Kawa do dripa i zaparzacza przelewowego

O kawie speciality Black Crow White Pigeon
Zastanawiasz się czasem, jakie historie mogą kryć się za niepozorną filiżanką kawy? Kawa Black Crow White Pigeon, jedna z autorskich linii Przyjaciół Kawy, skupia się właśnie na wyjątkowych historiach o kawie speciality. Ich głównymi bohaterami są Czarna Wrona i Biały Gołąb. Chętnie zabiorą Cię w podróż po rozmaitych profilach sensorycznych: od intensywnych, mocnych, ziemistych nut po lekkie i subtelne aromaty. Każda kawa speciality Black Crow White Pigeon z asortymentu ma przypisany własny „rozdział” – liczby od 1 do 24 – ale nie musisz ich próbować w kolejności. Spróbuj dowolnej i daj się porwać! A co najlepsze, głównym bohaterem tej historii jesteś Ty. Profil smakowy kawy zależy od wybranej metody zaparzania. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa.Podróż do świata kawy speciality
Kawa jest towarzyszem dnia codziennego dla milionów osób na całym świecie. Właśnie dlatego każda kawa Przyjaciele Kawy została opracowana w taki sposób, by idealnie wpasowywała się w Twoją codzienną rutynę. Caprisette zabierze Cię w nieco spokojniejszą podróż, podczas gdy Parallel zaoferuje bardziej wyraziste doznania. Jeżeli jednak chcesz sięgnąć po coś zupełnie nowego i ekscytującego, koniecznie wypróbuj Black Crow White Pigeon. Kawa z tej linii pozwoli Ci uzyskać napar najwyższej jakości, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą, czy jesteś już doświadczonym domowym baristą. Kawa Black Crow White Pigeon ma w składzie ziarna arabiki odmiany speciality. Nie stosujemy mieszanek, ponieważ zależy nam na ukazaniu charakterystycznego profilu poszczególnych odmian kawy. Szczególnie polecamy delektowanie się kawą bez żadnych dodatków – w ten sposób w pełni docenisz jej walory. Kawa speciality (specialty coffee) stanowi zaledwie 10% całkowitej globalnej produkcji kawy. Organizacja Specialty Coffee Association przyznaje ziarnom speciality ocenę w skali punktowej. Każda kawa Black Crow White Pigeon może się pochwalić punktacją w zakresie 80–88. To wynik godny pochwały. Zakres 85–88 wskazuje na doskonałą jakość, a 80–84,99 na bardzo dobrą. Mówiąc krótko – im wyższy wynik, tym bardziej imponujący i zachwycający smak! Kawa speciality Black Crow White Pigeon pozwoli Ci odkryć unikatowe profile smakowe charakterystyczne dla różnych rejonów upraw i odmian kawy. W naszym asortymencie znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona. Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Każda kawa opowiada wyjątkową historię: od momentu zasadzenia kawowca po pierwszy łyk gotowego naparu.Co sprawia, że kawa Black Crow White Pigeon jest tak wyjątkowa?
Wszystkie rodzaje kawy Black Crow White Pigeon uprawiane są z pieczołowitością w unikatowym otoczeniu i niepowtarzalnych warunkach. O ich smaku i ogólnej jakości decydują gleba i mikroklimat. Poza tym są to odmiany hodowane w najwyższych punktach świata – w górzystych rejonach różnych państw. Dzięki temu proces dojrzewania owoców jest wolniejszy, a ziarna zyskują bardziej złożone nuty. Każda kawa Black Crow White Pigeon stanowi unikatowe doświadczenie, natomiast warto pamiętać, że ziarna z poszczególnych regionów i kontynentów mają pewne wspólne, charakterystyczne nuty smakowe:Kawa afrykańska
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Kawa azjatycka
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Kawa południowoamerykańska
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Kawa środkowoamerykańska
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Wyrusz w podróż dookoła świata, nie ruszając się z kanapy – sięgnij po zestaw degustacyjny kaw Black Crow White Pigeon! W opakowaniu znajdziesz odmiany, dzięki którym poznasz unikatowe tradycje i smaki Nikaraguy, Brazylii i Etiopii. Każda łyk naparu przygotowanego z ziaren arabica tak wysokiej jakości to czysta rozkosz. Opracowując naszą linię kaw, nie zapomnieliśmy o osobach, które nie mogą albo nie chcą przyjmować kofeiny. Jeśli Ty też do nich należysz, mamy kawę speciality specjalnie dla Ciebie! Black Crow White Pigeon Colombia Decaf to doskonała alternatywa dla zwykłej kawy. Pozwoli Ci rozkoszować się doskonałym smakiem charakterystycznym dla kawy speciality, ale bez kofeinowego kopa.Którą kawę Black Crow White Pigeon wybrać?
