Kawa bezkofeinowa

Filter
Aktywne filtry
Cena
Typ
Cechy kawy
Stopień palenia
Odmiana Arabica
Kawa typ
Rodzaj ziaren kawy
Regiony pochodzenia kawy
Proces
Typ cappucinatore
Wynik w skali SCA
Stosowana kawa
Objętość
Typ panelu obsługi
Dodatkowe funkcje
Typ żaren
Objętość pojemnika na wodę
Pojemnik na mleko
Seria
Seria
Rodzaj
Nadaje się do automatów
Cechy
Aplikacja
Wybór porcji czarnej kawy
Wybór porcji kawy z mlekiem
Ekran dotykowy
Wielkość pojemnika na kawę ziarnistą
Wielkość porcji
Typ młynka do kawy
Kapsułka kawy zawiera
Ilość porcji
Ilość
Odpowiednie dla
Zapisane profile użytkowników
Konstrukcja żaren
Przepis na napój
Napoje z dodatkiem mleka
Dla
Liczba pojemników na ziarna
Pojemność naczynia Moka
Utrzymuje ciepło przez
Funkcje
Marki
Podłączenie do sieci wodociągowej
Rodzaj czekolady
Typ czekolady
Ilość produktów w zestawie
Zalecana ilość filiżanek dziennie
Cykle
Metoda dekofeinizacji
Stosowanie kawy
Liczba grup
Przygotowywane napoje
Producent
Przewodnik po smakach
Średnica żaren
Programowalny czas mielenia
Wbudowany młynek
Przepisy tworzone przez użytkowników
Typ
Typ
Regulator temperatury PID
Dysza parowa
Rurka gorącej wody
Podgrzewacz do filiżanek
Typ
Typ
Profesjonalne
Promocje
10 elementy

O kawie bezkofeinowej

Kawa bezkofeinowa to kolejny typ kawy, który zyskuje na popularności na całym świecie. Dekofeinizacja nie oznacza poświęcania smaku. W rzeczywistości kawa bez kofeiny może być zaskakująco bogata w smaku, z odważnymi smakami i aromatami. W rezultacie staje się ona coraz popularniejsza w różnorodnej grupie ludzi: miłośników kawy chcących obniżyć poziom przyjmowanej kofeiny, kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób wrażliwych na kofeinę i tych, którzy przekroczyli już swój dzienny limit, a chcą wciąż delektować się kubkiem pysznej kawy.

Niezależnie od tego, z jakiego powodu wybierasz kawę bezkofeinową, Przyjaciele Kawy oferują jej najlepszą selekcję w wielu różnych formach. Co więcej, kawa bezkofeinowa dostępna jest w wielu wariantach do różnych metod parzenia, preferencji i smaków.

Dekofeinizacja, czyli jak powstaje kawa bezkofeinowa

Dekofeinizacja kawy to skomplikowany proces mający na celu zachowanie smaku i aromatu ziaren. Istnieje kilka metod dekofeinizacji, w tym chemiczna, dwutlenkiem węgla (CO2) i Swiss Water Process. Pierwsza używa chemicznych rozpuszczalników jak octan etylu czy chlorek metylenu, by wybiórczo usunąć kofeinę, zachowując przy tym większość smaku. Metoda dekofeinizacji dwutlenkiem węgla używa CO2 pod ciśnieniem by wyekstrahować kofeiną, zachowując przy tym oryginalny smak i aromat. Metoda wodna, uwielbiana ze względu na naturalne rozwiązania, polega na namoczeniu ziaren w gorącej wodzie bez chemikaliów by rozpuścić kofeinę wraz ze związkami aromatycznymi, odfiltrowaniu kofeiny i ponownym przywróceniu ziaren do pełnego smaku roztworu. Kawa bezkofeinowa Swiss Water Process jest więc popularnym wyborem miłośników kawy poszukujących naturalnych opcji.

Jaka kawa bezkofeinowa sprawdzi się najlepiej?

