Kawa single origin

O kawie speciality Black Crow White Pigeon
Zastanawiasz się czasem, jakie historie mogą kryć się za niepozorną filiżanką kawy? Kawa Black Crow White Pigeon, jedna z autorskich linii Przyjaciół Kawy, skupia się właśnie na wyjątkowych historiach o kawie speciality. Ich głównymi bohaterami są Czarna Wrona i Biały Gołąb. Chętnie zabiorą Cię w podróż po rozmaitych profilach sensorycznych: od intensywnych, mocnych, ziemistych nut po lekkie i subtelne aromaty. Każda kawa speciality Black Crow White Pigeon z asortymentu ma przypisany własny „rozdział” – liczby od 1 do 24 – ale nie musisz ich próbować w kolejności. Spróbuj dowolnej i daj się porwać! A co najlepsze, głównym bohaterem tej historii jesteś Ty. Profil smakowy kawy zależy od wybranej metody zaparzania. Dzięki temu każda filiżanka jest wyjątkowa.Podróż do świata kawy speciality
Kawa jest towarzyszem dnia codziennego dla milionów osób na całym świecie. Właśnie dlatego każda kawa Przyjaciele Kawy została opracowana w taki sposób, by idealnie wpasowywała się w Twoją codzienną rutynę. Caprisette zabierze Cię w nieco spokojniejszą podróż, podczas gdy Parallel zaoferuje bardziej wyraziste doznania. Jeżeli jednak chcesz sięgnąć po coś zupełnie nowego i ekscytującego, koniecznie wypróbuj Black Crow White Pigeon. Kawa z tej linii pozwoli Ci uzyskać napar najwyższej jakości, niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z kawą, czy jesteś już doświadczonym domowym baristą. Kawa Black Crow White Pigeon ma w składzie ziarna arabiki odmiany speciality. Nie stosujemy mieszanek, ponieważ zależy nam na ukazaniu charakterystycznego profilu poszczególnych odmian kawy. Szczególnie polecamy delektowanie się kawą bez żadnych dodatków – w ten sposób w pełni docenisz jej walory. Kawa speciality (specialty coffee) stanowi zaledwie 10% całkowitej globalnej produkcji kawy. Organizacja Specialty Coffee Association przyznaje ziarnom speciality ocenę w skali punktowej. Każda kawa Black Crow White Pigeon może się pochwalić punktacją w zakresie 80–88. To wynik godny pochwały. Zakres 85–88 wskazuje na doskonałą jakość, a 80–84,99 na bardzo dobrą. Mówiąc krótko – im wyższy wynik, tym bardziej imponujący i zachwycający smak! Kawa speciality Black Crow White Pigeon pozwoli Ci odkryć unikatowe profile smakowe charakterystyczne dla różnych rejonów upraw i odmian kawy. W naszym asortymencie znajduje się kawa ziarnista i kawa mielona. Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie. Każda kawa opowiada wyjątkową historię: od momentu zasadzenia kawowca po pierwszy łyk gotowego naparu.Co sprawia, że kawa Black Crow White Pigeon jest tak wyjątkowa?
Wszystkie rodzaje kawy Black Crow White Pigeon uprawiane są z pieczołowitością w unikatowym otoczeniu i niepowtarzalnych warunkach. O ich smaku i ogólnej jakości decydują gleba i mikroklimat. Poza tym są to odmiany hodowane w najwyższych punktach świata – w górzystych rejonach różnych państw. Dzięki temu proces dojrzewania owoców jest wolniejszy, a ziarna zyskują bardziej złożone nuty. Każda kawa Black Crow White Pigeon stanowi unikatowe doświadczenie, natomiast warto pamiętać, że ziarna z poszczególnych regionów i kontynentów mają pewne wspólne, charakterystyczne nuty smakowe:Kawa afrykańska
Etiopia, Uganda i Marcala to miejsca, w których uprawia się kawę wyjątkowej jakości. Napar przygotowany z ziaren kawy speciality Black Crow White Pigeon pozyskiwanej w tych rejonach to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. W ich profilu sensorycznym wyczuwa się owoce, kwiaty, herbatę i wino, z iście soczystym finiszem.
