nie masz w domu młynka albo po prostu chcesz przyspieszyć proces parzenia, z pewnością ucieszy Cię fakt, że w naszym asortymencie znajduje się też kawa mielona. A co, jeśli w Twoim domu królują kapsułki do kawy? Mamy dla Ciebie rozwiązanie: wybierz kapsułki do ekspresu Nespresso z linii Caprisette.Dlaczego warto wybrać Caprisette?
Dlaczego kawy Caprisette są uwielbiane przez miliony? Odpowiedź jest prosta: linia Caprisette łączy w sobie jakość i doskonały smak. Każde ziarno wypalane jest w najlepszych palarniach Europy, co gwarantuje najwyższy poziom świeżości. Nie bez powodu kawy z linii Caprisette otrzymały tak wiele pięciogwiazdkowych ocen i entuzjastycznych opinii!Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Którą kawę wybrać?
Mieszanki kaw Caprisette są dostępne w dziewięciu wersjach o różnych profilach palenia. Jak właściwie profil palenia wpływa na smak? Cóż, ciemno palone ziarna są zwykle przeznaczone do przygotowywania intensywnej kawy espresso, podczas gdy te o średnim lub jasnym profilu palenia służą do parzenia przepysznej i delikatnej kawy przelewowej. Warto jednak zaznaczyć, że kawy z serii Caprisette mają profil palenia nadający się do wszystkich metod zaparzania.Caprisette Fragrante
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Caprisette Belgique
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Caprisette Crema
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Caprisette Royale
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Caprisette Italiano
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Caprisette Dolce Vita
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Caprisette Professional
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Caprisette Intenso
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Caprisette Lullaby Decaf
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Nie możesz się zdecydować? W takim razie sięgnij po zestawy Caprisette, by wypróbować kilka rodzajów kawy za jednym zamachem. W ofercie mamy również zestawy w ozdobnych pudełkach, które idealnie nadają się na prezent. Masz pytania? Mamy odpowiedzi Być może interesują Cię inne rodzaje kawy? Zespół Przyjaciół Kawy służy pomocą. Chętnie doradzimy Ci, jak przygotować filiżankę doskonałego naparu. Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie, albo po prostu zajrzyj do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, aby porozmawiać przy świeżo zaparzonej kawie!O kawie speciality Black Crow White Pigeon
Zastanawiasz się czasem, jakie historie mogą kryć się za niepozorną filiżanką kawy? Kawa Black Crow White Pigeon, jedna z autorskich linii Przyjaciół Kawy, skupia się właśnie na wyjątkowych historiach o kawie speciality. Ich głównymi bohaterami są Czarna Wrona i Biały Gołąb. Chętnie zabiorą Cię w podróż po rozmaitych profilach sensorycznych: od intensywnych, mocnych, ziemistych nut po lekkie i subtelne aromaty. Każda kawa speciality Black Crow White Pigeon z asortymentu ma przypisany własny „rozdział” – liczby od 1 do 24 – ale nie musisz ich próbować w kolejności. Spróbuj dowolnej i daj się porwać! A co najlepsze, głównym bohaterem tej historii jesteś Ty. Profil smakowy kawy zależy od wybranej metody zaparzania. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa.Podróż do świata kawy speciality
