Kawa przelewowa

O kawie Caprisette
Przedstawiamy najlepszy sposób na odkrycie ulubionego smaku kawy: wypróbuj Caprisette, kawę uwielbianą przez miliony. Kawa Caprisette produkowana przez Przyjaciół Kawy cieszy się zasłużoną popularnością ze względu na doskonały smak. Niezależnie od tego, czy preferujesz intensywne espresso czy kremowe latte, nasza wyjątkowa kawa ma profil palenia, który nadaje się do szerokiej gamy metod parzenia. Dołącz do milionów kawoszy, którzy już zakochali się w Caprisette – z pewnością pokochasz ją i Ty!Mieszanki kaw Caprisette
Jak uzyskać filiżankę perfekcyjnej kawy? Naszym zdaniem trzeba po prostu eksperymentować, a kawy od Przyjaciół Kawy idealnie się do tego nadają! Kawy speciality z linii Black Crow White Pigeon pozwolą Ci wypróbować szereg profili sensorycznych, a z kolei mieszanki Parallel charakteryzują się doskonałą jakością… No i jest jeszcze kawa Caprisette dostępna w szerokiej gamie smaków – idealna do picia na co dzień. Można ją parzyć zarówno w ekspresie automatycznym, jak i bezpośrednio w filiżance albo za pomocą French Pressa, kawiarki czy ekspresów przelewowych (choć już niekoniecznie sprawdzi się w przypadku ręcznych zaparzaczy przelewowych). Kawa Caprisette jest dostępna w wielu wyjątkowych smakach. Dla fanów napojów mlecznych mamy Crema – która cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem od momentu wypuszczenia na rynek. Dla osób preferujących naturalną słodycz mamy Dolce Vita. Jeśli chcesz rozkoszować się kawą bez kofeinowego kopa, wybierz bezkofeinową Lullaby Decaf. Warto również wypróbować mieszanki Fragrante i Belgique. Fragrante była pierwszą mieszanką z serii Caprisette, która pozostaje jedną z najpopularniejszych. Wszystko dzięki nutom czekolady i orzechów tak charakterystycznym dla kawy brazylijskiej. Równie mocno rozchwytywana jest palona w Belgii kawa Belgique. Wszystkie kawy Caprisette są dostępne w sprzedaży jako niezmielone ziarna kawy. Jeśli jednak nie masz w domu młynka albo po prostu chcesz przyspieszyć proces parzenia, z pewnością ucieszy Cię fakt, że w naszym asortymencie znajduje się też kawa mielona. A co, jeśli w Twoim domu królują kapsułki do kawy? Mamy dla Ciebie rozwiązanie: wybierz kapsułki do ekspresu Nespresso z linii Caprisette.Dlaczego warto wybrać Caprisette?
Dlaczego kawy Caprisette są uwielbiane przez miliony? Odpowiedź jest prosta: linia Caprisette łączy w sobie jakość i doskonały smak. Każde ziarno wypalane jest w najlepszych palarniach Europy, co gwarantuje najwyższy poziom świeżości. Nie bez powodu kawy z linii Caprisette otrzymały tak wiele pięciogwiazdkowych ocen i entuzjastycznych opinii!Najwyższe standardy jakości. Na każdym etapie procesu wykwalifikowani specjaliści dokładają wszelkich starań, aby zagwarantować możliwie najwyższą jakość kawy. Plantatorzy starannie zbierają, przetwarzają i sortują ziarna kawy, podczas gdy palarnie wykorzystują swoją wiedzę, aby wydobyć z nich unikalne walory i zapewnić jedyny w swoim rodzaju smak.
Kawa palona w najlepszych palarniach. Kawy Caprisette palone są w palarniach należących do europejskiej czołówki: we Włoszech, Belgii, Holandii i na Litwie. W każdym kraju obowiązują odrębne, unikatowe tradycje, pozwalające uzyskać nieco inne profile smakowe.
Świeżość. Kawa ziarnista Caprisette palona jest w niewielkich partiach, by jak najdłużej zachowała świeżość. Daje to nam pełną kontrolę nad każdym etapem procesu palenia. Rezultat? Każda przygotowana filiżanka kawy cechuje się niezrównaną świeżością i jest pełna subtelnych, naturalnych nut smakowych, które można uzyskać wyłącznie w wyniku perfekcyjnego wypalenia.
Nadaje się do wszelkich metod zaparzania i receptur. Kawa Caprisette smakuje rewelacyjnie w wersji czarnej, z ulubionym mlekiem lub zamiennikiem roślinnym, a także z innymi dodatkami. Wybraliśmy najlepsze odmiany kawy i dostosowaliśmy proces palenia, aby zagwarantować, że smak naparu będzie doskonały niezależnie od metody przygotowania: w ekspresie automatycznym i przelewowym, French Pressie, kawiarce czy praktycznie dowolnym innym narzędziu baristycznym.
Którą kawę wybrać?