Kawa azjatycka
Ten rodzaj kawy zyskuje ostatnio na popularności. Na stale rozrastających się farmach w Mjanmie i Wietnamie coraz częściej uprawia się ziarna klasy premium. Kawa z Azji ma charakterystyczne nuty smakowe, wśród których możemy wymienić gorycz, przyprawy, czekoladę, tytoń, czerwone wino, a nawet drzewo.
Kawa południowoamerykańska
Oto kawa Black Crow White Pigeon, który stanowi świetny punkt startowy dla osób chcących poznać zalety odmian speciality! Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę, sięgnij po ziarna z Brazylii lub Kolumbii. Z pewnością zakochasz się w ich naturalnej słodyczy połączonej z nutami czekolady, orzechów i owoców. Kawy z Ameryki Południowej charakteryzują się najczęściej niższą kwasowością niż odmiany afrykańskie, a poza tym są mniej intensywne niż azjatyckie.
Kawa środkowoamerykańska
Prawdziwa gratka! W państwach z tego regionu, od Gwatemali po Nikaraguę, uprawia się ziarna o szerokiej gamie smaków: od owoców tropikalnych po orzechy. To, co łączy wszystkie kawy z Ameryki Środkowej, to unikatowy profil sensoryczny i wyjątkowy charakter.
Wyrusz w podróż dookoła świata, nie ruszając się z kanapy – sięgnij po zestaw degustacyjny kaw Black Crow White Pigeon! W opakowaniu znajdziesz odmiany, dzięki którym poznasz unikatowe tradycje i smaki Nikaraguy, Brazylii i Etiopii. Każda łyk naparu przygotowanego z ziaren arabica tak wysokiej jakości to czysta rozkosz. Opracowując naszą linię kaw, nie zapomnieliśmy o osobach, które nie mogą albo nie chcą przyjmować kofeiny. Jeśli Ty też do nich należysz, mamy kawę speciality specjalnie dla Ciebie! Black Crow White Pigeon Colombia Decaf to doskonała alternatywa dla zwykłej kawy. Pozwoli Ci rozkoszować się doskonałym smakiem charakterystycznym dla kawy speciality, ale bez kofeinowego kopa.Którą kawę Black Crow White Pigeon wybrać?
W wyjątkowym przeżyciu, jakim bez wątpienia jest obcowanie z kawą speciality, istotną rolę odgrywa to, kto przygotowuje i kosztuje napar. By gotowa kawa speciality Black Crow White Pigeon cechowała się doskonałym smakiem i aromatem, należy wybrać odpowiedni profil palenia, metodę obróbki i metodę zaparzania.Profil palenia
Kawę można przygotowywać na mnóstwo sposobów. Każdy z nich wydobywa z niej nieco inne nuty smakowe. Do najpopularniejszych sposobów parzenia kawy zaliczają się metody ciśnieniowe i przelewowe. Kawy Black Crow White Pigeon mają w swoje linii szeroką gamę ziaren, ale mimo wszystko najistotniejszą kwestią, którą należy się kierować, jest wybór odpowiedniego profilu palenia. Osoby, które preferują moc kawy espresso, uzyskają jeszcze bogatszy, intensywniejszy smak, a do tego wydobędą z naparu unikatowe aromaty i nuty, których próżno szukać w słabszych jakościowo ziarnach. Jeśli zależy Ci na intensywności smaku i wolisz pić espresso bez dodatków, wybierz średni lub ciemny profil palenia. Kawa przelewowa wydobywa nawet najsubtelniejsze nuty ukryte w ziarnach. Tak przygotowany napar jest klarowny i ma jedwabiste, maślane body. Decydując się na tę metodę parzenia, postaw na jasny profil palenia, który najlepiej sprawdzi się w przypadku kawy przelewowej.Metoda obróbki
To kolejny czynnik, którego nie warto pomijać przy wyborze kawy. Metoda obróbki ma ogromny wpływ na ostateczny smak naparu i jego body. Obróbka naturalna nadaje ziarnom bogatszy i słodszy smak oraz pełniejsze body. Z kolei obróbka myta skutkuje czystym, delikatnym smakiem, lekkim body i wyraźnymi nutami owoców. Obróbka Honey zapewnia średnie body i słodkie nuty owoców lub herbaty, a z kolei beztlenowa – mocno owocowe i unikatowe, wręcz egzotyczne nuty smakowe.Metoda zaparzania