W wyjątkowym przeżyciu, jakim bez wątpienia jest obcowanie z kawą speciality, istotną rolę odgrywa to, kto przygotowuje i kosztuje napar. By gotowa kawa speciality Black Crow White Pigeon cechowała się doskonałym smakiem i aromatem, należy wybrać odpowiedni profil palenia, metodę obróbki i metodę zaparzania.Profil palenia
Kawę można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Każdy z nich wydobywa z niej nieco inne nuty smakowe. Do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy zaliczają się metody ciśnieniowe i przelewowe. Kawy Black Crow White Pigeon mają w swoje linii szeroką gamę ziaren, ale mimo wszystko najistotniejszą kwestią, którą należy się kierować, jest wybór odpowiedniego profilu palenia. Osoby, które preferują moc kawy espresso, uzyskają jeszcze bogatszy, intensywniejszy smak, a do tego wydobędą z naparu unikatowe aromaty i nuty, których próżno szukać w słabszych jakościowo ziarnach. Jeśli zależy Ci na intensywności smaku i wolisz pić espresso bez dodatków, wybierz średni lub ciemny profil palenia. Kawa przelewowa wydobywa nawet najsubtelniejsze nuty ukryte w ziarnach. Tak przygotowany napar jest klarowny i ma jedwabiste, maślane body. Decydując się na tę metodę parzenia, postaw na jasny profil palenia, który najlepiej sprawdzi się w przypadku kawy przelewowej.Metoda obróbki
To kolejny czynnik, którego nie warto pomijać przy wyborze kawy. Metoda obróbki ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu i jego body. Obróbka naturalna nadaje ziarnom bogatszy i słodszy smak oraz pełniejsze body. Z kolei obróbka myta skutkuje czystym, delikatnym smakiem, lekkim body i wyraźnymi nutami owoców. Obróbka Honey zapewnia średnie body i słodkie nuty owoców lub herbaty, a z kolei beztlenowa – mocno owocowe i unikatowe, wręcz egzotyczne nuty smakowe.Metoda zaparzania
Kolejnym kryterium, który należy się kierować, jest preferowana metoda przygotowania kawy. Każda wydobywa z ziaren nieco inne walory, co przekłada się na odmienny profil sensoryczny. Jasno palona kawa Black Crow White Pigeon świetnie nadaje się do metod przelewowych i zaparzania bezpośrednio w filiżance. Obejmuje to m.in. ekspresy i zaparzacze przelewowe, French Press, Chemex, Aeropress, a nawet zaparzacz do kawy Cold Brew. Choć wymienione urządzenia i narzędzia baristyczne różnią się od siebie, wszystkie umożliwiają szybkie przygotowanie kawy charakteryzującej się głębokim smakiem i wyrazistym aromatem. Kawa ziarnista Black Crow White Pigeon o średnim lub ciemnym profilu palenia doskonale sprawdzi się w przypadku ekspresów automatycznych i kolbowych, a także kawiarek. Wprawdzie kawa speciality zaparzona przy użyciu tych urządzeń ma wyraźną kwasowość, nie jest tu ona czymś niepożądanym. Tylko kawa najwyższej jakości ma tego rodzaju słodko-kwaskowe nuty, które kojarzą się z winem czy owocami tropikalnymi.Biała czy czarna?
