Kawa do ekspresu kolbowego

O kawie Caprisette
Przedstawiamy najlepszy sposób na odkrycie ulubionego smaku kawy: wypróbuj Caprisette, kawę uwielbianą przez miliony. Kawa Caprisette produkowana przez Przyjaciół Kawy cieszy się zasłużoną popularnością ze względu na doskonały smak. Niezależnie od tego, czy preferujesz intensywne espresso czy kremowe latte, nasza wyjątkowa kawa ma profil palenia, który nadaje się do szerokiej gamy metod parzenia. Dołącz do milionów kawoszy, którzy już zakochali się w Caprisette – z pewnością pokochasz ją i Ty!Mieszanki kaw Caprisette
Jak uzyskać filiżankę perfekcyjnej kawy? Naszym zdaniem trzeba po prostu eksperymentować, a kawy od Przyjaciół Kawy idealnie się do tego nadają! Kawy speciality z linii Black Crow White Pigeon pozwolą Ci wypróbować szereg profili sensorycznych, a z kolei mieszanki Parallel charakteryzują się doskonałą jakością… No i jest jeszcze kawa Caprisette dostępna w szerokiej gamie smaków – idealna do picia na co dzień. Można ją parzyć zarówno w ekspresie automatycznym, jak i bezpośrednio w filiżance albo za pomocą French Pressa, kawiarki czy ekspresów przelewowych (choć już niekoniecznie sprawdzi się w przypadku ręcznych zaparzaczy przelewowych). Kawa Caprisette jest dostępna w wielu wyjątkowych smakach. Dla fanów napojów mlecznych mamy Crema – która cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem od momentu wypuszczenia na rynek. Dla osób preferujących naturalną słodycz mamy Dolce Vita. Jeśli chcesz rozkoszować się kawą bez kofeinowego kopa, wybierz bezkofeinową Lullaby Decaf. Warto również wypróbować mieszanki Fragrante i Belgique. Fragrante była pierwszą mieszanką z serii Caprisette, która pozostaje jedną z najpopularniejszych. Wszystko dzięki nutom czekolady i orzechów tak charakterystycznym dla kawy brazylijskiej. Równie mocno rozchwytywana jest palona w Belgii kawa Belgique. Wszystkie kawy Caprisette są dostępne w sprzedaży jako niezmielone ziarna kawy. Jeśli jednak nie masz w domu młynka albo po prostu chcesz przyspieszyć proces parzenia, z pewnością ucieszy Cię fakt, że w naszym asortymencie znajduje się też kawa mielona. A co, jeśli w Twoim domu królują kapsułki do kawy? Mamy dla Ciebie rozwiązanie: wybierz kapsułki do ekspresu Nespresso z linii Caprisette.Dlaczego warto wybrać Caprisette?
Dlaczego kawy Caprisette są uwielbiane przez miliony? Odpowiedź jest prosta: linia Caprisette łączy w sobie jakość i doskonały smak. Każde ziarno wypalane jest w najlepszych palarniach Europy, co gwarantuje najwyższy poziom świeżości. Nie bez powodu kawy z linii Caprisette otrzymały tak wiele pięciogwiazdkowych ocen i entuzjastycznych opinii!Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Którą kawę wybrać?
Mieszanki kaw Caprisette są dostępne w dziewięciu wersjach o różnych profilach palenia. Jak właściwie profil palenia wpływa na smak? Cóż, ciemno palone ziarna są zwykle przeznaczone do przygotowywania intensywnej kawy espresso, podczas gdy te o średnim lub jasnym profilu palenia służą do parzenia przepysznej i delikatnej kawy przelewowej. Warto jednak zaznaczyć, że kawy z serii Caprisette mają profil palenia nadający się do wszystkich metod zaparzania.Caprisette Fragrante
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Caprisette Belgique
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Caprisette Crema
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Caprisette Royale
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Caprisette Italiano
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Caprisette Dolce Vita
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Caprisette Professional
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Caprisette Intenso
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Caprisette Lullaby Decaf
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Nie możesz się zdecydować? W takim razie sięgnij po zestawy Caprisette, by wypróbować kilka rodzajów kawy za jednym zamachem. W ofercie mamy również zestawy w ozdobnych pudełkach, które idealnie nadają się na prezent. Masz pytania? Mamy odpowiedzi Być może interesują Cię inne rodzaje kawy? Zespół Przyjaciół Kawy służy pomocą. Chętnie doradzimy Ci, jak przygotować filiżankę doskonałego naparu. Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie, albo po prostu zajrzyj do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, aby porozmawiać przy świeżo zaparzonej kawie!O kawie speciality Black Crow White Pigeon