Kawa jest towarzyszem dnia codziennego dla milionów osób na całym świecie. Właśnie dlatego każda kawa Przyjaciele Kawy została opracowana w taki sposób, by idealnie wpasowywała się w Twoją codzienną rutynę. Caprisette zabierze Cię w nieco spokojniejszą podróż, podczas gdy Parallel zaoferuje bardziej wyraziste doznania. Jeżeli jednak chcesz sięgnąć po coś zupełnie nowego i ekscytującego, koniecznie wypróbuj Black Crow White Pigeon. Kawa z tej linii pozwoli Ci uzyskać napar najwyższej jakości, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą, czy jesteś już doświadczonym domowym baristą. Kawa Black Crow White Pigeon ma w składzie ziarna arabiki odmiany speciality. Nie stosujemy mieszanek, ponieważ zależy nam na ukazaniu charakterystycznego profilu poszczególnych odmian kawy. Szczególnie polecamy delektowanie się kawą bez żadnych dodatków – w ten sposób w pełni docenisz jej walory. Kawa speciality (specialty coffee) stanowi zaledwie 10% całkowitej globalnej produkcji kawy. Organizacja Specialty Coffee Association przyznaje ziarnom speciality ocenę w skali punktowej. Każda kawa Black Crow White Pigeon może się pochwalić punktacją w zakresie 80–88. To wynik godny pochwały. Zakres 85–88 wskazuje na doskonałą jakość, a 80–84,99 na bardzo dobrą. Mówiąc krótko – im wyższy wynik, tym bardziej imponujący i zachwycający smak! Kawa speciality Black Crow White Pigeon pozwoli Ci odkryć unikatowe profile smakowe charakterystyczne dla różnych rejonów upraw i odmian kawy. W naszym asortymencie znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona. Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Każda kawa opowiada wyjątkową historię: od momentu zasadzenia kawowca po pierwszy łyk gotowego naparu.Co sprawia, że kawa Black Crow White Pigeon jest tak wyjątkowa?
Wszystkie rodzaje kawy Black Crow White Pigeon uprawiane są z pieczołowitością w unikatowym otoczeniu i niepowtarzalnych warunkach. O ich smaku i ogólnej jakości decydują gleba i mikroklimat. Poza tym są to odmiany hodowane w najwyższych punktach świata – w górzystych rejonach różnych państw. Dzięki temu proces dojrzewania owoców jest wolniejszy, a ziarna zyskują bardziej złożone nuty. Każda kawa Black Crow White Pigeon stanowi unikatowe doświadczenie, natomiast warto pamiętać, że ziarna z poszczególnych regionów i kontynentów mają pewne wspólne, charakterystyczne nuty smakowe:Kawa afrykańska
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Kawa azjatycka
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Kawa południowoamerykańska
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Kawa środkowoamerykańska
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Wyrusz w podróż dookoła świata, nie ruszając się z kanapy – sięgnij po zestaw degustacyjny kaw Black Crow White Pigeon! W opakowaniu znajdziesz odmiany, dzięki którym poznasz unikatowe tradycje i smaki Nikaraguy, Brazylii i Etiopii. Każda łyk naparu przygotowanego z ziaren arabica tak wysokiej jakości to czysta rozkosz. Opracowując naszą linię kaw, nie zapomnieliśmy o osobach, które nie mogą albo nie chcą przyjmować kofeiny. Jeśli Ty też do nich należysz, mamy kawę speciality specjalnie dla Ciebie! Black Crow White Pigeon Colombia Decaf to doskonała alternatywa dla zwykłej kawy. Pozwoli Ci rozkoszować się doskonałym smakiem charakterystycznym dla kawy speciality, ale bez kofeinowego kopa.Którą kawę Black Crow White Pigeon wybrać?