Jak upewnić się, że to, co wybierzesz to dobra kawa bezkofeinowa? Po pierwsze, wybierz ziarna, z których kofeina została usunięta w sposób bezpieczny, z zachowaniem najważniejszych smaków. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajdziesz jedynie kawy dekofeinizowane całkowicie bezpiecznymi metodami. Najlepsze pod tym względem są dwutlenek węgla (CO2) i Swiss Water Process. Usuwając kofeinę tymi sposobami, kawa bezkofeinowa zachowuje większość cennych właściwości, bogatych smaków i aromatów.

Ważny jest również stopień palenia. Kawa bez kofeiny, tak jak zwykła, dostępna jest w jasnym, średnim i ciemnym stopniu palenia. Na co wskazuje stopień palenia? Jasno palone ziarna pozwalają na zachowanie największej ilości naturalnych smaków kawy, dodając naparowi przyjemnej kwasowości i owocowości. Średnio palone kawy bezkofeinowe dają najwięcej słodyczy, czyniąc je popularnym wyborem zarówno wśród miłośników kaw mlecznych, jak i czarnych. Ciemno palone kawy to wybór fanów mocnej, raczej gorzkiej kawy. 

Kawa bezkofeinowa – gdzie kupić?

Najlepsza kawa bezkofeinowa to coś, co ciężko znaleźć, jednak u Przyjaciół Kawy pomożemy ci naszą selekcją najwyżej ocenianych opcji. W naszym asortymencie znajdziesz wyłącznie produkty dekofeinizowane w pełni bezpiecznymi metodami, jak Swiss Water Process czy CO2.

Najlepsza kawa bezkofeinowa w ofercie Przyjaciół Kawy

Najwyżej oceniana przez naszych klientów kawa bez kofeiny to Black Crow White Pigeon Colombia Decaf Excelso, która otrzymała tytuł speciality ze względu na swój wyjątkowy smak. Rośnie w słynnym kolumbijskim regionie Huila i jest dekofeinizowana z użyciem uznanego Swiss Water Pricess. Nuty czekolady i karmelu dopełnia kwasowość świeżego jabłka i cytrusów.

Inna popularna dobra kawa bezkofeinowa to Della Notte od naszych długoletnich partnerów, belgijskiej palarni Charles Liégeois. Ta brazylijska odmiana o pełnym body charakteryzuje się nutami orzechów i kakao z subtelnymi akcentami czerwonych owoców. Inną opcją od tego producenta jest kawa bezkofeinowa sypana Discret Déca z nutami przypraw i prażonych płatków. Dla poszukujących opcji organicznych oferujemy Mano Mano Discret Déca. Wszystkie te kawy bezkofeinowe zostały pozbawione kofeiny w sposób naturalny z wykorzystaniem metody CO₂.

Dla tych, którzy lubią łagodne smaki idealnie sprawdzi się kawa bez kofeiny Lullaby Decaf z naszej własnej, popularnej linii Caprisette. Słodkie nuty orzechów nerkowca, subtelne akcenty kakao i drewna, a także obezwładniający aromat, który tworzy niesamowicie przyjemne kawowe doświadczenie. Kofeina została usunięta z ziaren z wykorzystaniem metody CO2.

Dodatkowo, w naszej ofercie znajduje się kawa mielona bezkofeinowa Bialetti Perfetto Moka Decaf, zaprojektowana specjalnie do kawiarek. Oparta na brazylijskiej kawie mieszanka cechuje się delikatnym smakiem i przyjemnym aromatem, a przy tym pozostaje „konkretna”. 

Jaka jest najlepsza kawa bezkofeinowa ziarnista?

Ci, którzy chcą w pełni cieszyć się kawowym naparem wiedzą, jak wielki potencjał smakowy i aromatyczny ma kawa ziarnista. Warto odnotować, że kawa bezkofeinowa ziarnista może być tak samo bogata i satysfakcjonująca w smaku jak zwykła kawa, więc smak nie musi być kwestią kompromisu. Oprócz metody dekofeinizacji i stopnia palenia, ważnym jest także rozważenie swoich indywidualnych preferencji – wolisz łagodne i delikatne, czy bardziej intensywne kawy?