Zanim dokonasz zakupu, zwróć uwagę na opakowanie. Kawa Black Crow White Pigeon w białym opakowaniu ma kwiatowo-owocowe nuty, podczas gdy ta w ciemnym – ziemiste i czekoladowe. Liczby na opakowaniu (1, 2, 3… aż do 24) mają podwójne zastosowanie: z jednej strony są niczym rozdziały w książce, a z drugiej ułatwiają zapamiętanie ulubionej kawy, co przydaje się przy kolejnych zakupach. Potrzebujesz pomocy? Linia kawy Black Crow White Pigeon obejmuje wiele różnych odmian, ale jeśli szukasz czegoś innego, zachęcamy do przejrzenia pełnego asortymentu kawy w naszym sklepie. W razie potrzeby zadzwoń do nas albo napisz e-maila – chętnie doradzimy! Oczywiście możesz też odwiedzić któryś z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy wskazówek, ale też poczęstujemy Cię pyszną kawą. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagłębić się w wyjątkowe historie kawowe, zapraszamy na naszego bloga, gdzie przeczytasz wpis, dedykowany kawie BCWP.O mieszankach kaw speciality Parallel
Wyrusz w podróż po rozmaitych regionach, w których uprawia się kawę – wszystko to w zaciszu własnego domu za sprawą jednej z linii kaw od Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Mieszanki kaw speciality Parallel podkreślają wyjątkowość ziaren z poszczególnych kontynentów – Afryki, Azji i Ameryki. Odkryj nowe smaki i przekonaj się, jak różny może być smak dokładnie tej samej kawy w zależności od wybranej metody parzenia.Kawa Parallel: co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Nie chcieliśmy ograniczać się tylko do sprzedaży kawy, dlatego opracowaliśmy własne linie Przyjaciół Kawy. Serie Black Crow White Pigeon, Caprisette i Parallel są wyrazem naszej miłości do kawy i dążenia do tego, by nasi klienci mogli stale próbować nowych, niepowtarzalnych smaków. Kawa Parallel oferuje jedyne w swoim rodzaju mieszanki, inspirowane tym, co najlepsze z dwóch różnych światów. Na rynek trafiają głównie mieszanki oraz kawa speciality, ale chcieliśmy spróbować stworzyć coś nowego – mieszankę klasy premium, która przybliży Ci smak określonego regionu uprawy kawy. Nasza linia stoi gdzieś pomiędzy mieszankami a kawą speciality. Jeśli preferujesz mieszanki kaw, ale chcesz zanurzyć się w świecie kawy speciality, kawa Parallel będzie idealny rozwiązaniem dla Ciebie! Z pewnością pokochasz nasze mieszanki 100% arabica – do wyboru kawa ziarnista i kawa mielona do różnorodnych zastosowań. Ponadto profil palenia kawy Parallel sprawia, że nadaje się ona do wszelkich metod parzenia, zarówno do zaparzaczy przelewowych, ekspresów do kawy, jak i do parzenia bezpośrednio w filiżance. Znajdziesz coś dla siebie niezależnie od tego, jaki styl kawy preferujesz – wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione nuty smakowe, które różnią się w zależności od kontynentu, z którego pochodzą ziarna.Gdzie rośnie kawa?
Może obił Ci się o uszy termin pas kawowy (ang. coffee belt)? Rozciąga się on poziomo przez strefę tropikalną, a dokładniej między północnymi i południowymi zwrotnikami – od równoleżnika 25°N do 25°S. Pas biegnie wzdłuż równika i obejmuje części Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryki. Powszechnie uważa się, że klimat w krajach znajdujących się w obrębie pasa idealnie nadaje się do uprawy kawy. Ciepła pogoda, obfite deszcze i wysokie wzniesienia umożliwiają uprawę najlepszych odmian. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się przygotować mieszanki z każdego z tych trzech regionów. Być może zastanawiasz się, co decyduje o wyjątkowości tych kaw?Parallel 12: tradycyjny profil kaw afrykańskich
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Parallel 17: tradycyjny profil kaw azjatyckich
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Parallel 36: tradycyjny profil kaw amerykańskich
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Nie masz pewności, który region najbardziej przypadnie Ci do gustu? W takim razie zaopatrz się w zestaw kaw, w którym znajdziesz ziarna ze wszystkich trzech kontynentów! Kawa Parallel na prezent? Świetny pomysł! Oprócz pysznego napoju zafundujesz swojemu przyjacielowi, przyjaciółce lub ukochanej osobie podróż przez odległe regiony uprawy kawy.Kawa średnio palona: odpowiednia do wszystkich metod parzenia