W wyjątkowym przeżyciu, jakim bez wątpienia jest obcowanie z kawą speciality, istotną rolę odgrywa to, kto przygotowuje i kosztuje napar. By gotowa kawa speciality Black Crow White Pigeon cechowała się doskonałym smakiem i aromatem, należy wybrać odpowiedni profil palenia, metodę obróbki i metodę zaparzania.Profil palenia
Kawę można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Każdy z nich wydobywa z niej nieco inne nuty smakowe. Do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy zaliczają się metody ciśnieniowe i przelewowe. Kawy Black Crow White Pigeon mają w swoje linii szeroką gamę ziaren, ale mimo wszystko najistotniejszą kwestią, którą należy się kierować, jest wybór odpowiedniego profilu palenia. Osoby, które preferują moc kawy espresso, uzyskają jeszcze bogatszy, intensywniejszy smak, a do tego wydobędą z naparu unikatowe aromaty i nuty, których próżno szukać w słabszych jakościowo ziarnach. Jeśli zależy Ci na intensywności smaku i wolisz pić espresso bez dodatków, wybierz średni lub ciemny profil palenia. Kawa przelewowa wydobywa nawet najsubtelniejsze nuty ukryte w ziarnach. Tak przygotowany napar jest klarowny i ma jedwabiste, maślane body. Decydując się na tę metodę parzenia, postaw na jasny profil palenia, który najlepiej sprawdzi się w przypadku kawy przelewowej.Metoda obróbki
To kolejny czynnik, którego nie warto pomijać przy wyborze kawy. Metoda obróbki ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu i jego body. Obróbka naturalna nadaje ziarnom bogatszy i słodszy smak oraz pełniejsze body. Z kolei obróbka myta skutkuje czystym, delikatnym smakiem, lekkim body i wyraźnymi nutami owoców. Obróbka Honey zapewnia średnie body i słodkie nuty owoców lub herbaty, a z kolei beztlenowa – mocno owocowe i unikatowe, wręcz egzotyczne nuty smakowe.Metoda zaparzania
Kolejnym kryterium, który należy się kierować, jest preferowana metoda przygotowania kawy. Każda wydobywa z ziaren nieco inne walory, co przekłada się na odmienny profil sensoryczny. Jasno palona kawa Black Crow White Pigeon świetnie nadaje się do metod przelewowych i zaparzania bezpośrednio w filiżance. Obejmuje to m.in. ekspresy i zaparzacze przelewowe, French Press, Chemex, Aeropress, a nawet zaparzacz do kawy Cold Brew. Choć wymienione urządzenia i narzędzia baristyczne różnią się od siebie, wszystkie umożliwiają szybkie przygotowanie kawy charakteryzującej się głębokim smakiem i wyrazistym aromatem. Kawa ziarnista Black Crow White Pigeon o średnim lub ciemnym profilu palenia doskonale sprawdzi się w przypadku ekspresów automatycznych i kolbowych, a także kawiarek. Wprawdzie kawa speciality zaparzona przy użyciu tych urządzeń ma wyraźną kwasowość, nie jest tu ona czymś niepożądanym. Tylko kawa najwyższej jakości ma tego rodzaju słodko-kwaskowe nuty, które kojarzą się z winem czy owocami tropikalnymi.Biała czy czarna?
Zanim dokonasz zakupu, zwróć uwagę na opakowanie. Kawa Black Crow White Pigeon w białym opakowaniu ma kwiatowo-owocowe nuty, podczas gdy ta w ciemnym – ziemiste i czekoladowe. Liczby na opakowaniu (1, 2, 3… aż do 24) mają podwójne zastosowanie: z jednej strony są niczym rozdziały w książce, a z drugiej ułatwiają zapamiętanie ulubionej kawy, co przydaje się przy kolejnych zakupach. Potrzebujesz pomocy? Linia kawy Black Crow White Pigeon obejmuje wiele różnych odmian, ale jeśli szukasz czegoś innego, zachęcamy do przejrzenia pełnego asortymentu kawy w naszym sklepie. W razie potrzeby zadzwoń do nas albo napisz e-maila – chętnie doradzimy! Oczywiście możesz też odwiedzić któryś z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy wskazówek, ale też poczęstujemy Cię pyszną kawą. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagłębić się w wyjątkowe historie kawowe, zapraszamy na naszego bloga, gdzie przeczytasz wpis, dedykowany kawie BCWP.-
Kawa ziarnista bezkofeinowa Caprisette Lullaby Decaf, 1 kg
159,99 zł -
Kawa mielona bezkofeinowa Caprisette Lullaby Decaf, 500 g
85,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Bezkofeinowa kawa specialty Black Crow White Pigeon Colombia Decaf, 250 g
48,99 zł -30%69,99 zł -
4.8Oceniono 4.75 na 5(4)
Kawa bezkofeinowa mielona Charles Liégeois Discret Déca, 250 g
59,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa bezkofeinowa mielona Charles Liégeois Mano Mano Discret Déca, 250 g
63,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa bezkofeinowa w kapsułkach do NESCAFÉ® Dolce Gusto® Charles Liégeois Discret Deca, 16 szt.