Kolejnym kryterium, który należy się kierować, jest preferowana metoda przygotowania kawy. Każda wydobywa z ziaren nieco inne walory, co przekłada się na odmienny profil sensoryczny. Jasno palona kawa Black Crow White Pigeon świetnie nadaje się do metod przelewowych i zaparzania bezpośrednio w filiżance. Obejmuje to m.in. ekspresy i zaparzacze przelewowe, French Press, Chemex, Aeropress, a nawet zaparzacz do kawy Cold Brew. Choć wymienione urządzenia i narzędzia baristyczne różnią się od siebie, wszystkie umożliwiają szybkie przygotowanie kawy charakteryzującej się głębokim smakiem i wyrazistym aromatem. Kawa ziarnista Black Crow White Pigeon o średnim lub ciemnym profilu palenia doskonale sprawdzi się w przypadku ekspresów automatycznych i kolbowych, a także kawiarek. Wprawdzie kawa speciality zaparzona przy użyciu tych urządzeń ma wyraźną kwasowość, nie jest tu ona czymś niepożądanym. Tylko kawa najwyższej jakości ma tego rodzaju słodko-kwaskowe nuty, które kojarzą się z winem czy owocami tropikalnymi.Biała czy czarna?
Zanim dokonasz zakupu, zwróć uwagę na opakowanie. Kawa Black Crow White Pigeon w białym opakowaniu ma kwiatowo-owocowe nuty, podczas gdy ta w ciemnym – ziemiste i czekoladowe. Liczby na opakowaniu (1, 2, 3… aż do 24) mają podwójne zastosowanie: z jednej strony są niczym rozdziały w książce, a z drugiej ułatwiają zapamiętanie ulubionej kawy, co przydaje się przy kolejnych zakupach. Potrzebujesz pomocy? Linia kawy Black Crow White Pigeon obejmuje wiele różnych odmian, ale jeśli szukasz czegoś innego, zachęcamy do przejrzenia pełnego asortymentu kawy w naszym sklepie. W razie potrzeby zadzwoń do nas albo napisz e-maila – chętnie doradzimy! Oczywiście możesz też odwiedzić któryś z naszych sklepów stacjonarnych, gdzie nie tylko udzielimy wskazówek, ale też poczęstujemy Cię pyszną kawą. Jeśli chcesz jeszcze bardziej zagłębić się w wyjątkowe historie kawowe, zapraszamy na naszego bloga, gdzie przeczytasz wpis, dedykowany kawie BCWP.-
5.0Oceniono 5.00 na 5(6)
Limitowane ziarna kawy Coffee of the Year 2024 Peach Fuzz, 200 g
64,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa mielona z limitowanej edycji Coffee of the Year 2024 Peach Fuzz, 200 g
64,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(5)
Kawa ziarnista specialty BFF Brew Honduras Comsa La Paz, 250 g
79,79 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa ziarnista specialty BFF Espresso Brazylia Mogiana/Tanzania Burka, 500 g
99,79 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(4)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Jamaica Blue Mountain, 250 g
238,69 zł -30%340,99 zł -
4.8Oceniono 4.85 na 5(13)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Nicaragua Maragogype, 1 kg
125,99 zł -30%179,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Yirgacheffe, 250 g
46,19 zł -30%65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(11)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Indonesia Sumatra, 250 g
46,19 zł -30%65,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(5)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Shakisso, 250 g
48,99 zł -30%69,99 zł -
4.0Oceniono 4.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Ethiopia Burtukaana, 250 g
53,19 zł -30%75,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(7)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 1 kg
123,19 zł -30%175,99 zł -
5.0Oceniono 5.00 na 5(2)
Kawa ziarnista specialty Black Crow White Pigeon Guatemala La Hermosa, 250 g
40,59 zł -30%57,99 zł
O kawie single origin
Marzy ci się ekscytująca podróż na plantacje kawy zlokalizowane w najdalszych zakątkach globu? Kawa single origin (jednorodna) to zaproszenie na taką przygodę – i to bez wychodzenia z domu! Każda kawa z jednego źródła dociera do nas z tego samego regionu uprawnego. Pozwala to doświadczyć wyjątkowych smaków, stworzonych przez lokalny mikroklimat, glebę i tradycyjne metody upraw. Od Etiopii po Kolumbię, zbierane ręcznie ziarna kryją w sobie wiele tajemnic. To tu zaczyna się twoja podróż: zanurz się w świat kaw single-origin i odkryj swoją ulubioną!