Jeśli odpowiedzią jest pierwsza opcja, kawa przelewowa to idealny wybór. W porównaniu z espresso i innymi metodami parzenia, ma ona łagodniejszy smak, rozwija też więcej aromatów ze względu na dłuższy proces ekstrakcji. Idealna do tej metody jest palona jasno lub średnio kawa bezkofeinowa w ziarnach, dzięki której kawa zachowa oryginalną słodycz i lekką owocowość. Lullaby Decaf z Caprisette, linii Przyjaciół Kawy to idealny wybór, jeśli szukasz wygodnej, wysokiej jakości opcji o delikatnym smaku.

Z drugiej strony, jeśli chcesz mocniejszej, bogatszej w smaku kawy, twoim wyborem będzie kawa espresso. Odnosi się ona zarówno do naparu, jak i metody parzenia i wymaga użycia urządzenia o mocy przynajmniej 9 barów. Espresso bezkofeinowe może być tak samo satysfakcjonujące, jeśli użyjesz ziaren oznaczonych jako przeznaczone do espresso. Kawa ziarnista bezkofeinowa palona średnio lub ciemno pozwoli ci stworzyć shot o pełnym body i intensywnym smaku. W asortymencie Przyjaciół Kawy znajduje się kawa w ziarnach bez kofeiny Colombia Decaf, która będzie świetnym wyborem do pysznego, bezkofeinowego espresso. 

Dobra kawa bezkofeinowa? Na pewno speciality!

Jeśli chodzi o najlepsze odmiany bezkofeinowe, będzie to na pewno kawa speciality. Po pierwsze, pozwoli ona na odkrycie wyjątkowych smaków, ponieważ najczęściej są to nie mieszane z innymi ziarna single–origin. Dzięki temu możesz poczuć wyraźne, pojedyncze smaki, których nie znajdziesz w żadnym innym naparze. Co więcej, jak już wspomnieliśmy, kofeina z kaw speciality usuwana jest przy użyciu metody Swiss Water Process, która jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Metoda ta nie wykorzystuje żadnych środków chemicznych, jedynie wodę, dzięki czemu zachowuje najcenniejsze smaki i aromaty,

Polecamy kawę Colombia Decaf. Ta pochodząca z kolumbijskiego regionu Huila kawa bezkofeinowa speciality odkrywa przed nami niesamowitą paletę smaków – czekolada, karmel, świeże jabłko i cytrusowa kwasowość.

Kawa bezkofeinowa mielona

Jeśli się spieszysz albo ważna jest dla ciebie wygoda, idealnym wyborem będzie kawa mielona. Zaś kawa bezkofeinowa sypana to wygodna i pełna smaku opcja dla miłośników kawy, którzy chcą cieszyć się naparem bez kofeiny. Kofeina jest z niej usuwana w ostrożny sposób, z wykorzystaniem naturalnych metod jak CO2 czy Swiss Water Process. Ale nie martw się! Mimo usunięcia kofeiny, kawa mielona bez kofeiny zachowuje swoje bogate aromaty i zbalansowane smaki, które czynią ją tak pyszną. Polecamy poniższe marki: dobrze zbalansowana Discret Déca, lub jej organiczna wersja,, Mano Mano Discret Déca od Charles Liégeois, lub pyszna Bialetti Perfetto Moka Decaf.

Kapsułki bezkofeinowe do kawy

Kawowe kapsułki to jedne z najpopularniejszych kawowych produktów, w końcu pozwalają przygotować kubek aromatycznego, pysznego naparu szybko i łatwo. Miłośnicy naparów z urządzeń kapsułkowych ucieszą się, że kapsułki do kawy są teraz szeroko dostępne także w wariantach bezkofeinowych. 