39,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa bezkofeinowa w kapsułkach do Nespresso® Charles Liégeois Discret Deca, 10 szt.
35,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Bialetti Perfetto Moka Decaf, 250 g
27,99 zł -20%34,99 zł -
Kawa z korzenia łopianu Dvaro Kavos, 100 g
27,99 zł -20%34,99 zł -
Kawa z korzenia mniszka lekarskiego Dvaro Kavos, 100 g
39,99 zł -
Kawa z żołędzi Dvaro Kavos, 100 g
24,99 zł -
Kawa z marchewki Dvaro Kavos, 100 g
34,99 zł -
Kawa z jęczmienia Dvaro Kavos, 100 g
19,99 zł -20%24,99 zł -
Kawa z korzeni cykorii Dvaro Kavos, 100 g
23,99 zł -20%29,99 zł -
Kawa bezkofeinowa w kapsułkach do Nespresso® Caffe Barzini Decaf, 22 szt.
25,19 zł -30%35,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa bezkofeinowa w saszetkach Coffee Premium Decaf, 36 szt.
40,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa bezkofeinowa ziarnista Charles Liégeois Della Notte, 500 g
O kawie bezkofeinowej
Kawa bezkofeinowa to kolejny typ kawy, który zyskuje na popularności na całym świecie. Dekofeinizacja nie oznacza poświęcania smaku. W rzeczywistości kawa bez kofeiny może być zaskakująco bogata w smaku, z odważnymi smakami i aromatami. W rezultacie staje się ona coraz popularniejsza w różnorodnej grupie ludzi: miłośników kawy chcących obniżyć poziom przyjmowanej kofeiny, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób wrażliwych na kofeinę i tych, którzy przekroczyli już swój dzienny limit, a chcą wciąż delektować się kubkiem pysznej kawy.
Niezależnie od tego, z jakiego powodu wybierasz kawę bezkofeinową, Przyjaciele Kawy oferują jej najlepszą selekcję w wielu różnych formach. Co więcej, kawa bezkofeinowa dostępna jest w wielu wariantach do różnych metod parzenia, preferencji i smaków.
Dekofeinizacja, czyli jak powstaje kawa bezkofeinowa
Dekofeinizacja kawy to skomplikowany proces mający na celu zachowanie smaku i aromatu ziaren. Istnieje kilka metod dekofeinizacji, w tym chemiczna, dwutlenkiem węgla (CO2) i Swiss Water Process. Pierwsza używa chemicznych rozpuszczalników jak octan etylu czy chlorek metylenu, by wybiórczo usunąć kofeinę, zachowując przy tym większość smaku. Metoda dekofeinizacji dwutlenkiem węgla używa CO2 pod ciśnieniem by wyekstrahować kofeiną, zachowując przy tym oryginalny smak i aromat. Metoda wodna, uwielbiana ze względu na naturalne rozwiązania, polega na namoczeniu ziaren w gorącej wodzie bez chemikaliów by rozpuścić kofeinę wraz ze związkami aromatycznymi, odfiltrowaniu kofeiny i ponownym przywróceniu ziaren do pełnego smaku roztworu. Kawa bezkofeinowa Swiss Water Process jest więc popularnym wyborem miłośników kawy poszukujących naturalnych opcji.
Jaka kawa bezkofeinowa sprawdzi się najlepiej?