Zastanawiasz się czasem, jakie historie mogą kryć się za niepozorną filiżanką kawy? Kawa Black Crow White Pigeon, jedna z autorskich linii Przyjaciół Kawy, skupia się właśnie na wyjątkowych historiach o kawie speciality. Ich głównymi bohaterami są Czarna Wrona i Biały Gołąb. Chętnie zabiorą Cię w podróż po rozmaitych profilach sensorycznych: od intensywnych, mocnych, ziemistych nut po lekkie i subtelne aromaty. Każda kawa speciality Black Crow White Pigeon z asortymentu ma przypisany własny „rozdział” – liczby od 1 do 24 – ale nie musisz ich próbować w kolejności. Spróbuj dowolnej i daj się porwać! A co najlepsze, głównym bohaterem tej historii jesteś Ty. Profil smakowy kawy zależy od wybranej metody zaparzania. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa.Podróż do świata kawy speciality
Kawa jest towarzyszem dnia codziennego dla milionów osób na całym świecie. Właśnie dlatego każda kawa Przyjaciele Kawy została opracowana w taki sposób, by idealnie wpasowywała się w Twoją codzienną rutynę. Caprisette zabierze Cię w nieco spokojniejszą podróż, podczas gdy Parallel zaoferuje bardziej wyraziste doznania. Jeżeli jednak chcesz sięgnąć po coś zupełnie nowego i ekscytującego, koniecznie wypróbuj Black Crow White Pigeon. Kawa z tej linii pozwoli Ci uzyskać napar najwyższej jakości, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą, czy jesteś już doświadczonym domowym baristą. Kawa Black Crow White Pigeon ma w składzie ziarna arabiki odmiany speciality. Nie stosujemy mieszanek, ponieważ zależy nam na ukazaniu charakterystycznego profilu poszczególnych odmian kawy. Szczególnie polecamy delektowanie się kawą bez żadnych dodatków – w ten sposób w pełni docenisz jej walory. Kawa speciality (specialty coffee) stanowi zaledwie 10% całkowitej globalnej produkcji kawy. Organizacja Specialty Coffee Association przyznaje ziarnom speciality ocenę w skali punktowej. Każda kawa Black Crow White Pigeon może się pochwalić punktacją w zakresie 80–88. To wynik godny pochwały. Zakres 85–88 wskazuje na doskonałą jakość, a 80–84,99 na bardzo dobrą. Mówiąc krótko – im wyższy wynik, tym bardziej imponujący i zachwycający smak! Kawa speciality Black Crow White Pigeon pozwoli Ci odkryć unikatowe profile smakowe charakterystyczne dla różnych rejonów upraw i odmian kawy. W naszym asortymencie znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona. Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Każda kawa opowiada wyjątkową historię: od momentu zasadzenia kawowca po pierwszy łyk gotowego naparu.Co sprawia, że kawa Black Crow White Pigeon jest tak wyjątkowa?
Wszystkie rodzaje kawy Black Crow White Pigeon uprawiane są z pieczołowitością w unikatowym otoczeniu i niepowtarzalnych warunkach. O ich smaku i ogólnej jakości decydują gleba i mikroklimat. Poza tym są to odmiany hodowane w najwyższych punktach świata – w górzystych rejonach różnych państw. Dzięki temu proces dojrzewania owoców jest wolniejszy, a ziarna zyskują bardziej złożone nuty. Każda kawa Black Crow White Pigeon stanowi unikatowe doświadczenie, natomiast warto pamiętać, że ziarna z poszczególnych regionów i kontynentów mają pewne wspólne, charakterystyczne nuty smakowe:Kawa afrykańska
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Kawa azjatycka
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Kawa południowoamerykańska
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Kawa środkowoamerykańska
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Wyrusz w podróż dookoła świata, nie ruszając się z kanapy – sięgnij po zestaw degustacyjny kaw Black Crow White Pigeon! W opakowaniu znajdziesz odmiany, dzięki którym poznasz unikatowe tradycje i smaki Nikaraguy, Brazylii i Etiopii. Każda łyk naparu przygotowanego z ziaren arabica tak wysokiej jakości to czysta rozkosz. Opracowując naszą linię kaw, nie zapomnieliśmy o osobach, które nie mogą albo nie chcą przyjmować kofeiny. Jeśli Ty też do nich należysz, mamy kawę speciality specjalnie dla Ciebie! Black Crow White Pigeon Colombia Decaf to doskonała alternatywa dla zwykłej kawy. Pozwoli Ci rozkoszować się doskonałym smakiem charakterystycznym dla kawy speciality, ale bez kofeinowego kopa.Którą kawę Black Crow White Pigeon wybrać?