Kawa bezkofeinowa do Dolce Gusto®

Kapsułki do ekspresu NESCAFÉ® Dolce Gusto® wyróżniają się intensywnymi aromatami i bardzo harmonijnymi smakami. Wyróżniającą się opcją jest Discret Deca z palarni Charles Liégeois, blend oparty o kawę brazylijską. Te kapsułki bezkofeinowe pozwalają zachować idealny balans między słodyczą a goryczą, z subtelnymi nutami przypraw i prażonych płatków, które czynią je szczególnie przyciągającymi dla fanów tradycyjnego smaku kawy. 

Kapsułki Nespresso bezkofeinowe

Asortyment Przyjaciół Kawy obejmuje również kapsułki do ekspresu Nespresso. Włoskie kapsułki bezkofeinowe od Cafe Barzini Decaf oferują cudownie kremową kawę o średnim body i nutach czerwonych owoców oraz kakao. Dla wyjątkowego, intensywnego smaku polecamy Discret Deca z palarni Charles Liégeois, wyprodukowaną z ziaren z egzotycznego Peru. W naszej ofercie znajduje się również kawa bezkofeinowa Mano Mano Discret Deca, również z palarni Charles Liégeois, bogata w smaki i aromaty, wyprodukowana w pełni naturalnie. 

Kawa bezkofeinowa w saszetkach do Senseo

Właściciele urządzeń na saszetki ucieszą się z informacji, że w ofercie Przyjaciół Kawy znajduje się również kawa w saszetkach. Decaf premium Coffee to nasza oferta specjalnie dla ciebie. Co, jeśli chodzi o smak? Ta kawa bez kofeiny jest łagodna i lekka w smaku. Kofeina została usunięta z użyciem cenionej, uważanej za przyjazną środowisku metody CO2, czego skutkiem jest łagodny smak.

Kawa bezkofeinowa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna bezkofeinowa w asortymencie Przyjaciół Kawy to coś dla miłośników kawy w pośpiechu, którzy z jakichś powodów odstawili kofeinę. W ofercie znajdziesz Little’s Decaf, kolekcję rozpuszczalnych kaw bezkofeinowych. Kofeina została usunięta z użyciem metody CO2, więc możesz nie martwić się o użycie chemikaliów czy rozpuszczalników, Pyszna kawa bezkofeinowa rozpuszczalna od Little’s jest odpowiednia dla wegan, a w jednym kubku znajdują się jedynie 4 kalorie i zero dodatkowego cukru! Możesz wybrać kawę o smaku kokosowym, orzechów włoskich, francuskiej wanilii lub kremowego karmelu. 

Kawy bezkofeinowe w zestawie

Kawy, którą możesz cieszyć się cały dzień (nie obawiając się o sen) nigdy za mało, prawda? Dlatego stworzyliśmy zestawy kaw, dzięki którym możesz mieć pewność, że nigdy nie zabraknie ci wysokiej jakości kawy bezkofeinowej. Nasze zestawy składają się z kilku kaw tego samego bądź różnego typu. To nie tylko praktyczny wybór dla każdego miłośnika kaw bezkofeinowych, ale także świetny prezent, gdy chcesz podzielić się dobrą, zdrową, wysokiej jakości kawą. 

Kawa bez kofeiny do różnych metod parzenia 

Metoda parzenia to jeden z najważniejszych czynników mających wpływ na smak twojej kawy. Co musisz więc wiedzieć i którą odmianę bezkofeinową wybrać, używając różnych metod parzenia? Zasady są takie same, jak w przypadku zwykłej kawy. Przypomnijmy jednak kilka najważniejszych punktów. 

Kawa bezkofeinowa do ekspresu

Kawa do ekspresów dzieli się na dwie podstawowe grupy: espresso i metody przelewowe. W pierwszym wypadku twoim wyborem będzie kawa do ekspresu ciśnieniowego, zarówno do ekspresu automatycznego, jak i do ekspresu kolbowego, w końcu wykorzystują one tę samą metodę parzenia. Upewnij się, że ziarna są oznaczone jako przeznaczone do „espresso”. Wybierz ziarna bezkofeinowe palone średnio lub ciemno. Kawa do ekspresu przelewowego, wymaga natomiast użycia ziaren palonych średnio lub jasno dla odpowiednio zbalansowanego smaku – ciemny wypał może być zbyt intensywny. Średnie lub grubsze mielenie pozwoli natomiast zachować smak. 