Jak upewnić się, że to, co wybierzesz to dobra kawa bezkofeinowa? Po pierwsze, wybierz ziarna, z których kofeina została usunięta w sposób bezpieczny, z zachowaniem najważniejszych smaków. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz jedynie kawy dekofeinizowane całkowicie bezpiecznymi metodami. Najlepsze pod tym względem są dwutlenek węgla (CO2) i Swiss Water Process. Usuwając kofeinę tymi sposobami, kawa bezkofeinowa zachowuje większość cennych właściwości, bogatych smaków i aromatów.
Ważny jest również stopień palenia. Kawa bez kofeiny, tak jak zwykła, dostępna jest w jasnym, średnim i ciemnym stopniu palenia. Na co wskazuje stopień palenia? Jasno palone ziarna pozwalają na zachowanie największej ilości naturalnych smaków kawy, dodając naparowi przyjemnej kwasowości i owocowości. Średnio palone kawy bezkofeinowe dają najwięcej słodyczy, czyniąc je popularnym wyborem zarówno wśród miłośników kaw mlecznych, jak i czarnych. Ciemno palone kawy to wybór fanów mocnej, raczej gorzkiej kawy.
Kawa bezkofeinowa – gdzie kupić?
Najlepsza kawa bezkofeinowa to coś, co ciężko znaleźć, jednak u Przyjaciół Kawy pomożemy ci naszą selekcją najwyżej ocenianych opcji. W naszym asortymencie znajdziesz wyłącznie produkty dekofeinizowane w pełni bezpiecznymi metodami, jak Swiss Water Process czy CO2.
Najlepsza kawa bezkofeinowa w ofercie Przyjaciół Kawy
Najwyżej oceniana przez naszych klientów kawa bez kofeiny to Black Crow White Pigeon Colombia Decaf Excelso, która otrzymała tytuł speciality ze względu na swój wyjątkowy smak. Rośnie w słynnym kolumbijskim regionie Huila i jest dekofeinizowana z użyciem uznanego Swiss Water Pricess. Nuty czekolady i karmelu dopełnia kwasowość świeżego jabłka i cytrusów.
Inna popularna dobra kawa bezkofeinowa to Della Notte od naszych długoletnich partnerów, belgijskiej palarni Charles Liégeois. Ta brazylijska odmiana o pełnym body charakteryzuje się nutami orzechów i kakao z subtelnymi akcentami czerwonych owoców. Inną opcją od tego producenta jest kawa bezkofeinowa sypana Discret Déca z nutami przypraw i prażonych płatków. Dla poszukujących opcji organicznych oferujemy Mano Mano Discret Déca. Wszystkie te kawy bezkofeinowe zostały pozbawione kofeiny w sposób naturalny z wykorzystaniem metody CO₂.
Dla tych, którzy lubią łagodne smaki idealnie sprawdzi się kawa bez kofeiny Lullaby Decaf z naszej własnej, popularnej linii Caprisette. Słodkie nuty orzechów nerkowca, subtelne akcenty kakao i drewna, a także obezwładniający aromat, który tworzy niesamowicie przyjemne kawowe doświadczenie. Kofeina została usunięta z ziaren z wykorzystaniem metody CO2.
Dodatkowo, w naszej ofercie znajduje się kawa mielona bezkofeinowa Bialetti Perfetto Moka Decaf, zaprojektowana specjalnie do kawiarek. Oparta na brazylijskiej kawie mieszanka cechuje się delikatnym smakiem i przyjemnym aromatem, a przy tym pozostaje „konkretna”.
Jaka jest najlepsza kawa bezkofeinowa ziarnista?
Ci, którzy chcą w pełni cieszyć się kawowym naparem wiedzą, jak wielki potencjał smakowy i aromatyczny ma kawa ziarnista. Warto odnotować, że kawa bezkofeinowa ziarnista może być tak samo bogata i satysfakcjonująca w smaku jak zwykła kawa, więc smak nie musi być kwestią kompromisu. Oprócz metody dekofeinizacji i stopnia palenia, ważnym jest także rozważenie swoich indywidualnych preferencji – wolisz łagodne i delikatne, czy bardziej intensywne kawy?