Kluczem do ujawnienia wyjątkowego charakteru kawy jest osoba, która ją parzy. Aby w pełni docenić zalety Parallel, należy wybrać profil palenia i metodę zaparzania, które pozwolą wydobyć z kawy nawet najsubtelniejsze nuty smakowe. Na szczęście każda kawa ziarnista Parallel jest średnio palona, dlatego doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju narzędzi do zaparzania: od zaparzaczy pod przelew, przez ekspresy ciśnieniowe, po parzenie kawy w filiżance. Kawa ziarnista średnio palona zapewnia idealnie zrównoważony smak i aromat. Eksponuje to, co najlepsze z obu światów, czyli naturalne właściwości ziaren i magię, którą potrafi zdziałać odpowiednie wypalenie. W ten sposób uzyskuje się odpowiedni smak, równoważący słodycz z kwasowością. Ziarna o średnim stopniu palenia mają zwykle odpowiednią dozę kwasku – mniej niż jasno palone, ale więcej niż ciemno. W ten sposób kawa Parallel nabiera wybornego, słodkiego smaku i wypełnia powietrze aromatycznymi nutami karmelu, orzechów, czekolady i owoców. Na potrzeby takiego profilu palenia ziarna prażone są w temperaturze 210–220°C. Charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem bez widocznych olejków. Średni poziom palenia jest szczególnie wszechstronny i nadaje się do szerokiej gamy metod zaparzania, takich jak m.in. kawa espresso, kawa przelewowa, French Press czy parzenie bezpośrednio w filiżance. Parallel jest dostępna zarówno w postaci ziaren, jak i kawy mielonej. Ta ostatnia jest przeznaczona do zaparzania w filiżance, French Pressie, kawiarce, ekspresach przelewowych, a także zaparzaczach ręcznych. Kawa ziarnista Parallel nadaje się z kolei do wszystkich pozostałych metod, niezależnie od tego, czy mówimy o ekspresie automatycznym czy kolbowym. Potrzebujesz pomocy? Nie wiesz, którą kawę Parallel wybrać? Interesuje Cię kawa w różnych rodzajach i o różnych profilach smakowych? Nasi eksperci chętnie pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ponadto zapraszamy do odwiedzenia jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie możesz napić się pysznej kawy!-
4.8Oceniono 4.83 na 5(12)
Kawa ziarnista Parallel 17, 1 kg
179,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista Parallel 12, 250 g
59,99 zł -
Kawa mielona Parallel 12, 250 g
59,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa mielona z limitowanej edycji Coffee of the Year 2024 Peach Fuzz, 200 g
64,99 zł -
4.3Oceniono 4.35 na 5(17)
Kawa ziarnista Parallel 36, 1 kg
179,99 zł -
4.8Oceniono 4.78 na 5(18)
Kawa ziarnista Parallel 12, 1 kg
179,99 zł -
Kawa ziarnista Parallel 36, 250 g
59,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa ziarnista Parallel 17, 250 g
59,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Parallel 36, 250 g
59,99 zł -
Kawa mielona Parallel 17, 250 g
59,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Jamaica Blue Mountain, 250 g
238,69 zł -30%340,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(5)
Kawa ziarnista single-origin Black Crow White Pigeon DR Congo Kivu, 1 kg
111,99 zł -30%159,99 zł -
4.8Oceniono 4.85 na 5(13)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 1 kg
125,99 zł -30%179,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(3)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Papua New Guinea Sigri, 1 kg
125,99 zł -30%179,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Yirgacheffe, 250 g
46,19 zł -30%65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(11)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g
46,19 zł -30%65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(5)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Shakisso, 250 g
48,99 zł -30%69,99 zł -
4.0Oceniono 4.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Burtukaana, 250 g
53,19 zł -30%75,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(7)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 1 kg
123,19 zł -30%175,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(5)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Kenya Kariru AA, 250 g
48,99 zł -30%69,99 zł -
4.2Oceniono 4.15 na 5(20)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Brazil Santa Luzia, 1 kg
118,99 zł -30%169,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Bezkofeinowa kawa specialty Black Crow White Pigeon Colombia Decaf, 250 g
48,99 zł -30%69,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 250 g
40,59 zł -30%57,99 zł -
4.2Oceniono 4.20 na 5(5)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Burtukaana, 1 kg
137,19 zł -30%195,99 zł
O kawie do dripa i zaparzacza przelewowego
Mówi się, że jeśli chodzi o kawę, każdy ma inne upodobania. Są jednak takie osoby, które dokładnie wiedzą, czego chcą. Kawa pour over to delikatny, subtelny i wyrazisty napar, który nie jest tak intensywny jak espresso. Brzmi dobrze? W takim razie z pewnością pokochasz zaparzacze przelewowe, drippery i inne narzędzia baristyczne do ręcznego parzenia kawy. Zastanówmy się: jak uzyskać najdoskonalszy smak, wykorzystując wspomniane wyżej akcesoria? Jaka jest najlepsza kawa do dripa i zaparzacza przelewowego? Porozmawiamy o znaczeniu doboru odpowiedniego rodzaju kawy i podpowiemy, jak wybrać najlepszą opcję!