W wyjątkowym przeżyciu, jakim bez wątpienia jest obcowanie z kawą speciality, istotną rolę odgrywa to, kto przygotowuje i kosztuje napar. By gotowa kawa speciality Black Crow White Pigeon cechowała się doskonałym smakiem i aromatem, należy wybrać odpowiedni profil palenia, metodę obróbki i metodę zaparzania.Profil palenia
Kawę można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Każdy z nich wydobywa z niej nieco inne nuty smakowe. Do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy zaliczają się metody ciśnieniowe i przelewowe. Kawy Black Crow White Pigeon mają w swoje linii szeroką gamę ziaren, ale mimo wszystko najistotniejszą kwestią, którą należy się kierować, jest wybór odpowiedniego profilu palenia. Osoby, które preferują moc kawy espresso, uzyskają jeszcze bogatszy, intensywniejszy smak, a do tego wydobędą z naparu unikatowe aromaty i nuty, których próżno szukać w słabszych jakościowo ziarnach. Jeśli zależy Ci na intensywności smaku i wolisz pić espresso bez dodatków, wybierz średni lub ciemny profil palenia. Kawa przelewowa wydobywa nawet najsubtelniejsze nuty ukryte w ziarnach. Tak przygotowany napar jest klarowny i ma jedwabiste, maślane body. Decydując się na tę metodę parzenia, postaw na jasny profil palenia, który najlepiej sprawdzi się w przypadku kawy przelewowej.Metoda obróbki
To kolejny czynnik, którego nie warto pomijać przy wyborze kawy. Metoda obróbki ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu i jego body. Obróbka naturalna nadaje ziarnom bogatszy i słodszy smak oraz pełniejsze body. Z kolei obróbka myta skutkuje czystym, delikatnym smakiem, lekkim body i wyraźnymi nutami owoców. Obróbka Honey zapewnia średnie body i słodkie nuty owoców lub herbaty, a z kolei beztlenowa – mocno owocowe i unikatowe, wręcz egzotyczne nuty smakowe.Metoda zaparzania
Kolejnym kryterium, który należy się kierować, jest preferowana metoda przygotowania kawy. Każda wydobywa z ziaren nieco inne walory, co przekłada się na odmienny profil sensoryczny. Jasno palona kawa Black Crow White Pigeon świetnie nadaje się do metod przelewowych i zaparzania bezpośrednio w filiżance. Obejmuje to m.in. ekspresy i zaparzacze przelewowe, French Press, Chemex, Aeropress, a nawet zaparzacz do kawy Cold Brew. Choć wymienione urządzenia i narzędzia baristyczne różnią się od siebie, wszystkie umożliwiają szybkie przygotowanie kawy charakteryzującej się głębokim smakiem i wyrazistym aromatem. Kawa ziarnista Black Crow White Pigeon o średnim lub ciemnym profilu palenia doskonale sprawdzi się w przypadku ekspresów automatycznych i kolbowych, a także kawiarek. Wprawdzie kawa speciality zaparzona przy użyciu tych urządzeń ma wyraźną kwasowość, nie jest tu ona czymś niepożądanym. Tylko kawa najwyższej jakości ma tego rodzaju słodko-kwaskowe nuty, które kojarzą się z winem czy owocami tropikalnymi.Biała czy czarna?
Zanim dokonasz zakupu, zwróć uwagę na opakowanie. Kawa Black Crow White Pigeon w białym opakowaniu ma kwiatowo-owocowe nuty, podczas gdy ta w ciemnym – ziemiste i czekoladowe. Liczby na opakowaniu (1, 2, 3… aż do 24) mają podwójne zastosowanie: z jednej strony są niczym rozdziały w książce, a z drugiej ułatwiają zapamiętanie ulubionej kawy, co przydaje się przy kolejnych zakupach. Potrzebujesz pomocy? Linia kawy Black Crow White Pigeon obejmuje wiele różnych odmian, ale jeśli szukasz czegoś innego, zachęcamy do przejrzenia pełnego asortymentu kawy w naszym sklepie. W razie potrzeby zadzwoń do nas albo napisz e-maila – chętnie doradzimy! Oczywiście możesz też odwiedzić któryś z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy wskazówek, ale też poczęstujemy Cię pyszną kawą. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagłębić się w wyjątkowe historie kawowe, zapraszamy na naszego bloga, gdzie przeczytasz wpis, dedykowany kawie BCWP.O mieszankach kaw speciality Parallel