Jeśli odpowiedzią jest pierwsza opcja, kawa przelewowa to idealny wybór. W porównaniu z espresso i innymi metodami parzenia, ma ona łagodniejszy smak, rozwija też więcej aromatów ze względu na dłuższy proces ekstrakcji. Idealna do tej metody jest palona jasno lub średnio kawa bezkofeinowa w ziarnach, dzięki której kawa zachowa oryginalną słodycz i lekką owocowość. Lullaby Decaf z Caprisette, linii Przyjaciół Kawy to idealny wybór, jeśli szukasz wygodnej, wysokiej jakości opcji o delikatnym smaku.
Z drugiej strony, jeśli chcesz mocniejszej, bogatszej w smaku kawy, twoim wyborem będzie kawa espresso. Odnosi się ona zarówno do naparu, jak i metody parzenia i wymaga użycia urządzenia o mocy przynajmniej 9 barów. Espresso bezkofeinowe może być tak samo satysfakcjonujące, jeśli użyjesz ziaren oznaczonych jako przeznaczone do espresso. Kawa ziarnista bezkofeinowa palona średnio lub ciemno pozwoli ci stworzyć shot o pełnym body i intensywnym smaku. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajduje się kawa w ziarnach bez kofeiny Colombia Decaf, która będzie świetnym wyborem do pysznego, bezkofeinowego espresso.
Dobra kawa bezkofeinowa? Na pewno speciality!
Jeśli chodzi o najlepsze odmiany bezkofeinowe, będzie to na pewno kawa speciality. Po pierwsze, pozwoli ona na odkrycie wyjątkowych smaków, ponieważ najczęściej są to nie mieszane z innymi ziarna single–origin. Dzięki temu możesz poczuć wyraźne, pojedyncze smaki, których nie znajdziesz w żadnym innym naparze. Co więcej, jak już wspomnieliśmy, kofeina z kaw speciality usuwana jest przy użyciu metody Swiss Water Process, która jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Metoda ta nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych, jedynie wodę, dzięki czemu zachowuje najcenniejsze smaki i aromaty,
Polecamy kawę Colombia Decaf. Ta pochodząca z kolumbijskiego regionu Huila kawa bezkofeinowa speciality odkrywa przed nami niesamowitą paletę smaków – czekolada, karmel, świeże jabłko i cytrusowa kwasowość.
Kawa bezkofeinowa mielona
Jeśli się spieszysz albo ważna jest dla ciebie wygoda, idealnym wyborem będzie kawa mielona. Zaś kawa bezkofeinowa sypana to wygodna i pełna smaku opcja dla miłośników kawy, którzy chcą cieszyć się naparem bez kofeiny. Kofeina jest z niej usuwana w ostrożny sposób, z wykorzystaniem naturalnych metod jak CO2 czy Swiss Water Process. Ale nie martw się! Mimo usunięcia kofeiny, kawa mielona bez kofeiny zachowuje swoje bogate aromaty i zbalansowane smaki, które czynią ją tak pyszną. Polecamy poniższe marki: dobrze zbalansowana Discret Déca, lub jej organiczna wersja,, Mano Mano Discret Déca od Charles Liégeois, lub pyszna Bialetti Perfetto Moka Decaf.
Kapsułki bezkofeinowe do kawy
Kawowe kapsułki to jedne z najpopularniejszych kawowych produktów, w końcu pozwalają przygotować kubek aromatycznego, pysznego naparu szybko i łatwo. Miłośnicy naparów z urządzeń kapsułkowych ucieszą się, że kapsułki do kawy są teraz szeroko dostępne także w wariantach bezkofeinowych.