Jaka kawa do dripa będzie najlepsza?
Zacznijmy od tego, że na rynku jest wiele dripperów i zaparzaczy przelewowych: AeroPress, Chemex, Hario V60… Te wszystkie akcesoria różnią się od siebie wyglądem, ale pozwalają uzyskać napar o podobnym charakterze. Kawa przelewowa charakteryzuje się czystym, głębokim smakiem i wyrazistym aromatem, a poza tym można ją łatwo i szybko przygotować. W tym celu trzeba jednak wybrać odpowiednią kawę. Jesteś dumnym posiadaczem legendarnego Hario V60? Być może masz w domu elegancki Chemex lub inny rodzaj zaparzacza przelewowego? Kluczowe kryteria wyboru kawy pod przelew będą dokładnie takie same.
Drippery i zaparzacze do kawy przelewowej pozwolą wydobyć to, co najlepsze z wysokiej jakości kawy speciality. Metoda pour over doskonale odsłania wszelkie nuty smakowe i aromaty ukryte w ziarnach, a z kolei kawa speciality słynie z wyrazistego profilu sensorycznego. Można więc rzec – połączenie doskonałe! W naszej opinii najlepszą opcją będzie kawa do dripa o średnim lub jasnym profilu palenia. Przy okazji: takie kawy charakteryzują się zazwyczaj czystszym, bardziej wyrazistym smakiem, a także lżejszą konsystencją, a to właśnie takie cechy powinna posiadać doskonała kawa pour over. Przeglądając nasz asortyment w poszukiwaniu najlepszej kawy, zwróć uwagę na szeroką gamę opcji do wyboru: kawa ziarnista, kawa speciality, kawa mielona, kawa bezkofeinowa, a nawet lokalnie palona kawa ziarnista.
Kawa ziarnista do dripa i zaparzacza przelewowego
Parząc kawę w dowolnym zaparzaczu przelewowym, należy pamiętać, że kawa do dripa powinna być świeża i cechować się odpowiednio wysoką jakością. Bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem będzie kawa ziarnista, szczególnie jeśli zmielisz ją zaraz przed parzeniem. Kawa do zaparzacza przelewowego musi mieć też odpowiedni profil palenia: aby otrzymać delikatny, treściwy napar o lekkiej konsystencji, wybierz ziarna kawy speciality o średnim lub jaśniejszym profilu palenia. Średnio palone kawy do dripa pozwolą uzyskać słodszy napar o zrównoważonej kwasowości, a z kolei jasny profil palenia przełoży się na owocowy, orzeźwiający smak.
Mamy też coś wyjątkowego dla osób, których misją jest przygotowanie jak najlepszej kawy pour over: naszą linię Black Crow White Pigeon. Kawa z tej serii doskonale nadaje się do parzenia za pomocą dowolnych narzędzi do zaparzania kawy przelewowej. Pokochały ją już miliony miłośników metod pour over, którzy cenią sobie unikalne aromaty i smaki.
Zaparzacze przelewowe i kawa speciality: idealne połączenie?
Wiesz już, że zaparzacze przelewowe, podobnie jak inne narzędzia do ręcznego parzenia kawy pour over, najlepiej nadają się do przygotowywania kawy speciality najwyższej jakości. Czy oznacza to jednak, że kawa pour over zaparzona z ziaren innego rodzaju nie będzie równie pyszna? Oczywiście – nie! Należy jednak pamiętać, że to właśnie kawa speciality charakteryzuje się najwyrazistszym bukietem smaków i aromatów, a narzędzia do metod przelewowych stanowią najdoskonalszy sposób na ich wydobycie. Szukając odpowiedniej odmiany kawy speciality, pamiętaj o jednym: jeśli preferujesz kawę o owocowym, cytrusowym smaku, poszukaj stosownych informacji na opakowaniu. Jeżeli z kolei wolisz nieco słodsze napary, najlepszym wyborem będzie kawa do zaparzacza przelewowego z nutami karmelu, czekolady lub orzechów.
Kawa mielona do dripa: którą wybrać?