Mieszanki kaw Caprisette są dostępne w dziewięciu wersjach o różnych profilach palenia. Jak właściwie profil palenia wpływa na smak? Cóż, ciemno palone ziarna są zwykle przeznaczone do przygotowywania intensywnej kawy espresso, podczas gdy te o średnim lub jasnym profilu palenia służą do parzenia przepysznej i delikatnej kawy przelewowej. Warto jednak zaznaczyć, że kawy z serii Caprisette mają profil palenia nadający się do wszystkich metod zaparzania.Caprisette Fragrante
Mieszanka brazylijskich ziaren o średnio-ciemnym profilu palenia (80% arabica i 20% robusta), która przypadnie do gustu fanom kawy o tradycyjnym smaku. W aromacie wyczuwalne są nuty masła orzechowego, a w smaku – ciemnej czekolady. Ponadto ta kawa Caprisette pozostawia subtelny posmak orzecha włoskiego, który utrzymuje się na podniebieniu jeszcze długo po jej wypiciu.
Caprisette Belgique
Mieszanka kawy z Brazylii i Hondurasu (80% arabica i 20% robusta) z pewnością zadowoli miłośników tradycyjnych smaków. Ta kawa Caprisette ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz pełnym body. Ma też długo utrzymujący się posmak ciemnej czekolady i słodkiego karmelu.
Caprisette Crema
Mieszanka kaw z Brazylii i Ugandy (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. W każdym łyku wyczuwalne są nuty karmelu, gorzkiej czekolady i pysznych orzechów. Idealnie nadaje się do przygotowywania cappuccino i latte. Wcale nie trzeba jednak dodawać mleka: słodkie nuty tej odmiany przebijają się także w filiżance czarnej kawy.
Caprisette Royale
Mieszanka kaw z Brazylii, Meksyku, Ugandy oraz Indii (80% arabica, 20% robusta) o średnim profilu palenia. Mocna słodycz czekolady, nuty suszonych owoców i delikatne akcenty jagód zapewniają wyjątkowe doznania smakowe.
Caprisette Italiano
Kawa Caprisette palona we Włoszech, w skład której wchodzi mieszanka starannie wyselekcjonowanych ziaren kawy 100% arabica z Brazylii, Meksyku, Indii i Etiopii. Ma średni profil palenia. To prawdziwa uczta dla zmysłów, z nutami słodkiego karmelu, dobrego likieru i intensywnego kakao.
Caprisette Dolce Vita
Ręcznie wyselekcjonowaliśmy najsłodsze ziarna brazylijskiej kawy i wybraliśmy dla nich średni stopień palenia, aby jeszcze mocniej uwydatnić ich naturalną słodycz. W ten sposób uzyskaliśmy kawę 100% arabica z wyczuwalnymi nutami mlecznej czekolady, karmelu i migdałów.
Caprisette Professional
Mieszanka ziaren kawy 100% arabica z Brazylii i Hondurasu to perfekcyjna propozycja dla miłośników subtelnych smaków. Ma średnio-jasny profil palenia i charakteryzuje się słodkimi aromatami jagód i karmelu połączonymi z subtelnymi nutami smakowymi ciemnej czekolady.
Caprisette Intenso
Mieszanka kawy z Brazylii i Wietnamu (45% arabica, 55% robusta!) o średnim profilu palenia, która zapewni Ci upragniony zastrzyk energii. Ponadto ta kawa Caprisette jest niezwykle smaczna. Można w niej wyczuć nuty gorzkiej czekolady, prażonych orzechów i przypraw. Z pewnością sięgniesz po niejedną filiżankę!
Caprisette Lullaby Decaf
Ta kawa bezkofeinowa o średnio-ciemnym profilu palenia łączy w sobie najlepsze ziarna arabiki i robusty z Brazylii, Gwatemali oraz Indii. Charakteryzuje się wyjątkowo harmonijnym smakiem z nutami orzechów nerkowca, kakao i drzewa.