Kawa bezkofeinowa do Dolce Gusto®
Kapsułki do ekspresu NESCAFÉ® Dolce Gusto® wyróżniają się intensywnymi aromatami i bardzo harmonijnymi smakami. Wyróżniającą się opcją jest Discret Deca z palarni Charles Liégeois, blend oparty o kawę brazylijską. Te kapsułki bezkofeinowe pozwalają zachować idealny balans między słodyczą a goryczą, z subtelnymi nutami przypraw i prażonych płatków, które czynią je szczególnie przyciągającymi dla fanów tradycyjnego smaku kawy.
Kapsułki Nespresso bezkofeinowe
Asortyment Przyjaciół Kawy obejmuje również kapsułki do ekspresu Nespresso. Włoskie kapsułki bezkofeinowe od Cafe Barzini Decaf oferują cudownie kremową kawę o średnim body i nutach czerwonych owoców oraz kakao. Dla wyjątkowego, intensywnego smaku polecamy Discret Deca z palarni Charles Liégeois, wyprodukowaną z ziaren z egzotycznego Peru. W naszej ofercie znajduje się również kawa bezkofeinowa Mano Mano Discret Deca, również z palarni Charles Liégeois, bogata w smaki i aromaty, wyprodukowana w pełni naturalnie.
Kawa bezkofeinowa w saszetkach do Senseo
Właściciele urządzeń na saszetki ucieszą się z informacji, że w ofercie Przyjaciół Kawy znajduje się również kawa w saszetkach. Decaf premium Coffee to nasza oferta specjalnie dla ciebie. Co, jeśli chodzi o smak? Ta kawa bez kofeiny jest łagodna i lekka w smaku. Kofeina została usunięta z użyciem cenionej, uważanej za przyjazną środowisku metody CO2, czego skutkiem jest łagodny smak.
Kawa bezkofeinowa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna bezkofeinowa w asortymencie Przyjaciół Kawy to coś dla miłośników kawy w pośpiechu, którzy z jakichś powodów odstawili kofeinę. W ofercie znajdziesz Little’s Decaf, kolekcję rozpuszczalnych kaw bezkofeinowych. Kofeina została usunięta z użyciem metody CO2, więc możesz nie martwić się o użycie chemikaliów czy rozpuszczalników, Pyszna kawa bezkofeinowa rozpuszczalna od Little’s jest odpowiednia dla wegan, a w jednym kubku znajdują się jedynie 4 kalorie i zero dodatkowego cukru! Możesz wybrać kawę o smaku kokosowym, orzechów włoskich, francuskiej wanilii lub kremowego karmelu.
Kawy bezkofeinowe w zestawie
Kawy, którą możesz cieszyć się cały dzień (nie obawiając się o sen) nigdy za mało, prawda? Dlatego stworzyliśmy zestawy kaw, dzięki którym możesz mieć pewność, że nigdy nie zabraknie ci wysokiej jakości kawy bezkofeinowej. Nasze zestawy składają się z kilku kaw tego samego bądź różnego typu. To nie tylko praktyczny wybór dla każdego miłośnika kaw bezkofeinowych, ale także świetny prezent, gdy chcesz podzielić się dobrą, zdrową, wysokiej jakości kawą.
Kawa bez kofeiny do różnych metod parzenia
Metoda parzenia to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na smak twojej kawy. Co musisz więc wiedzieć i którą odmianę bezkofeinową wybrać, używając różnych metod parzenia? Zasady są takie same, jak w przypadku zwykłej kawy. Przypomnijmy jednak kilka najważniejszych punktów.
Kawa bezkofeinowa do ekspresu
Kawa do ekspresów dzieli się na dwie podstawowe grupy: espresso i metody przelewowe. W pierwszym wypadku twoim wyborem będzie kawa do ekspresu ciśnieniowego, zarówno do ekspresu automatycznego, jak i do ekspresu kolbowego, w końcu wykorzystują one tę samą metodę parzenia. Upewnij się, że ziarna są oznaczone jako przeznaczone do „espresso”. Wybierz ziarna bezkofeinowe palone średnio lub ciemno. Kawa do ekspresu przelewowego, wymaga natomiast użycia ziaren palonych średnio lub jasno dla odpowiednio zbalansowanego smaku – ciemny wypał może być zbyt intensywny. Średnie lub grubsze mielenie pozwoli natomiast zachować smak.