Single origin – co to znaczy?
Opakowanie twojej kawy może zawierać wyrażenia: „single origin” lub „blend” (mieszanka). Blendy składają z ziaren, rosnących w różnych zakątkach globu. Z kolei kawy single origin składają się z ziaren, których pochodzenie można prześledzić do jednego regionu, a czasem nawet do jednej farmy. Dowiedzmy się, co czyni kawy rosnące na poszczególnych kontynentach tak wyjątkowymi!
Kawa z Afryki
Etiopia, Kenia, Rwanda, Uganda… Kawa jednorodna rosnąca w tych państwach posiada często nuty owoców, jagód, kwiatów, kawy lub wina. Jest zazwyczaj również bardzo soczysta. Racząc się tego typu naparem, możesz zacząć się zastanawiać, czy faktycznie pijesz kawę!
Kawa z Azji
Ziarna z okolic Myanmaru i Wietnamu charakteryzują się gorzkimi, „ciężkimi” nutami smakowymi, jak przyprawy, czekolada, tytoń, czerwone wino czy drewno.
Kawa z Ameryki Południowej
Pochodzące z Brazylii, Kolumbii czy Peru, południowoamerykańska kawa pojedynczego pochodzenia zazwyczaj jest dobrze zbalansowana i naturalnie słodka. Możesz wyczuć nuty czekoladym orzechów czy owoców. Mówiąc ogólnie, kawa single origin z Ameryki Południowej jest zazwyczaj mniej kwaskowata od tej z Afryki i delikatniejsza od tej z Azji.
Kawa z Ameryki Środkowej
Kawy z Gwatemali, Hondurasu, Kostaryki czy Nikaragui posiadają wyjątkowo szeroki profil smakowy. Mogą to być owoce tropikalne, a nawet orzechy. Ziarna z Ameryki Środkowej mają odważne smaki. Gdy raz spróbujesz kawy z tego regionu, z łatwością odróżnisz ją od innych kaw już zawsze.
Kawa single origin ziarnista, mielona, a może speciality? Która jest najlepsza?
Prawda jest taka, że nie ma jednej odpowiedzi. Różne kawy single origin nadają się do różnych metod parzenia (jak na przykład kawa espresso czy kawa przelewowa). Są one również dostępne w różnych formach (kawa ziarnista, mielona, czy wysokiej jakości kawa speciality). Oznacza to, że każda odmiana posiada własne zalety. Mówiąc ogólnie, kawa jednorodna to świetny wybór dla osób ceniących wysoką jakość i wyjątkowe niuanse smakowe.
Kawa ziarnista single origin
Kawy ziarniste przemówią do osób, chcących mieć kontrolę nad każdym etapem procesu parzenia. Możesz samodzielnie zmielić ziarna, dostosowując grubość do używanej metody parzenia. Może to być ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kawiarka, French press, Chemex, Aeropress, zaparzacz cold brew czy drip.
Na co zwracać jednak uwagę przy wyborze? Szczególnie polecana jest single origin kawa ziarnista palona jasno lub średnio. Niemniej jednak każdy stopień palenia zaskoczy cię szeroką gamą intensywnych aromatów i odważnych smaków.
Oferta produktów Przyjaciół Kawy obejmuje ziarna kawy o różnych smakach od wielu producentów. Jednak nasza najszczersza rekomendacja musi paść na Black Crow White Pigeon, naszą własną linię kaw speciality. Uwielbiane i docenione przez kawowych koneserów, te kawy jednorodne oferują wyjątkowe doświadczenia smakowe i wiele intrygujących odkryć.