Wyrusz w podróż po rozmaitych regionach, w których uprawia się kawę – wszystko to w zaciszu własnego domu za sprawą jednej z linii kaw od Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Mieszanki kaw speciality Parallel podkreślają wyjątkowość ziaren z poszczególnych kontynentów – Afryki, Azji i Ameryki. Odkryj nowe smaki i przekonaj się, jak różny może być smak dokładnie tej samej kawy w zależności od wybranej metody parzenia.Kawa Parallel: co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Nie chcieliśmy ograniczać się tylko do sprzedaży kawy, dlatego opracowaliśmy własne linie Przyjaciół Kawy. Serie Black Crow White Pigeon, Caprisette i Parallel są wyrazem naszej miłości do kawy i dążenia do tego, by nasi klienci mogli stale próbować nowych, niepowtarzalnych smaków. Kawa Parallel oferuje jedyne w swoim rodzaju mieszanki, inspirowane tym, co najlepsze z dwóch różnych światów. Na rynek trafiają głównie mieszanki oraz kawa speciality, ale chcieliśmy spróbować stworzyć coś nowego – mieszankę klasy premium, która przybliży Ci smak określonego regionu uprawy kawy. Nasza linia stoi gdzieś pomiędzy mieszankami a kawą speciality. Jeśli preferujesz mieszanki kaw, ale chcesz zanurzyć się w świecie kawy speciality, kawa Parallel będzie idealny rozwiązaniem dla Ciebie! Z pewnością pokochasz nasze mieszanki 100% arabica – do wyboru kawa ziarnista i kawa mielona do różnorodnych zastosowań. Ponadto profil palenia kawy Parallel sprawia, że nadaje się ona do wszelkich metod parzenia, zarówno do zaparzaczy przelewowych, ekspresów do kawy, jak i do parzenia bezpośrednio w filiżance. Znajdziesz coś dla siebie niezależnie od tego, jaki styl kawy preferujesz – wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione nuty smakowe, które różnią się w zależności od kontynentu, z którego pochodzą ziarna.Gdzie rośnie kawa?
Może obił Ci się o uszy termin pas kawowy (ang. coffee belt)? Rozciąga się on poziomo przez strefę tropikalną, a dokładniej między północnymi i południowymi zwrotnikami – od równoleżnika 25°N do 25°S. Pas biegnie wzdłuż równika i obejmuje części Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryki. Powszechnie uważa się, że klimat w krajach znajdujących się w obrębie pasa idealnie nadaje się do uprawy kawy. Ciepła pogoda, obfite deszcze i wysokie wzniesienia umożliwiają uprawę najlepszych odmian. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się przygotować mieszanki z każdego z tych trzech regionów. Być może zastanawiasz się, co decyduje o wyjątkowości tych kaw?Parallel 12: tradycyjny profil kaw afrykańskich
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Parallel 17: tradycyjny profil kaw azjatyckich
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Parallel 36: tradycyjny profil kaw amerykańskich
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Nie masz pewności, który region najbardziej przypadnie Ci do gustu? W takim razie zaopatrz się w zestaw kaw, w którym znajdziesz ziarna ze wszystkich trzech kontynentów! Kawa Parallel na prezent? Świetny pomysł! Oprócz pysznego napoju zafundujesz swojemu przyjacielowi, przyjaciółce lub ukochanej osobie podróż przez odległe regiony uprawy kawy.Kawa średnio palona: odpowiednia do wszystkich metod parzenia
Kluczem do ujawnienia wyjątkowego charakteru kawy jest osoba, która ją parzy. Aby w pełni docenić zalety Parallel, należy wybrać profil palenia i metodę zaparzania, które pozwolą wydobyć z kawy nawet najsubtelniejsze nuty smakowe. Na szczęście każda kawa ziarnista Parallel jest średnio palona, dlatego doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju narzędzi do zaparzania: od zaparzaczy pod przelew, przez ekspresy ciśnieniowe, po parzenie kawy w filiżance. Kawa ziarnista średnio palona zapewnia idealnie zrównoważony smak i aromat. Eksponuje to, co najlepsze z obu światów, czyli naturalne właściwości ziaren i magię, którą potrafi zdziałać odpowiednie wypalenie. W ten sposób uzyskuje się odpowiedni smak, równoważący słodycz z kwasowością. Ziarna o średnim stopniu palenia mają zwykle odpowiednią dozę kwasku – mniej niż jasno palone, ale więcej niż ciemno. W ten sposób kawa Parallel nabiera wybornego, słodkiego smaku i wypełnia powietrze aromatycznymi nutami karmelu, orzechów, czekolady i owoców. Na potrzeby takiego profilu palenia ziarna prażone są w temperaturze 210–220°C. Charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem bez widocznych olejków. Średni poziom palenia jest szczególnie wszechstronny i nadaje się do