Nie możesz się zdecydować? W takim razie sięgnij po zestawy Caprisette, by wypróbować kilka rodzajów kawy za jednym zamachem. W ofercie mamy również zestawy w ozdobnych pudełkach, które idealnie nadają się na prezent. Masz pytania? Mamy odpowiedzi Być może interesują Cię inne rodzaje kawy? Zespół Przyjaciół Kawy służy pomocą. Chętnie doradzimy Ci, jak przygotować filiżankę doskonałego naparu. Skontaktuj się z nami mailowo lub telefonicznie, albo po prostu zajrzyj do jednego z naszych sklepów stacjonarnych, aby porozmawiać przy świeżo zaparzonej kawie!O kawie speciality Black Crow White Pigeon
Zastanawiasz się czasem, jakie historie mogą kryć się za niepozorną filiżanką kawy? Kawa Black Crow White Pigeon, jedna z autorskich linii Przyjaciół Kawy, skupia się właśnie na wyjątkowych historiach o kawie speciality. Ich głównymi bohaterami są Czarna Wrona i Biały Gołąb. Chętnie zabiorą Cię w podróż po rozmaitych profilach sensorycznych: od intensywnych, mocnych, ziemistych nut po lekkie i subtelne aromaty. Każda kawa speciality Black Crow White Pigeon z asortymentu ma przypisany własny „rozdział” – liczby od 1 do 24 – ale nie musisz ich próbować w kolejności. Spróbuj dowolnej i daj się porwać! A co najlepsze, głównym bohaterem tej historii jesteś Ty. Profil smakowy kawy zależy od wybranej metody zaparzania. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa.Podróż do świata kawy speciality
Kawa jest towarzyszem dnia codziennego dla milionów osób na całym świecie. Właśnie dlatego każda kawa Przyjaciele Kawy została opracowana w taki sposób, by idealnie wpasowywała się w Twoją codzienną rutynę. Caprisette zabierze Cię w nieco spokojniejszą podróż, podczas gdy Parallel zaoferuje bardziej wyraziste doznania. Jeżeli jednak chcesz sięgnąć po coś zupełnie nowego i ekscytującego, koniecznie wypróbuj Black Crow White Pigeon. Kawa z tej linii pozwoli Ci uzyskać napar najwyższej jakości, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą, czy jesteś już doświadczonym domowym baristą. Kawa Black Crow White Pigeon ma w składzie ziarna arabiki odmiany speciality. Nie stosujemy mieszanek, ponieważ zależy nam na ukazaniu charakterystycznego profilu poszczególnych odmian kawy. Szczególnie polecamy delektowanie się kawą bez żadnych dodatków – w ten sposób w pełni docenisz jej walory. Kawa speciality (specialty coffee) stanowi zaledwie 10% całkowitej globalnej produkcji kawy. Organizacja Specialty Coffee Association przyznaje ziarnom speciality ocenę w skali punktowej. Każda kawa Black Crow White Pigeon może się pochwalić punktacją w zakresie 80–88. To wynik godny pochwały. Zakres 85–88 wskazuje na doskonałą jakość, a 80–84,99 na bardzo dobrą. Mówiąc krótko – im wyższy wynik, tym bardziej imponujący i zachwycający smak! Kawa speciality Black Crow White Pigeon pozwoli Ci odkryć unikatowe profile smakowe charakterystyczne dla różnych rejonów upraw i odmian kawy. W naszym asortymencie znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona. Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Każda kawa opowiada wyjątkową historię: od momentu zasadzenia kawowca po pierwszy łyk gotowego naparu.Co sprawia, że kawa Black Crow White Pigeon jest tak wyjątkowa?
Wszystkie rodzaje kawy Black Crow White Pigeon uprawiane są z pieczołowitością w unikatowym otoczeniu i niepowtarzalnych warunkach. O ich smaku i ogólnej jakości decydują gleba i mikroklimat. Poza tym są to odmiany hodowane w najwyższych punktach świata – w górzystych rejonach różnych państw. Dzięki temu proces dojrzewania owoców jest wolniejszy, a ziarna zyskują bardziej złożone nuty. Każda kawa Black Crow White Pigeon stanowi unikatowe doświadczenie, natomiast warto pamiętać, że ziarna z poszczególnych regionów i kontynentów mają pewne wspólne, charakterystyczne nuty smakowe:Kawa afrykańska
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Kawa azjatycka
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Kawa południowoamerykańska
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Kawa środkowoamerykańska
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Wyrusz w podróż dookoła świata, nie ruszając się z kanapy – sięgnij po zestaw degustacyjny kaw Black Crow White Pigeon! W opakowaniu znajdziesz odmiany, dzięki którym poznasz unikatowe tradycje i smaki Nikaraguy, Brazylii i Etiopii. Każda łyk naparu przygotowanego z ziaren arabica tak wysokiej jakości to czysta rozkosz. Opracowując naszą linię kaw, nie zapomnieliśmy o osobach, które nie mogą albo nie chcą przyjmować kofeiny. Jeśli Ty też do nich należysz, mamy kawę speciality specjalnie dla Ciebie! Black Crow White Pigeon Colombia Decaf to doskonała alternatywa dla zwykłej kawy. Pozwoli Ci rozkoszować się doskonałym smakiem charakterystycznym dla kawy speciality, ale bez kofeinowego kopa.Którą kawę Black Crow White Pigeon wybrać?