Kawa mielona single origin
Kawa mielona to idealny wybór, jeśli szukasz wyjątkowych smaków i aromatów, które są jeszcze łatwiejsze do osiągnięcia. Ten typ kawy zazwyczaj jest mielony z myślą o konkretnej metodzie, więc rozważ to, której będziesz używać. Czy będzie to ekspres automatyczny, urządzenie ciśnieniowe, ekspres przelewowy, kawiarka, French press, Chemex, Aeropress, zaparzacz do cold brew?
Tak, jak kawa ziarnista, mielone kawy single origin sprawdzą się najlepiej, jeśli zostały wypalone jasno lub średnio. Spodziewaj się odważnych smaków i wyrazistych aromatów typowych dla konkretnych regionów uprawnych. Dla twojej wygody, możesz użyć naszego przewodnika smaku, by odkryć kawy o twoich ulubionych nutach smakowych.
Przeglądając naszą ofertę odmian single-origin, sugerujemy rzucić okiem na kawy mielone z własnej linii Przyjaciół Kawy – Black Crow White Pigeon. Znajdziesz je w różnych grubościach mielenia: od drobnej, aż po grubą.
Kawa speciality single origin
Kawa speciality (specialty coffee) cechuje się szczególnie wysoką jakością, ocenianą w oparciu o zestaw surowych kryteriów. Wiesz już, że kawa pojedynczego pochodzenia może być przypisana do konkretnego regionu lub farmy, co dodaje kolejnej warstwy transparentności i gwarantuje wysoką jakość. Choć kawa jednorodna często bywa określana jako „speciality”, niekoniecznie musi tak być. Jeśli konkretna odmiana single-origin nie została oceniona, a Specialty Coffee Association nie przyznało jej tytułu „speciality”, oznacza to, że nie może ona konkurować z najlepszymi kawami na świecie. Z drugiej strony, większość (jeśli nie całość) kawy speciality to kawa single-origin. Dzieje się tak, ponieważ rzadko kiedy są one mieszane z innymi odmianami, ponieważ same w sobie uważane są za wyjątkowe. Z pewnością powinieneś rzucić okiem na ofertę Black Crow White Pigeon!
Arabica czy robusta?
Zanim zdecydujesz się na zakup konkretnej kawy single-origin, zastanów się nad typem ziaren, które wchodzą w jej skład. Istnieją dwa główne typy ziaren: arabica i robusta. Choć zdarzają się mieszanki arabiki i robusty single-origin, większość odmian tej kategorii to 100% arabica. Kawa ta odznacza się zazwyczaj odważnymi, egzotycznymi nutami. Mieszanki arabiki i robusty są mniej wyraziste, dające jednak bardziej zbalansowany smak.
Kawy single origin vs. mieszanki: Jaka jest różnica?
Zarówno kawa jednorodna jak i mieszanka posiadają swoje własne zalety. Jeśli lubisz eksperymentować i odkrywać nowe smakowe niuanse, kawa z jednego źródła będzie świetnym wyborem. Miłośnicy powtarzalności i balansu mogą jednak w większym stopniu upodobać sobie mieszanki.
Kawa single origin jest wyjątkowa, ponieważ (jak już wiesz) zawiera ziarna uprawiane na tym samym kontynencie lub w tym samym regionie. Skutkiem jest wyjątkowy smak, którego nie sposób pomylić z niczym innym. Tymi wyjątkowymi odmianami warto raczyć się bez dodatków pokroju cukru i mleka, co czyni je idealnymi do espresso i podobnych metod parzenia. Wiesz też, że kawy jednorodne powinny być palone jasno lub średnio.
W przeciwieństwie do odmian single-origin, mieszanki kaw zawierają ziarna z wielu różnych regionów. Idealnie nadają się zarówno do kaw czarnych, jak i mlecznych, co czyni je bardziej elastycznym wyborem. Większość mieszanek palona jest średnio lub ciemno, dzięki czemu świetnie łączą się z ekspresami automatycznymi, jednak gorzej z ręcznymi metodami parzenia.
Potrzebujesz pomocy?
Jeśli interesuje cię kawa, w naszej ofercie jest jej ponad 100 różnych typów, więc jesteśmy tu, jeśli potrzebujesz pomocy w wyborze! Po prostu wyślij nam wiadomość lub zadzwoń. A może przyjacielska pogawędka przy kawie brzmi lepiej? W naszych sklepach stacjonarnych zawsze jesteś mile widziana!