szerokiej gamy metod zaparzania, takich jak m.in. kawa espresso, kawa przelewowa, French Press czy parzenie bezpośrednio w filiżance. Parallel jest dostępna zarówno w postaci ziaren, jak i kawy mielonej. Ta ostatnia jest przeznaczona do zaparzania w filiżance, French Pressie, kawiarce, ekspresach przelewowych, a także zaparzaczach ręcznych. Kawa ziarnista Parallel nadaje się z kolei do wszystkich pozostałych metod, niezależnie od tego, czy mówimy o ekspresie automatycznym czy kolbowym. Potrzebujesz pomocy? Nie wiesz, którą kawę Parallel wybrać? Interesuje Cię kawa w różnych rodzajach i o różnych profilach smakowych? Nasi eksperci chętnie pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ponadto zapraszamy do odwiedzenia jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie możesz napić się pysznej kawy!-
4.9Oceniono 4.91 na 5(172)
Kawa ziarnista Caprisette Belgique, 1 kg
145,99 zł -
4.9Oceniono 4.94 na 5(18)
Kawa ziarnista Caprisette Belgique, 250 g
55,99 zł -
Kawa mielona Caprisette Belgique, 250 g
50,99 zł -
4.9Oceniono 4.86 na 5(92)
Kawa ziarnista Caprisette Professional, 1 kg
149,99 zł -
5.0Oceniono 4.95 na 5(21)
Kawa ziarnista Caprisette Crema, 1 kg
144,90 zł -
4.8Oceniono 4.83 na 5(12)
Kawa ziarnista Parallel 17, 1 kg
169,99 zł -
4.8Oceniono 4.83 na 5(6)
Kawa ziarnista Caprisette Professional, 250 g
50,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista Parallel 12, 250 g
65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Caprisette Crema, 250 g
50,99 zł -
Kawa ziarnista Caprisette Crema, 250 g
55,99 zł -
Kawa ziarnista Dallmayr Crema d’Oro, 1 kg
99,99 zł -
Kawa ziarnista Costa Coffee Caffe Crema Intense, 1 kg
93,99 zł -
Kawa ziarnista Dallmayr Crema Prodomo, 1 kg
99,99 zł -
Kawa ziarnista Dallmayr Espresso d’Oro, 1 kg
99,99 zł -
Kawa ziarnista Dallmayr Crema d’Oro Intensa, 1 kg
99,99 zł -
Kawa ziarnista Lavazza La Reserva de Tierra Brasile, 1 kg
143,99 zł -
Kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa, 1 kg
119,99 zł -
Kawa ziarnista Tchibo Barista Espresso, 1 kg
95,99 zł -
Kawa ziarnista Tchibo Black & White, 1 kg
93,99 zł -
Kawa ziarnista Lavazza Crema e Gusto Classico, 1 kg
114,99 zł
O kawie do ekspresu kolbowego
Miłośnicy wysokiej jakości kawy często postrzegają proces parzenia jako wyjątkowy rytuał, który wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności. Te w połączeniu z ekspresem kolbowym mogą pomóc ci stworzyć najlepsze espresso w twoim życiu. By doświadczyć takiego smaku, niezbędna jest jednak dobra kawa do ekspresu kolbowego i wiedza na temat tego, jak ją wybrać. Na swojej drodze do idealnego kubka kawy musisz wiedzieć jakie typy ziaren, czy generalnie kawy najlepiej sprawdzą się do ekspresu kolbowego.
Jak odróżnić dobrą od złej jakościowo kawy? Na szczęście mamy kilka wskazówek, które pomogą ci wyruszyć w podróż po świecie smaku z pewnością siebie. Kawa do ekspresu kolbowego to coś, o czym powinieneś wiedzieć przed podjęciem właściwego wyboru (i rzecz jasna przed parzeniem!).
Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego. Jaki rodzaj wybrać?
Każdy, kto posiada ekspres półautomatyczny powie ci, że urządzenie tego typu wymaga określonego typu kawy. Wszystko rozchodzi się o słowo „espresso”. Ekspresy kolbowe zostały stworzone do parzenia espresso, więc najlepiej wybrać kawę przeznaczoną do tej metody. Autentyczne espresso w stylu włoskim to serce każdego ekspresu tego typu. Gdy już dowiesz się, w jaki sposób przyrządzić espresso, w swoim arsenale będziesz mieć całą gamę przepisów i smakowych eksperymentów.
Niezależnie od tego, czy tym czego szukasz jest wolność kreatywna, czy pyszny szot czystego espresso, polecamy wybranie świeżo zmielonych ziaren (najbardziej aromatyczny napar otrzymasz mieląc ziarna tuż przed parzeniem!) lub mielonej, ciemno palonej kawy przeznaczonej do parzenia espresso. W każdym razie potrzebować będziesz zmielonej kawy, którą wypełnisz portafilter. Dostępne są różne kawy do ekspresu kolbowego. Może to być kawa ziarnista, speciality, dekofeinizowana, z lokalnej palarni, najważniejsze, aby była ona przeznaczona do metody espresso.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie najbardziej odpowiednia?