W wyjątkowym przeżyciu, jakim bez wątpienia jest obcowanie z kawą speciality, istotną rolę odgrywa to, kto przygotowuje i kosztuje napar. By gotowa kawa speciality Black Crow White Pigeon cechowała się doskonałym smakiem i aromatem, należy wybrać odpowiedni profil palenia, metodę obróbki i metodę zaparzania.Profil palenia
Kawę można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Każdy z nich wydobywa z niej nieco inne nuty smakowe. Do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy zaliczają się metody ciśnieniowe i przelewowe. Kawy Black Crow White Pigeon mają w swoje linii szeroką gamę ziaren, ale mimo wszystko najistotniejszą kwestią, którą należy się kierować, jest wybór odpowiedniego profilu palenia. Osoby, które preferują moc kawy espresso, uzyskają jeszcze bogatszy, intensywniejszy smak, a do tego wydobędą z naparu unikatowe aromaty i nuty, których próżno szukać w słabszych jakościowo ziarnach. Jeśli zależy Ci na intensywności smaku i wolisz pić espresso bez dodatków, wybierz średni lub ciemny profil palenia. Kawa przelewowa wydobywa nawet najsubtelniejsze nuty ukryte w ziarnach. Tak przygotowany napar jest klarowny i ma jedwabiste, maślane body. Decydując się na tę metodę parzenia, postaw na jasny profil palenia, który najlepiej sprawdzi się w przypadku kawy przelewowej.Metoda obróbki
To kolejny czynnik, którego nie warto pomijać przy wyborze kawy. Metoda obróbki ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu i jego body. Obróbka naturalna nadaje ziarnom bogatszy i słodszy smak oraz pełniejsze body. Z kolei obróbka myta skutkuje czystym, delikatnym smakiem, lekkim body i wyraźnymi nutami owoców. Obróbka Honey zapewnia średnie body i słodkie nuty owoców lub herbaty, a z kolei beztlenowa – mocno owocowe i unikatowe, wręcz egzotyczne nuty smakowe.Metoda zaparzania
Kolejnym kryterium, który należy się kierować, jest preferowana metoda przygotowania kawy. Każda wydobywa z ziaren nieco inne walory, co przekłada się na odmienny profil sensoryczny. Jasno palona kawa Black Crow White Pigeon świetnie nadaje się do metod przelewowych i zaparzania bezpośrednio w filiżance. Obejmuje to m.in. ekspresy i zaparzacze przelewowe, French Press, Chemex, Aeropress, a nawet zaparzacz do kawy Cold Brew. Choć wymienione urządzenia i narzędzia baristyczne różnią się od siebie, wszystkie umożliwiają szybkie przygotowanie kawy charakteryzującej się głębokim smakiem i wyrazistym aromatem. Kawa ziarnista Black Crow White Pigeon o średnim lub ciemnym profilu palenia doskonale sprawdzi się w przypadku ekspresów automatycznych i kolbowych, a także kawiarek. Wprawdzie kawa speciality zaparzona przy użyciu tych urządzeń ma wyraźną kwasowość, nie jest tu ona czymś niepożądanym. Tylko kawa najwyższej jakości ma tego rodzaju słodko-kwaskowe nuty, które kojarzą się z winem czy owocami tropikalnymi.Biała czy czarna?
Zanim dokonasz zakupu, zwróć uwagę na opakowanie. Kawa Black Crow White Pigeon w białym opakowaniu ma kwiatowo-owocowe nuty, podczas gdy ta w ciemnym – ziemiste i czekoladowe. Liczby na opakowaniu (1, 2, 3… aż do 24) mają podwójne zastosowanie: z jednej strony są niczym rozdziały w książce, a z drugiej ułatwiają zapamiętanie ulubionej kawy, co przydaje się przy kolejnych zakupach. Potrzebujesz pomocy? Linia kawy Black Crow White Pigeon obejmuje wiele różnych odmian, ale jeśli szukasz czegoś innego, zachęcamy do przejrzenia pełnego asortymentu kawy w naszym sklepie. W razie potrzeby zadzwoń do nas albo napisz e-maila – chętnie doradzimy! Oczywiście możesz też odwiedzić któryś z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy wskazówek, ale też poczęstujemy Cię pyszną kawą. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagłębić się w wyjątkowe historie kawowe, zapraszamy na naszego bloga, gdzie przeczytasz wpis, dedykowany kawie BCWP.O mieszankach kaw speciality Parallel
Wyrusz w podróż po rozmaitych regionach, w których uprawia się kawę – wszystko to w zaciszu własnego domu za sprawą jednej z linii kaw od Przyjaciół Kawy o nazwie Parallel. Mieszanki kaw speciality Parallel podkreślają wyjątkowość ziaren z poszczególnych kontynentów – Afryki, Azji i Ameryki. Odkryj nowe smaki i przekonaj się, jak różny może być smak dokładnie tej samej kawy w zależności od wybranej metody parzenia.Kawa Parallel: co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Nie chcieliśmy ograniczać się tylko do sprzedaży kawy, dlatego opracowaliśmy własne linie Przyjaciół Kawy. Serie Black Crow White Pigeon, Caprisette i Parallel są wyrazem naszej miłości do kawy i dążenia do tego, by nasi klienci mogli stale próbować nowych, niepowtarzalnych smaków. Kawa Parallel oferuje jedyne w swoim rodzaju mieszanki, inspirowane tym, co najlepsze z dwóch różnych światów. Na rynek trafiają głównie mieszanki oraz kawa speciality, ale chcieliśmy spróbować stworzyć coś nowego – mieszankę klasy premium, która przybliży Ci smak określonego regionu uprawy kawy. Nasza linia stoi gdzieś pomiędzy mieszankami a kawą speciality. Jeśli preferujesz mieszanki kaw, ale chcesz zanurzyć się w świecie kawy speciality, kawa Parallel będzie idealny rozwiązaniem dla Ciebie! Z pewnością pokochasz nasze mieszanki 100% arabica – do wyboru kawa ziarnista i kawa mielona do różnorodnych zastosowań. Ponadto profil palenia kawy Parallel sprawia, że nadaje się ona do wszelkich metod parzenia, zarówno do zaparzaczy przelewowych, ekspresów do kawy, jak i do parzenia bezpośrednio w filiżance. Znajdziesz coś dla siebie niezależnie od tego, jaki styl kawy preferujesz – wystarczy, że wybierzesz swoje ulubione nuty smakowe, które różnią się w zależności od kontynentu, z którego pochodzą ziarna.Gdzie rośnie kawa?