Kawy bezkofeinowe do kawiarki

Popularna kawiarka może być wykorzystana do parzenia szeregu kaw bezkofeinowych, zarówno ciemno, średnio, jak i jasno palonych. Tym, którzy nie chcą eksperymentować polecana jest kawa do kawiarki, stworzona do tej metody i pozwalająca na osiągnięcie odpowiedniego balansu smaku.

Kawa bez kofeiny do French pressa

Jeśli interesuje cię kawa French press, mamy dobrą wiadomość – do tej metody możesz dobrać dowolny rodzaj kawy. Ciemno palone ziarna przemówią do miłośników mocniejszych smaków, a średnie i jasne wypały będą lżejsze i delikatniejsze w smaku. Najbardziej odpowiednia grubość mielenia: od średniej do grubej. 

Kawa bezkofeinowa w Chemexie

By bezkofeinowa kawa Chemex, była idealna, wybierz średni lub lekki stopień palenia. Ciemne wypału nie są odpowiednie do tej metody ze względu na wysoką gorycz. By cieszyć się najpyszniejszą kawą bezkofeinową, spróbuj kawy mielonej średnio–grubo.

Kawa bez kofeiny do zaparzaczy przelewowych

Przygotowując napar z użyciem urządzeń takich jak Hario V60, najlepsza będzie kawa do zaparzacza przelewowego segmentu speciality, która wyciągnie najbardziej intensywne smaki i aromaty. Polecamy średni lub jasny wypał i średni stopień mielenia. 

Kawy bezkofeinowe w Aeropressie

Palona ciemno kawa Aeropress daje największą intensywność smaku, średni wypał oferuje słodycz, a jasny świeżość i lekkość. Idealna grubość mielenia? Średnia, lub nieco drobniejsza od średniej.

Kawa bezkofeinowa – nawet cold brew

Pyszna kawa parzona na zimno może być zaparzona z użyciem średnio i jasno palonych kaw. Dodatkowa rada: unikaj ciemnych wypałów i drobno mielonej kawy, które mogą skutkować zbyt wysoką goryczą. 

Bezkofeinowy dylemat: Arabica vs. Robusta

Jedno pytanie pozostaje bez odpowiedzi: które kawy bezkofeinowe smakują lepiej – odmiany Arabica czy Robusta? Musisz wybrać jakich smaków chcesz doświadczyć. Kawa 100% arabica charakteryzuje się owocowością, świeżością i lekkimi smakami. Jednak wybierając kawę tej odmiany nie patrz jedynie na oznaczenie „100% Arabica”, ale również na typ kawy i kraj pochodzenia, które pozwolą ci poznać charakterystykę smakową, jak słodycz karmelu lub czekolady, cierpkość owoców cytrusowych, itd. 

Z drugiej strony, robusta jest bardziej gorzka i posiada mniej zróżnicowaną gamę smaków od arabiki. Odważne smaki odmiany robusta świetnie współgrają jednak z arabiką, czyniąc mieszanki arabica-robusta świetnym wyborem dla tych, którzy chcą mocniejszych, jednak niezbyt intensywnych smaków i dla tych, którzy uwielbiają kawy mleczne. 

Masz problem z wyborem?

Nie wiesz jakie kawy bezkofeinowe wybrać, by cieszyć się pysznym, pełnym smaku kubkiem naparu? Interesują cię inne typy kawy? Nasi konsultanci zapewnią ci najlepszy wybór. Może chcesz najpierw spróbować i doświadczyć intensywności cudownego smaku? Odwiedź nas, z chęcią poczęstujemy cię kubkiem kawy.

Jeszcze więcej przydatnych informacji możesz przeczytać na naszym wpisie na blogu “Kawa bezkofeinowa: fakty o których nie wiedziałeś”!