Parzenie kawy w ekspresie kolbowym wymaga nieco więcej wysiłku. Musisz poznać podstawowe zasady parzenia, odpowiednią grubość mielenia, nauczyć się odpowiednio ubijać kawę… To właśnie ten rytuał jest tym, czego chcą kawowi koneserzy, jednak podróż ku idealnemu espresso rozpoczyna odpowiednia kawa ziarnista. Dla najlepszych rezultatów zawsze powinno się wybierać najświeższą dostępną kawę, dlatego polecamy mielenie ziaren tuż przed parzeniem.
Nie mniej istotna jest jednolita grubość mielenia kawy do ekspresu kolbowego: jeśli ziarna zmielone są zbyt drobno, zakłóci to przepływ wody, a jeśli zbyt grubo, kawa będzie zbyt wodnista. Jeśli jesteś pewien zakupu ekspresu kolbowego, świetnym pomysłem będzie również zakup młynka. Wtedy to ty będziesz odpowiadać za odpowiedni stopień mielenia.
Jaka kawa do ekspresu kolbowego sprawdzi się najlepiej? Oto kilka kryteriów, które warto rozważyć, byś nie zgubił się w szerokiej gamie oferowanych przez nas kaw:
Szukaj słowa ESPRESSO
Nie jest żadnym zaskoczeniem, że wybierając odpowiednią kawę do ekspresu kolbowego należy szukać słowa „espresso”. Znajdziesz je na opakowaniu, w nazwie kawy lub w opisie w sklepie internetowym.
Stopień palenia
Ważnym jest również rozważenie stopnia palenia. Najlepiej sprawdzą się kawy do ekspresu kolbowego palone średnio lub ciemno. Jasno palone ziarna lepiej sprawdzą się w urządzeniach przelewowych: wolniej odkrywają one swoje smaki, co oznacza konieczność dłuższego czasu parzenia – a parzenie espresso zawsze przebiega szybko. Jeśli chcesz spróbować użyć jaśniej palonych ziaren w ekspresie kolbowym, możesz zaparzyć zbyt kwaśny, pozbawiony smaku napar.
By uczynić cały proces wyboru łatwiejszym, rzuć okiem na ofertę Przyjaciół Kawy. Rzecz jasna znajduje się w niej dobra kawa do ekspresu kolbowego. Linia kawa Caprisette jest przeznaczona do różnych preferencji smakowych (w tym dla miłośników kaw mlecznych). Ekskluzywne kawy z linii Parallel i Black Crow White Pigeon są pełne wyjątkowych aromatów,. Czyni to je idealnymi dla miłośników eksperymentów i odkrywania nowych smaków.
Dlaczego do ekspresów kolbowych wybiera się kawę espresso?
W świecie kawy słowo „espresso” nosi wiele znaczeń, w tym sam napar i technikę parzenia. Kawy do ekspresu kolbowego i rytuał parzenia to nieodłączne części nowoczesnej kultury kawowej. Są nieodłączne: ich bliskie połączenie daje najlepsze aromaty, smakowe uniesienia i cenną tradycję. Dobry ekspres kolbowy pozwala odkryć nuty, których nie da się uzyskać żadną inną metodą.
Ekspresy półautomatyczne są zaprojektowane do parzenia espresso. Warto jednak pamiętać, że napar ten to jedynie podstawa gamy innych naparów. Można przygotować chociażby kawy mleczne czy aromatyzowane syropami smakowymi. Dobra kawa espresso i opanowanie techniki parzenia to miejsce, w którym zaczyna się podróż każdego domowego baristy. Gdy już masz to za sobą, będziesz mógł raczyć rodzinę i znajomych wieloma cudownymi kawowymi kreacjami.
Kawa speciality do ekspresów kolbowych
Podczas gdy ciemno palone mieszanki są świetnym wyborem dla właścicieli ekspresów kolbowych, na osobne wspomnienie zasługuje również kawa speciality (specialty coffee). To ona posiada najlepsze cechy i jest w stanie zaspokoić gusta najbardziej wybrednych koneserów. By znaleźć odpowiednią odmianę speciality do swojego ekspresu, przemyśl następujące kryteria:
Stopień palenia
Odkrywając liczne kawy speciality dostępne na rynku, właściciele ekspresów kolbowych powinni zwrócić szczególną uwagę na stopień palenia i rekomendowaną metodę parzenia. Jak już mówiliśmy, jaśniej palona kawa do ekspresu kolbowego może skutkować zbyt kwaśnym, ubogim w smaku naparem, lepiej więc wybrać ziarna palone średnio lub ciemno.