Może obił Ci się o uszy termin pas kawowy (ang. coffee belt)? Rozciąga się on poziomo przez strefę tropikalną, a dokładniej między północnymi i południowymi zwrotnikami – od równoleżnika 25°N do 25°S. Pas biegnie wzdłuż równika i obejmuje części Ameryki Środkowej i Południowej, Azji oraz Afryki. Powszechnie uważa się, że klimat w krajach znajdujących się w obrębie pasa idealnie nadaje się do uprawy kawy. Ciepła pogoda, obfite deszcze i wysokie wzniesienia umożliwiają uprawę najlepszych odmian. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się przygotować mieszanki z każdego z tych trzech regionów. Być może zastanawiasz się, co decyduje o wyjątkowości tych kaw?Parallel 12: tradycyjny profil kaw afrykańskich
Mieszanka ziaren kawy arabica pochodzącej z Etiopii i Tanzanii. Mieszanki kaw speciality Parallel z tych zróżnicowanych regionów charakteryzują się lekkością dopełnioną tropikalnymi aromatami jagód, herbaty, owoców i kwiatów, a także subtelnymi nutami wina...
Parallel 17: tradycyjny profil kaw azjatyckich
Wypróbuj mieszankę kawy arabica zawierającą ziarna z upraw w Indiach i Papui Nowej Gwinei. Ta kawa Parallel jest wytrawna i pikantna, a w jej smaku wyczuwalne są słodkie nuty kakao, goździków i suszonych owoców.
Parallel 36: tradycyjny profil kaw amerykańskich
Oto przepyszna mieszanka kawy arabica single-origin z Salwadoru i Brazylii! Charakteryzuje się cudownymi nutami czekolady, orzeszków ziemnych, drzewa i kwiatów.
Nie masz pewności, który region najbardziej przypadnie Ci do gustu? W takim razie zaopatrz się w zestaw kaw, w którym znajdziesz ziarna ze wszystkich trzech kontynentów! Kawa Parallel na prezent? Świetny pomysł! Oprócz pysznego napoju zafundujesz swojemu przyjacielowi, przyjaciółce lub ukochanej osobie podróż przez odległe regiony uprawy kawy.Kawa średnio palona: odpowiednia do wszystkich metod parzenia
Kluczem do ujawnienia wyjątkowego charakteru kawy jest osoba, która ją parzy. Aby w pełni docenić zalety Parallel, należy wybrać profil palenia i metodę zaparzania, które pozwolą wydobyć z kawy nawet najsubtelniejsze nuty smakowe. Na szczęście każda kawa ziarnista Parallel jest średnio palona, dlatego doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju narzędzi do zaparzania: od zaparzaczy pod przelew, przez ekspresy ciśnieniowe, po parzenie kawy w filiżance. Kawa ziarnista średnio palona zapewnia idealnie zrównoważony smak i aromat. Eksponuje to, co najlepsze z obu światów, czyli naturalne właściwości ziaren i magię, którą potrafi zdziałać odpowiednie wypalenie. W ten sposób uzyskuje się odpowiedni smak, równoważący słodycz z kwasowością. Ziarna o średnim stopniu palenia mają zwykle odpowiednią dozę kwasku – mniej niż jasno palone, ale więcej niż ciemno. W ten sposób kawa Parallel nabiera wybornego, słodkiego smaku i wypełnia powietrze aromatycznymi nutami karmelu, orzechów, czekolady i owoców. Na potrzeby takiego profilu palenia ziarna prażone są w temperaturze 210–220°C. Charakteryzują się ciemnobrązowym kolorem bez widocznych olejków. Średni poziom palenia jest szczególnie wszechstronny i nadaje się do szerokiej gamy metod zaparzania, takich jak m.in. kawa espresso, kawa przelewowa, French Press czy parzenie bezpośrednio w filiżance. Parallel jest dostępna zarówno w postaci ziaren, jak i kawy mielonej. Ta ostatnia jest przeznaczona do zaparzania w filiżance, French Pressie, kawiarce, ekspresach przelewowych, a także zaparzaczach ręcznych. Kawa ziarnista Parallel nadaje się z kolei do wszystkich pozostałych metod, niezależnie od tego, czy mówimy o ekspresie automatycznym czy kolbowym. Potrzebujesz pomocy? Nie wiesz, którą kawę Parallel wybrać? Interesuje Cię kawa w różnych rodzajach i o różnych profilach smakowych? Nasi eksperci chętnie pomogą Ci w podjęciu decyzji. Ponadto zapraszamy do odwiedzenia jednego z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie możesz napić się pysznej kawy!-
4.9Oceniono 4.91 na 5(172)
Kawa ziarnista Caprisette Belgique, 1 kg
145,99 zł -
4.9Oceniono 4.94 na 5(18)
Kawa ziarnista Caprisette Belgique, 250 g
55,99 zł -
Kawa mielona Caprisette Belgique, 250 g
50,99 zł -
5.0Oceniono 4.95 na 5(21)
Kawa ziarnista Caprisette Crema, 1 kg
144,90 zł -
4.8Oceniono 4.83 na 5(12)
Kawa ziarnista Parallel 17, 1 kg