Kawy bezkofeinowe do kawiarki
Popularna kawiarka może być wykorzystana do parzenia szeregu kaw bezkofeinowych, zarówno ciemno, średnio, jak i jasno palonych. Tym, którzy nie chcą eksperymentować polecana jest kawa do kawiarki, stworzona do tej metody i pozwalająca na osiągnięcie odpowiedniego balansu smaku.
Kawa bez kofeiny do French pressa
Jeśli interesuje cię kawa French press, mamy dobrą wiadomość – do tej metody możesz dobrać dowolny rodzaj kawy. Ciemno palone ziarna przemówią do miłośników mocniejszych smaków, a średnie i jasne wypały będą lżejsze i delikatniejsze w smaku. Najbardziej odpowiednia grubość mielenia: od średniej do grubej.
Kawa bezkofeinowa w Chemexie
By bezkofeinowa kawa Chemex, była idealna, wybierz średni lub lekki stopień palenia. Ciemne wypału nie są odpowiednie do tej metody ze względu na wysoką gorycz. By cieszyć się najpyszniejszą kawą bezkofeinową, spróbuj kawy mielonej średnio–grubo.
Kawa bez kofeiny do zaparzaczy przelewowych
Przygotowując napar z użyciem urządzeń takich jak Hario V60, najlepsza będzie kawa do zaparzacza przelewowego segmentu speciality, która wyciągnie najbardziej intensywne smaki i aromaty. Polecamy średni lub jasny wypał i średni stopień mielenia.
Kawy bezkofeinowe w Aeropressie
Palona ciemno kawa Aeropress daje największą intensywność smaku, średni wypał oferuje słodycz, a jasny świeżość i lekkość. Idealna grubość mielenia? Średnia, lub nieco drobniejsza od średniej.
Kawa bezkofeinowa – nawet cold brew
Pyszna kawa parzona na zimno może być zaparzona z użyciem średnio i jasno palonych kaw. Dodatkowa rada: unikaj ciemnych wypałów i drobno mielonej kawy, które mogą skutkować zbyt wysoką goryczą.
Bezkofeinowy dylemat: Arabica vs. Robusta
Jedno pytanie pozostaje bez odpowiedzi: które kawy bezkofeinowe smakują lepiej – odmiany Arabica czy Robusta? Musisz wybrać jakich smaków chcesz doświadczyć. Kawa 100% arabica charakteryzuje się owocowością, świeżością i lekkimi smakami. Jednak wybierając kawę tej odmiany nie patrz jedynie na oznaczenie „100% Arabica”, ale również na typ kawy i kraj pochodzenia, które pozwolą ci poznać charakterystykę smakową, jak słodycz karmelu lub czekolady, cierpkość owoców cytrusowych, itd.
Z drugiej strony, robusta jest bardziej gorzka i posiada mniej zróżnicowaną gamę smaków od arabiki. Odważne smaki odmiany robusta świetnie współgrają jednak z arabiką, czyniąc mieszanki arabica-robusta świetnym wyborem dla tych, którzy chcą mocniejszych, jednak niezbyt intensywnych smaków i dla tych, którzy uwielbiają kawy mleczne.
Masz problem z wyborem?
Nie wiesz jakie kawy bezkofeinowe wybrać, by cieszyć się pysznym, pełnym smaku kubkiem naparu? Interesują cię inne typy kawy? Nasi konsultanci zapewnią ci najlepszy wybór. Może chcesz najpierw spróbować i doświadczyć intensywności cudownego smaku? Odwiedź nas, z chęcią poczęstujemy cię kubkiem kawy.
Jeszcze więcej przydatnych informacji możesz przeczytać na naszym wpisie na blogu “Kawa bezkofeinowa: fakty o których nie wiedziałeś”!