Indywidualny gust
W przeciwieństwie do bardziej zbalansowanych mieszanek, kawy speciality charakteryzują odważne, egzotyczne nuty. Jeśli jesteś miłośnikiem espresso lub zwykłej czarnej kawy, będą odpowiadać ci obie opcje. Z drugiej strony, tym, którzy preferują napary mleczne, bardziej polecamy mieszanki.
Jeśli chcesz spróbować kawy speciality, polecamy zacząć od odmian z linii własnej Przyjaciół Kawy – Black Crow White Pigeon. Większość z nich została wypalona w sposób, który czyni ją odpowiednią do ekspresów kolbowych. Warto rzucić okiem również na mieszanki z linii Parallel.
Jak zmielić kawę do ekspresu kolbowego?
Nawet jeśli wybierzesz ziarna, wypalone idealnie do espresso, smak i tekstura wciąż mogą zostać zniszczone przez złą grubość mielenia. Metoda parzenia espresso wymaga dokładnej wiedzy jak mielić kawę do ekspresu kolbowego.
Grubość mielenia kawy do ekspresu kolbowego powinna przypominać cukier lub sól. To właśnie takie mielenie pozwoli wodzie z łatwością przedostać się przez grubą warstwę mielonej kawy. W ten sposób stworzymy bogaty smak i intensywne aromaty. Uważaj jednak, by nie zmielić kawy zbyt drobno. Może to sprawić, że kawa będzie zbyt gorzka w związku z wolnym przepływem wody. Z drugiej strony zbyt grube mielenie sprawi, że woda przecieknie przez kawę zbyt szybko, dając słaby, wodnisty napar. Kluczem jest odpowiedni balans: gdy go osiągniesz, idealne espresso jest na wyciągnięcie ręki.
Jaka kawa mielona do ekspresu kolbowego?
Jeśli nie chcesz mielić ziaren kawy przed każdym parzeniem, docenisz z pewnością nasze kawy mielone. Dzięki innowacyjnym metodom pakowania, kawa mielona do ekspresu kolbowego może teraz zachować swój smak i aromat na dłużej. Hermetycznie zamknięte paczki chronią kawę przed negatywnym oddziaływaniem powietrza i wilgoci, pozwalając na bezproblemowe czerpanie z korzyści kawy.
Pamiętaj, tak, jak wspominaliśmy wcześniej najlepsza kawa mielona do ekspresu kolbowego powinna być palona średnio lub ciemno i mielona drobno, by przypominała cukier i sól. Dzięki temu woda może z łatwością przedostać się przez warstwę kawy, tworząc bogate smaki i intensywne aromaty. Nie zawiedziesz się wybierając linie Caprisette, Black Crow White Pigeon i Parallel. Ostatnia została stworzona, by pokazać miłośnikom kawy smaki typowe dla najważniejszych regionów uprawnych – Parallel 12 reprezentuje Afrykę, Parallel 17 smaki Azji, a Parallel 36 aromaty Ameryk.
Saszetki ESE do ekspresu kolbowego
Udało nam się już udowodnić wyższość świeżo mielonych ziaren – jednak sprawiają one, że proces parzenia jest dłuższy. Zabiegani ucieszą się poznając saszetki E.S.E (ang. Easy Serving Espresso) zaprojektowane, by uczynić parzenie espresso szybszym i łatwiejszym. To specjalne papierowe torebki wypełnione ubitą kawą do espresso.
Nasza oferta produktów odzwierciedla próbę dopasowania się do gustów wszystkich miłośników kawy, więc w naszej ofercie znajdziesz całą gamę saszetek: od delikatnych, aż po te charakteryzujące się bogatszym smakiem. Pamiętaj, że kawa w saszetkach ESE jest kompatybilna jedynie z dedykowanymi ekspresami. By mieć pewność, przejrzyj listę specyfikacji i wybierz urządzenie, które pozwala na użycie tego typu kawy.
Kawa bezkofeinowa do ekspresu kolbowego
Kawa bezkofeinowa rośnie ostatnimi czasy na popularności, a na rynku dostępnych jest coraz więcej odmian. Jeśli masz wrażenie, że nie jest ona przeznaczona do metody espresso, pozwól, że wyprowadzimy cię z błędu. Kawy do ekspresu kolbowego łatwo wybrać, nawet, jeśli mówimy o odmianach bezkofeinowych: po prostu zastosuj te same kryteria, co w przypadku zwykłej kawy. By upewnić się, że napar będzie pełny smaku, wybierz taką o średnim lub ciemnym stopniu palenia. Nie zapomnij, że najsmaczniejsza kawa to ta przygotowana z użyciem świeżo mielonych ziaren!