169,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista Parallel 12, 250 g
65,99 zł -
Kawa mielona Parallel 12, 250 g
65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Caprisette Crema, 250 g
50,99 zł -
Kawa ziarnista Caprisette Crema, 250 g
55,99 zł -
4.8Oceniono 4.84 na 5(62)
Kawa ziarnista Caprisette Italiano, 1 kg
155,99 zł -
4.7Oceniono 4.67 na 5(9)
Kawa ziarnista Caprisette Royale, 1 kg
153,90 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(3)
Kawa ziarnista Caprisette Intenso, 1 kg
135,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(3)
Kawa ziarnista Caprisette Italiano, 250 g
55,99 zł -
Kawa ziarnista Caprisette Royale, 250 g
55,99 zł -
4.4Oceniono 4.40 na 5(10)
Kawa ziarnista Caprisette Dolce Vita, 1 kg
153,90 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa ziarnista Caprisette Dolce Vita, 250 g
55,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa mielona Caprisette Italiano, 250 g
50,99 zł -
Kawa mielona Caprisette Royale, 250 g
50,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Caprisette Dolce Vita, 250 g
50,99 zł -
4.3Oceniono 4.35 na 5(17)
Kawa ziarnista Parallel 36, 1 kg
169,99 zł -
4.8Oceniono 4.78 na 5(18)
Kawa ziarnista Parallel 12, 1 kg
169,99 zł -
Kawa ziarnista Parallel 36, 250 g
65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa ziarnista Parallel 17, 250 g
65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(1)
Kawa mielona Parallel 36, 250 g
65,99 zł
O kawie przelewowej
Jeśli wolisz napary subtelne, delikatne, niesamowicie zróżnicowane, których każdy łyk jest tak przyjemny, jak proces ich parzenia, kawa przelewowa (kawa filtrowana) jest tym, czego szukasz. Nie ma lepszego kompana długich, przyjacielskich rozmów przy kawie, czy relaksujących przerw w pracy – tak długo, jak parzysz ją z miłością i uwagą, odkrycie nowych, cudownie bogatych smaków jest wręcz gwarantowane.
Sam proces parzenia jest relatywnie łatwy, jednak uzyskanie idealnych rezultatów wymaga nieco umiejętności i włożonego trudu. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które pozwolą ci znaleźć odpowiedź na pytanie jaka kawa do przelewu jest najlepsza?
Kawa przelewowa – co to?
Kawa z przelewu to powolny, rytualny proces. Gorąca woda przechodzi przez zmieloną kawę bez użycia dodatkowego ciśnienia, napełniając dzbanek pysznym naparem kropla za kroplą. W rezultacie otrzymujemy kawę bardziej delikatną w smaku niż tą, którą parzymy za pomocą innych technik, np. ekspresów ciśnieniowych. Co więcej, różne urządzenia przelewowe odkrywają jeszcze większą różnorodność smaków, ukrytych w każdym ziarenku. Gotowa kawa filtrowana posiada lekkie body, jest czysta w smaku i pełna niesamowicie wyrazistych nut smakowych.
Kawa przelewowa – jak zrobić?
Jeśli chodzi o parzenie kawy przelewowej, do wyboru jest cała gama urządzeń. Możesz wybrać Chemex, Aeropress albo przelewowe dripy, które wymagają nieco umiejętności i doświadczenia, by dać najlepsze rezultaty. Drugą opcją są bardziej przyjazne użytkownikom ekspresy przelewowe, które oferują powtarzalne rezultaty niemal bez żadnego wysiłku. Każde urządzenie pozwala wybić się innym aspektom smaku, więc wybór zależy od twoich indywidualnych oczekiwań i poziomu umiejętności.
Jaka kawa do przelewu będzie najlepsza?
By samemu odkryć wszystkie wyraziste smaki, najpierw musisz wiedzieć jaka kawa filtrowana jest odpowiednia. Niezależnie od tego, czy posiadasz ikoniczny dripper Hario V60, elegancki Chemex, klasyczny ekspres Moccamaster, czy dowolne inne urządzenie, kryterium się nie zmienia. Wszystkie ekspresy i urządzenia przelewowe najlepiej sprawdzają się w parze z ziarnami o średnim lub jasnym stopniu palenia. Taka kawa przelewowa pozwala stworzyć czystszy w smaku kubek, o wyrazistych nutach i lżejszym body.
Kawa ziarnista pod przelew
By otrzymać najlepszy możliwy smak podczas rytuału ręcznego parzenia w urządzeniach przelewowych, kawa ziarnista powinna być mielona tuż przed przygotowaniem. W przypadku fanów ekspresów przelewowych, na rynku dostępna jest coraz większa liczba urządzeń z wbudowanymi młynkami. Dzięki nim nie musisz trudzić się mieleniem przed rozpoczęciem procesu parzenia, dzięki czemu możesz z łatwością cieszyć się cudownie świeżymi, aromatycznymi naparami.