Ręczne narzędzia do zaparzania, takie jak Hario V60 lub Chemex, wymagają użycia kawy mielonej. Choć w każdym przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie zakup kawy ziarnistej i mielenie jej bezpośrednio przed parzeniem, nie oznacza to, że nie można skorzystać z fabrycznie zmielonej kawy. Dobrej jakości kawa mielona do dripa może stanowić świetną alternatywę w przypadku, gdy nie masz zbyt wiele czasu albo po prostu nie posiadasz młynka. Użycie tego rodzaju kawy nie jest w żadnym wypadku powodem do wstydu – nie spiesz się tylko z podjęciem decyzji, by dokonać właściwego wyboru! Kawa do zaparzacza przelewowego o średnim stopniu zmielenia pozwoli uzyskać dobrze wyważony napar pour over.
Miłośnicy złożonej, aromatycznej i egzotycznej kawy powinni wypróbować mieloną odmianę speciality z linii Black Crow White Pigeon, w skład której wchodzi cała gama kaw premium o różnorodnych profilach sensorycznych.
Bezkofeinowa kawa do dripa i zaparzacza przelewowego
Coraz więcej osób prosi nas o zasugerowanie pysznej kawy bezkofeinowej wysokiej jakości. Jeśli i Ty należysz do grona fanów naparów niezawierających kofeiny, zapewne zastanawiasz się, czy przygotowanie świetnej kawy bezkofeinowej w wersji przelewowej w ogóle wchodzi w grę. Otóż: tak! Jeśli jednak nie chcesz się rozczarować, kieruj się kryteriami, które omówiliśmy wcześniej. Kawa z dripa powinna przede wszystkim charakteryzować się świeżością, wysoką jakością, jasnym lub średnim profilem palenia i średnim stopniem zmielenia.
Jeśli nie masz ochoty na długie poszukiwania, skuś się na bezkofeinową kawę speciality Black Crow White Pigeon Colombia Decaf. Ta wyśmienita kawa zachwyca nutami jabłka, karmelu i cytryny. Wierzymy, że docenisz jej cytrusowy charakter!
Kawa lokalnie palona z dripa
Kawa od lokalnych palarni to idealna propozycja dla osób poszukujących najsmaczniejszej kawy pour over. Tego rodzaju kawa pour over wyróżnia się najwyższą jakością i jest tak świeża, jak to tylko możliwe. Dzięki temu doskonale nadaje się do przygotowania w ręcznych zaparzaczach przelewowych. W zależności od potrzeb i oczekiwań możesz wybrać lokalnie paloną kawę ziarnistą lub mieloną. Pamiętaj o jednym: kawa do dripa smakuje najlepiej, gdy przygotowuje się ją z ziaren o jasnym lub średnim profilu palenia. Z kolei stopień zmielenia powinien być średni.
Kawy do dripa w zestawie: dla pragnących więcej i więcej
Zdajemy sobie sprawę z faktu, że zagorzali fani kawy przelewowej nieustannie poszukują nowych doznań smakowych. Właśnie dlatego w naszej ofercie znajdziesz mnóstwo zestawów kaw. Część z nich zawiera po prostu wiele opakowań tego samego rodzaju kawy, podczas gdy inne obejmują różnorodne kawy do dripa. To drugie rozwiązanie z pewnością zadowoli osoby, którym zależy na zróżnicowaniu. Poza tym oba rodzaje zestawów doskonale nadają się na prezent. Aby uniknąć rozczarowań, podczas przeglądania naszej oferty zwróć uwagę na profil palenia i stopień zmielenia.
100% arabica a mieszanki. Co najlepiej wybrać do dripa i zaparzacza przelewowego?
Właściciele Hario V60, Chemex lub jakiegokolwiek innego narzędzia pour over powinni sięgnąć po kawę 100% arabica klasy speciality. Dlaczego? Otóż kawa pour over przeznaczona jest przede wszystkim dla fanów subtelnych nut smakowych, a ten rodzaj ziaren zwykle cechuje się większą delikatnością, mniejszą goryczką no i niższą zawartością kofeiny. Jeśli jednak preferujesz intensywniejszy, wyrazistszy smak, mieszanka arabiki i robusty sprawdzi się doskonale. Dodatek robusty daje mocniejszy, głębszy i bardziej ziemisty napar.
Masz jeszcze jakieś pytania?
Wciąż masz trudności z wyborem odpowiednich ziaren? Być może chcesz dowiedzieć się więcej o innych rodzajach kawy? Nasi konsultanci chętnie pomogą Ci wybrać kawę, która będzie najlepiej nadawała się do Twojej preferowanej metody zaparzania. Możesz też zajrzeć do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy Ci przydatnych wskazówek, ale też poczęstujemy Cię wyśmienitą kawą!