Jeśli szukasz wyjątkowo aromatycznej, delikatnej odmiany, polecamy Lullaby Decaf z Caprisette – linii własnej Przyjaciół Kawy: łączy ona najwyższej jakości ziarna odmian arabica i robusta z Brazylii, Gwatemali i Indii. Miłośnicy słodkich smaków pokochają natomiast kawę Black Crow White Pigeon Colombia Decaf o wyrazistych nutach czekolady i karmelu.
Dlaczego lokalnie palona kawa to świetny pomysł?
Wiesz już, że jeśli chodzi o ekspresy kolbowe, najświeższa kawa jest zawsze najlepszym rozwiązaniem. Wszystko dlatego, że tego typu urządzenia zaprojektowane są, by wydobyć każdy smak i aromat ziarna w stu procentach. Tak długo, jak twoja kawa do ekspresu kolbowego jest świeża i pyszna, finalny rezultat też będzie taki. Tu do gry wkraczają lokalne palarnie! Czy może być coś świeższego niż kawa lokalnie palona tu, w Polsce? Pamiętaj, że te same kryteria można zastosować do odmian palonych lokalnie: właściciele ekspresów kolbowych powinni sięgnąć po przeznaczone do espresso ziarna palone średnio lub ciemno.
Kawy do ekspresu kolbowego w zestawach
Jeśli chcesz ciągle próbować nowych smaków, zestawy kaw to coś dla ciebie. W gamie produktów Przyjaciół Kawy znajdziesz ich wiele, a gdybyś chciał mógłbyś nawet raczyć się inną kawą każdego dnia! Jeśli twoja ulubiona kawa do ekspresu kolbowego stoi już na kuchennej szafce, a ty nie masz ochoty na eksperymenty to… i tak masz szczęście: mamy liczne zestawy składające się z tego samego typu kawy. Zrelaksuj się – już nigdy nie zabraknie ci pysznych ziaren! Kawy do ekspresu kolbowego w zestawach to idealna opcja dla tych, którzy wciąż odkrywają swój własny smak. Upewnij się, że wybierając odpowiednie ziarna kawy zastosujesz te same kryteria, a na pewno nie będziesz zawiedziona!
Arabica czy robusta?
Dobra kawa do ekspresu kolbowego często jest obiektem pytania: czy lepsza jest arabica, czy robusta? Odpowiadając, kawa arabica cechuje się zazwyczaj bardziej subtelnymi smakami i niższą zawartością kofeiny, Ten typ kawy jest zazwyczaj słodszy, bardziej owocowy i kwaskowaty. Oferta Przyjaciół Kawy obejmuje odmiany 100% arabica, które świetnie sprawdzą się w delikatnym espresso i pysznych naparach mlecznych. Pomyśl także o nutach smakowych: w zależności od własnego gustu, zdecyduj się na te niosące za sobą wyższą lub niższą kwasowość.
100% robusta jest rzadko spotykana na rynku, ze względu na intensywny smak i dwukrotnie wyższą od arabiki zawartość kofeiny. Kawy do ekspresu kolbowego to najczęściej mieszanki obu odmian, których rezultatem jest zbalansowany smak. Mieszanka arabica-robusta da napar o wyższej zawartości kofeiny. Najpewniej zaznaczy się również delikatna gorycz. Mieszanki odmian arabica i robusta świetnie nadają się do kaw mlecznych – napar będzie gęstszy, a crema bogatsza.
By upewnić się, że wyciągasz z procesu parzenia jak najwięcej, rozważ nie tylko mieszanki do espresso, ale również opcje dostosowane do różnych typów urządzeń, w tym na przykład ekspresów przelewowych. Jeśli szukasz szerszego wyboru, kawa do ekspresów pozwoli ci odkryć idealną kawę do twojego urządzenia. Co więcej, osoby szukające opcji do ekspresu ciśnieniowego (kategoria ta zawiera w sobie urządzenia kolbowe ale też automatyczne i na kapsułki) mogą odwiedzić stronę kawa do ekspresów ciśnieniowych.
Masz jakieś pytania?
Pozostawiliśmy któreś z twoich pytań bez odpowiedzi? Nie możesz zdecydować się pomiędzy odmianami, które ma kawa? Nasi konsultanci pomogą ci odkryć najlepszą dla ciebie opcję! Wpadnij również do jednego z naszych sklepów stacjonarnych: uraczymy cię kubkiem pysznej kawy i nakierujemy na wybór idealnej odmiany dla ciebie.