Ważnym jest również poświęcenie uwagi używanym ziarnom. Nasza sugestia jest następująca: kawa przelewowa powinna być palona średnio lub jasno, by wydobyć z niej słodkie, owocowe, naturalne nuty smakowe. Wiele opakowań, czy opisów w sklepach internetowych wskazuje, czy wybrane przez ciebie ziarna nadają się do parzenia przelewowego. Jeśli jednak taka informacja nie jest dostępna, nie przejmuj się: jako wyznacznika użyj stopnia palenia. Zastanawiasz się co z grubością mielenia? Użyj średniego przemiału, przypominającego gruby piasek lub sól morską. Kawa filtrowana będzie miała dzięki temu zapewniony idealnie równy przepływ wody – a co za tym idzie, idealną ekstrakcję.
Wiedząc już, jaka kawa do przelewu nadaje się do tej wyjątkowej metody, zapraszamy cię do zagłębienia się w ofertę Przyjaciół Kawy! Może zechcesz rzucić okiem na nasze własne linie: bestsellerową Caprisette, Black Crow White Pigeon z segmentu specialty lub mieszanki Parallel. Nie bój się eksperymentować i odkryj swoją ulubioną kawę przelewową!
Kawa speciality – najlepsza kawa do przelewu
Metody przelewowe i najwyższej jakości kawy speciality to praktycznie synonimy. Dlaczego? Ponieważ metody przelewowe są najlpesze w odkrywaniu najsubtelniejszych nut smakowych skrywających się w ziarnach. Maślane, jedwabiste body, cudowna czystość smaków – kawa przelewowa speciality to bogate nuty, głębia smaku i niesamowicie szeroka gama aromatów.
Wybierając odpowiednią odmianę speciality, należy przyjrzeć się kilku kwestiom. Po pierwsze, zastanów się jakie smaki lubisz najbardziej: jeśli jesteś fanem owocowych, cytrusowych smaków, poszukaj kaw, które będą wyróżniały się właśnie takimi nutami; a jeśli wolisz nieco słodsze napary, twój wybór to kawa filtrowana z nutami karmelu, czekolady i orzechów. Na opakowaniu niektórych kaw speciality możesz natknąć się również na wyrażenie „single-origin”. Kawa single origin oznacza, że ziarna pochodzą z jednego miejsca. Jest to również równoznaczne z jakością kawy: najbardziej drogocenne ziarna rzadko kiedy są ze sobą mieszane, by zachować ich wyjątkowy smak i aromat.
Raz jeszcze, by wydobyć jak najwięcej z kaw speciality i doświadczyć całej gamy nut, którą oferują, wybierz ziarna palone jasno lub średnio. Oprócz odmian speciality najpopularniejszych producentów, polecamy rzucić okiem na własną linie Przyjaciół Kawy: Black Crow White Pigeon. Ta kawa przelewowa reprezentuje całe spektrum najlepszych cech odmian speciality: od ciemnych, głębokich nut aż po lekkie, subtelne aromaty.
Mielona kawa do przelewu. Jak ją wybrać i zaparzyć?
Kawa mielona jest niezbędna do zaparzenia każdego naparu—urządzenia przelewowe nie stanowią pod tym względem wyjątku. Niezależnie od tego, na użycie jakiego urządzenia się zdecydujesz, będziesz musiał wsypać zmieloną kawę do papierowego filtra. Dlatego mielona kawa przelewowa to najlepsze wyjście dla tych, którzy chcą przyspieszyć rytuał parzenia. Potrzebna jest ci jedynie już zmielona kawa pod przelew, ulubione urządzenie do parzenia i woda podgrzana do odpowiedniej temperatury. Ta trójka pozwoli ci uzyskać czysty, pełen smaku, niesamowicie aromatyczny napar niemalże bez wysiłku.
Metody przelewowe są bardzo wrażliwe na niewielkie zmiany, więc zwracaj szczególną uwagę na grubość przemiału wybranej kawy mielonej. Najlepiej sprawdzą się ziarna mielone średnio lub grubo. Kawa filtrowana zmielona zbyt drobno może prowadzić do utraty aromatów, jak i wyzwalać gorzkie, nieprzyjemnie kwaśne nuty. Dobry przemiał zapewni jednostajny przepływ wody, dzięki czemu masz gwarancję optymalnej ekstrakcji smaku. Używając urządzeń przelewowych łatwo również kontrolować moc kawy: po prostu zwiększ lub zmniejsz ilość użytej kawy mielonej. Jeśli chodzi o stopień palenia, dla tych, którzy preferują lżejsze, bardziej subtelne, wyraziste ale słabsze od espresso napary, idealna jest kawa przelewowa palona średnio lub jasno.
Bezkofeinowa kawa pod przelew
Chcesz zrezygnować ze zwykłej kawy, ale wciąż cieszyć się znanym ci smakiem od czasu do czasu? Rozwiązaniem, które warto rozważyć jest kawa bezkofeinowa. Stworzona, by pozwolić ci cieszyć się ulubionymi smakami, albo nawet odkryć nowe. Zastosuj te same kryteria: wybierając średni lub jasny stopień palenia i unikając zbyt drobnego przemiału masz pewność, że twoja kawa przelewowa będzie pyszna.
Miłośnicy kawy bezkofeinowej zakochają się w Caprisette Lullaby Decaf od Przyjaciół Kawy. Subtelny smak łączy się ze zniewalający aromatem. Ci, którzy szukają czegoś specjalnego powinni spróbować bezkofeinowych kaw speciality. Sugerujemy Black Crow White Pigeon Colombia Decaf – ta kawa do przelewu idealnie balansuje między słodyczą a orzeźwiającym smakiem.
Kawa z przelewu parzona różnymi metodami
Jest mnóstwo sposobów, by stworzyć pyszny, cudownie aromatyczny napar przelewowy. By ci pomóc, przygotowaliśmy kilka wskazówek, by niezależnie od preferowanej metody w twoim domu zawsze gościła najlepsza kawa do przelewu.
Kawa przelewowa w ekspresie
Gdy wybierasz kawy do ekspresu, wybierz tę właściwą do preferowanej metody parzenia—kawa przelewowa różni się od espresso pod względem grubości mielenia i profilu smakowego. Napary parzone przy użyciu ekspresu przelewowego posiadają zróżnicowane nuty smakowe, maślane lub jedwabiste body i czystość smaku. Twoja kawa do ekspresu przelewowego może posiadać liczne nuty: od ciemnych, głębokich, ziemistych smaków, aż po te lekkie i delikatne.
Kawa pod przelew w Chemexie
Ta metoda parzenia obejmuje dłuższy kontakt kawy z wodą i wymaga użycia specjalnego papierowego filtra,by wszystkie fusy, olejki i pozostałości nie przedostały się do twojego naparu. Rezultatem jest cudownie delikatny, lekki napar pozbawiony goryczy. W kawie szukasz słodyczy i subtelnych nut? Twoim wyborem powinna być kawa do Chemexa!
Kawa filtrowana w dripie
Używając V60 lub innego dripa z łatwością zaparzysz czysty w smaku, subtelny napar. Kawa do zaparzacza przelewowego jest idealna dla miłośników kaw o lekkiej teksturze.
Kawa przelewowa do Aeropressu
Ta metoda pozwoli ci odkryć najbardziej złożone, wyraziste smaki. Aeropress jest niezwykle elastyczną metodą pod względem grubości mielenia: pamiętaj jednak, że im grubszy stopień mielenia, tym mniej intensywny napar. Niech twój własny smak podpowie ci, jaka kawa do Aeropressu będzie dla ciebie najlepsza. Będziesz mieć możliwość kontroli nad czasem parzenia i temperaturą, dzięki czemu czeka cię jeszcze więcej wspaniałych eksperymentów smakowych!
Lokalnie palona kawa pod przelew. Tak świeża, jak to możliwe
Kawa przelewowa może być jeszcze bardziej wyrazista i intrygująca, jeśli zaparzymy ją z użyciem palonych lokalnie ziaren. Co sprawia, że kawa od lokalnych palarni jest tak wyjątkowa? Przede wszystkim jest to uwaga poświęcana jakości każdej partii i pasja, z którą lokalni roasterzy gonią za najlepszym smakiem. Po drugie, niezrównana świeżość! Ziarna z lokalnych palarni są palone w małych partiach, dzięki czemu są zawsze świeże i tak aromatyczne, jak to możliwe. Oprócz tego, jest też czynnik ludzki: zakup palonej lokalnie kawy to pomoc dla lokalnych biznesów i stworzenie osobistych relacji z produktami, które wybierasz.
Arabica czy robusta: która odmiana do kawy przelewowej?
Tak jak inne typy kawy, kawa przelewowa może być zaparzona z użyciem ziaren arabiki bądź robusty. Jesteś ciekawa, jaka jest różnica? Każda z odmian posiada wyjątkowy profil smakowy. Używając ręcznych zaparzaczy przelewowych, wybierz ziarna 100% arabica. Jest to odmiana delikatniejsza, o mniejszej goryczy i zawartości kofeiny, co jest istotne dla fanów lżejszej kawy. Kawa filtrowana arabica cechuje się również większą różnorodnością smaków, w zależności od tego, z jakiego regionu uprawnego podchodzi – a jeśli jesteś zwolennikiem metod przelewowych, szerokie spektrum smaków jest pewnie tym, czego szukasz!
Jeśli używasz ekspresu przelewowego, mieszanki arabica-robusta także są świetnym wyborem. Ziarna robusty tworzą pełniejsze body i cięższy, bogatszy, bardziej gorzki smak, idealny dla fanów intensywnych profili smakowych. Eksperymentuj z różnymi kawami i odkryj, co jest naklepsze dla ciebie!
Potrzebujesz rady?
Nie masz pewności, która kawa przelewowa jest najlepsza do twojej wybranej metody parzenia? Ciekawi cię kawa i jej różne typy? Niezależnie od tego, co cię do nas sprowadza, zawsze możesz odezwać się do konsultantów Przyjaciół Kawy, którzy z radością pomogą ci podjąć decyzję! Odwiedź jeden z naszych fizycznych sklepów: to właśnie tu, przy kubku dobrej kawy udzielane są najlepsze porady, a najważniejsze wybory dokonywane są z łatwością!